İnternetin yeni trendlerinden birisi olarak karşımızda yerini alan vlog nedir? Nasıl Çekilir ve nasıl vlogger olunur? Gelin öğrenelim.
Vlog, Video log anlamına gelir ve videolarla kayıt tutma anlamına gelir. Adını blog kelimesine benzerliğiyle kazandığı için internette video blog olarak da anılmaktadır. Bir videoyu vlog kılan unsurlar çoğunlukla bir konuya bağlı kalarak ve büyük prodüksiyon aşamalarından kaçınarak video çekmektir diyebiliriz. Kimi insanlar günce tutarak vlog çekerken, kimi insanlar sadece kameranın karşısına geçip bir konu hakkında fikirlerini de belirtebilir. Bu noktada bu kayıtları tutan kişilere de vlogger demekteyiz.
Gün geçtikçe vlog çekmek, vlog izlemek daha yaygın hale geliyor. Bu sayede vlogger kavramı hayatlarımızdaki yerini arttırıyor. Özellikle insanlar bu noktada maddi kazanç sağlanabildiğini öğrendiklerinden itibaren pek çok insan bunu bir yan gelir kaynağı olarak icra ederken vlog çekmek bazı fenomenlerin mesleği.
OBS Nedir, Nasıl Video Çekilir?
Peki, madem günden güne önem kazanan bir alandan bahsediyor, vlog nasıl çekilir? Gelin bunu da öğrenelim.
Vlog Nasıl Çekilir
Video log tutmak, kayıt almak oldukça kolay şeyler. Özgüvenli bir şekilde kayıt tutabilen herhangi bir kameranın karşısına geçip anlatmaya başlamanız yeterli. Sesiniz duyuluyorsa, görüntünüz yeterince düzgünse hiçbir sorun yok. Yani konu asla binlerce liralık ekipman kullanmak değil. Teknik detaylar için aşağıdaki listeye uygun koşulları sağlasanız yeterli olacaktır, sağlayamıyorsanız da belki de yeteneğiniz sorunları yenmenizi sağlayacaktır. En önemli şey kendinize güvenmeniz.
- Düzgün ışık: Ana ışık kaynağınız karşınızda yer alsın. Eğer bir ışık satın alamıyorsanız güneşin en iyi kaynak olduğunu unutmayın. İmkanınız olursa arka planınızı da daha küçük ışıklarla (ters ışıkta kalmayacağınız şekilde) aydınlatabilirsiniz.
- Anlaşılır ses: Kötü görüntü kaliteli bir videoyu, eski bir filmi siz de izlersiniz değil mi? Ancak cızırtıdan, dip sesten mahvolmuş ve baş ağrısı yaratan bir sese hiçbirimiz tahammül edemeyiz. Dolayısıyla mikrofonunuzu elinizle kapatmayın, rüzgara maruz kalmasın ve iyi bir ses yüksekliğiyle, anlaşılabilir olun.
- Stabil görüntü: Eğer kamerayı siz taşıyorsanız ya da tripod harici bir yere sabitliyorsanız stabilliğe önem verin. Elinizle elbette çok kolay olmayacaktır ama yine de deneyin. Fazla sarsıntılı görüntüler özellikle bilgisayardan izleyenler için mide bulantısı gibi sorunları tetikleyebilir.
- Doğru kompozisyon: Kompozisyon kurallarıyla ilgili fotoğraf bloglarını okumanızı tavsiye ederiz. Çoğu zaman iyi kurulmuş bir yerleşim, izleyicinin videonuzda daha uzun süre vakit geçirmesini tetikleyecektir.
YouTube Kanal İsimleri – Tavsiyeler
Kurgu (montaj, edit) kısmı da akıllarda yer edinen sorulardan. Öncelikle şunu söyleyelim, kurgu yapmak zorunda bile değilsiniz. Çoğu fenomen vlog türündeki içeriklerini ham bir şekilde yüklüyorlar daha çerez içerikler oldukları için. Ancak elbette kurguyla biraz daha hoş bir doku yakalamanız mümkün. Aşağıdaki vlogger kurgu taktiklerini de sizinle paylaşalım.
- Nefes boşluklarınızı kesin. Bu videonuzu hızlandıracaktır ve enerjisini yükseltecektir. Bu sayede izleyicilerinize daha kolay tüketilecek bir video sağlayabilirsiniz.
- Renklendirme yapın. Videonuza biraz araştırma yaparak çeşitli renk ayarları verebilirsiniz. Bunları ezberleyip her videonuza aynı şekilde yansıtırsanız diğer içerik üreticileriyle aranıza bir fark koyarsınız. Özgünlük oldukça önemli.
- Altyazılarla kendinizle ve izleyicilerle iletişim kurun. Bu izleyicilerinizle olan samimiyetinizi ve iletişim kuvvetinizi arttıracaktır. Güzel bir font bulun ve samimi iletişim yönünüzü gösterin.
- Memes serpiştirmekten çekinmeyin. Eğer konu kaldırıyorsa ve eğlenceli bir içerikse, enerjiye uygun içerikleri yerleştirebilirsiniz. Bu kimi zaman komik bir fotoğraf, kimi zaman video, kimi zamansa ses efekti olabilir.
Nasıl Vlogger Olunur? – Gerçekten, Vlog Nedir?
Nasıl vlogger olunacağı sorusuna gelirsek cevap oldukça basit. Yukarıda saydıklarımızı düzenli olarak uygulamanız yeterli. Yani içerik üreticiliğini düzenli bir hobiniz yapmanız gerekiyor. Vlog yukarıda anlattığımızdan daha fazlası değil. Asla daha karmaşık da değil. Yeter ki siz yeterince isteyin ve düzen sağlayabilin.
Çok ayrı vakit aralıklarıyla video yüklerseniz maalesef algoritmada geriye düşecek olmanız içten bile değil. Vlogger olmak için yeterli özgüven, izlenebilir videolar ve bunun belirli aralıklarla tekrarlanması yeter de artar bile. İyi eğlenceler ve bol başarıla diliyoruz şimdiden.