Netflix’in yapımını üstlendiği The Witcher dizisi gündeme adeta bomba gibi düşmüşken biz de dizide geçen Şaşırma Hakkı konusuna bir açıklık getirelim istedik.
İngilizce adıyla Law of Surprise olan Şaşırma Hakkı, Witcher dünyasının yazılı olmayan kuralları arasında yer alır. En basit hali ile bu kural birisini kesin olan bir ölümden kurtardığınızda yada bir kişiye çok zor bir durumdayken yardım ettiğinizde size sunulan yada sunulmasını talep edebileceğiniz bir haktır. Yardım ettiğiniz kişi size yardımınız karşılığında ne istediğinizi sorduğunda Law of Surprise hakkınızı kullanarak eve döndüğünde bulacağı şeyi isteyebilirsiniz.
Burada önemli nokta kişinin sahip olduğu, ancak henüz sahip olduğunu bilmediği bir şeyi istemiş olmanızdır. Kısaca açıklamak gerekirse kişi eve döndüğünde eşinin pazardan almış olduğu bir sepete de sahip olmuş olabilir, sürpriz bir çocuğa da. Bizi ilgilendiren nokta ise elbette ki ikinci seçenek. Bu noktada yardım ettiğiniz kişi eve döndüğünde hamile bir eş yada doğmuş bir bebek ile karşılaştıysa The Witcher evrenine göre artık bir sürpriz çocuğunuz var demektir.
Şaşırma Hakkı yazılı bir kural olmasa da yaratılan evrenin işleyişinde büyük bir yer tutar. Bu evrende kader neredeyse her şeyin temelini oluşturduğu için halihazırda önemli bir kavram iken şaşırma hakkı ile gelen bir çocuğu reddetmek bir hayli zordur. Çünkü kader işlevini yerine getirerek o çocuk ile sizin kaderinizi ortak çizmiştir, ve The Witcher evreninde kaderden kolay kolay kaçış yoktur. Geçmişte Witcherlar‘ın, Child of Surprise denilen bu çocukları Witcher olarak eğitmek üzere yanlarına aldıkları bilgisi de konu ile alakalı olarak aklınızın bir köşesinde bulunsun.
Şaşırma hakkı konusunu kitap da oyun da açıklıyor ama dizide pek üstüne durulmamış cidden.
ilgi çekici bir konu, yazıldığı gibi oyunda da birçok yerde yer alan bir şey.
Doğrudur yani çok güzel ben de beğendim allah qarim
Çok güzel bir açıklama olmuş. Keşke dizide de anlatsalardı.
Keşke dizide de anlatsalardı ama gayet açıklayıcı olmuş elinize sağlık
Gayet güzel aciklamissiniz lakin yada bitişik değil ya da diye ayrı yazılır, saygılar.