Modern dünyanın önemli zihinsel rahatsızlıklarından birisi olarak karşımıza çıkan teknoloji bağımlılığı nedir? Gelin birlikte öğrenelim.
Teknoloji bağımlılığı, teknolojik aletlere ulaşımı olmayan kişinin yoksunluk hissetmesi durumudur. Bu bağımlılık kimi zaman sosyal medyadan uzak kalma durumunda, kimi zaman video oyunlarından uzak kalma durumunda, kimi zamansa direkt olarak dijital ekranlardan uzak kalındığında ortaya çıkar.
Günümüzde oyunlar adrenalin, sosyal medyalar ise endorfin ve dopamin hormonlarını salgılamamıza neden olmakta. Bu yüzden normalde olması gerekende daha fazla bir şekilde salgıladığımız bu hormonlar bağımlılığımızı da tetikliyor. Vücudumuz ve zihnimiz bu duruma tepki olarak yoksunluk belirtilerini gösteriyor. Bunaltı, stres, kaşınma gibi etkileriyle karşılaşabiliyoruz.
Hangi Sorunları Tetikler?
Her bağımlılıkta olduğu gibi, rahatsızlığın sorunu yalnızca fiziksel sağlığımızı etkilemesi değildir. Sosyal ve zihinsel sağlığımıza da saldırır. Aşağıdaki sorunları meydana getirdiğini söylemek hiç de şaşırtıcı olmaz.
- Derslerde ve işlerde başarı düşüşü
- Aile ve arkadaşlarla ilişkilerde sorun
- İştahsızlık
- Hareketsizlik
- Sosyal aktivitelerin azalması
- Yalnız hissetme
- Uykuda istenilmeyen düzensizlik
Nasıl Mücadele ve Müdahale Edilmeli
Öncelikle bunun bir bağımlılık boyutunda olduğundan emin olmak gerekmekte. Günümüzde her çocuk ya da yetişkin her bireyin teknolojiyle değişken ölçülerde ilişkileri olabilmekte ve teknolojik aletlerle vakit geçirmek istemek bir ‘bağımlılık’ olarak adlandırılamaz. Ancak yoksunluk duygusu ortaya çıktığında, bağımlılıktan da söz etmemiz oldukça mümkün. Ayrıca teknoloji bağımlılığı Yeşilay tarafından da bir bağımlılık türü olarak adlandırılmıştır.
Peki, neler yapabilir ve nasıl mücadele edebiliriz?
- Teknoloji içermeyen aktiviteleri arttırabiliriz. (Yürüyüş, kitap okuma, arkadaşlar ve ailemizle vakit geçirmek gibi)
- Kişisel sınırlar koyabilir ve hatta bunları yaparken yine teknolojiden faydalanarak zamanlayıcılardan ve alarmlardan faydalanabiliriz.
- Çevrenizden bu konuda destek ve anlayış isteyebilirsiniz.
- Ayrıca elbette günümüzde işlerimiz nedeniyle daha fazlasına ihtiyaç duyabiliyoruz ancak gençler için aşağıda Yeşilay tarafından hazırlanan görseldeki çizelgeden de faydalanabilirsiniz. Maalesef organizasyon daha büyük yaşlar için bir çizelge hazırlamamış.
- Son olarak ileri düzey bağımlılıklarda bunun bir hastalık olduğunu kabul edebilir, mücadele etmek için sağlık kuruluşlarına başvuruda bulunabilirsiniz. Unutmayın, yardım talep etmekte hiçbir ayıp yok ve teknoloji bağımlılığı en az alkol ve sigara kadar kötü bir bağımlılık türü sayılabilmekte.