Günümüzün önemli ve yenilikçi teknolojileri arasına adını yazdıran SSD nedir? Eski sistem olan HDD’den farkları nelerdir? İşte SSD Harddisk teknolojisi.
Hafıza alanları bilgisayarlarımız adına ve kişisel kullanımda oldukça önemli bir donanım, fiziksel bileşen olarak karşımıza çıkar. Yani SSD bilgisayarlarımızın hafıza diskleridir. Sistemsel olarak yüksek hızlarda çalışmaları ile öne çıkarlar. SSD Kelime anlamı olarak da Katı Hal Sürücüsü olarak çevrilmektedir ve Solid State Drive’den gelmektedir. Tabii bu oldukça basit ve işin teknik kısmına hakim olmayan ve bu durumu önemsemeyen okurlarımız için yaptığımız açıklama. Biliyoruz ki bazı okurlarımız ‘SSD Harddisktir’ açıklamasından daha fazlası için burada. Onlar için yazımıza ve açıklamamıza devam edelim.
SSD Nedir? SSD Harddisk ve HDD arasındaki farklar nelerdir?
SSD harddisk, hafıza donanımları bağlamında en yenilikçi teknolojidir. Birçok özelliği ile yüksek hızlarda dosya aktarımına imkan tanır ve programların daha hızlı kayıt alması, oyunların ve işletim sisteminin açılış hızı direkt olarak gözle görülür bir şekilde hızlanır. HDD ile işlevde en temel farkı budur. Fakat işin arka planında çalışma sistemleri de oldukça farklıdır. Yani SSD depolama ve hafıza teknolojilerinde HDD’nin ilerisi değil, resmen yeniden yaratılmasıyla ortaya çıkmış bir teknolojidir.
Her ne kadar SSD anlatımda bu kadar yenilikçi olsa da dezavantajları da mevcut. Yeni çıkan teknolojilerde sıkça yaşanan bu durumdan yazının ilerleyen kısımlarında daha detaylı bir şekilde bahsedeceğiz. Fakat öncelikle geçmişteki HDD teknolojisinden teknik anlamdaki farklarından biraz daha bahsedelim.
APU Sistem Nedir? Ekran kartı masrafınızı ortadan kaldırınHDD kelime anlamıyla Sabit Disk Sürücüsü olarak dilimize yansımıştır. Dönen disk ve manyetik bantlardan oluşan bir yapısı vardır ve manyetik alanlar vasıtasıyla veri aktarımı yapılır ya da hafızaya kaydedilir. Bu Hard Disk türünde ilk çıkış yıllarının ardından teknolojik birçok gelişme ile hız ve depolama alanında büyük atılımlar gerçekleşti. Fakat bilgisayar donanımlarının gelişen dünyasında ilkel görüldüğü de aşikar. Yine de taşınabilir disklerin hala HDD yapısı kullanılarak üretilmesi ve SSD’nin diğer dezavantajları onları gündelik hayatlarımızın bir parçası olmaktan çıkartmıyor. Aynı zamanda HDD’ler çok daha hassas aletler, ufak bir birimleri bile hasar görse gittikçe artan ve en sonunda bütün donanımı kullanılmaz bir hale getiren yapıları onların en büyük dezavantajları arasında rahatlıkla sayılabilir.
SSD’ler ise yongalardan oluşur ve mekanik bir yapıları yoktur. Katı hallerine sebep olan şey de aslında bu durağan yapılarıdır. Yongalarıyla birlikte hassaslıkları da daha az durumdadır ve mekanik bir sistem olmadıklarından da ötürü hızları HDD’ye göre kat kat daha yüksektir. Son yıllarda çıkan HDD ve SSD’ler arasında 4-5 katı rahatlıkla gören farkların olma sebebi de budur.
SSD Nedir? ya da SSD Harddisk nedir? sorularına yeniden ve teknik bütünlüğü tam bir cevap verelim dilerseniz. SSD Katı Hal Sürücüsü ismiyle anılan, yongalı sistem ile çalışan, yoğun ve durağan yapılarıyla ekstra hızlı dosya aktarımına izin veren bilgisayar donanımlarıdır. İşleri bilgisayarın hafızası olmaktır.
SSD Hardisk Dezavantajları
Öve öve bitirilemeyen SSD’lerin de elbette birçok dezavantajı mevcut. Tabii ki bu durum daha çok cihaz türünün yeniliğinden kaynaklanmakta, süreç içerisinde aşılacak bazı pürüzler demek o yüzden bu dezavantajları tanımlarken daha doğru olacaktır. Peki nedir bu SSD’nin olumsuz yönleri?
Fiyatlandırması oldukça yüksek
Bilgisayarı ilk alışta birçok şeye masraf edilmekte, SSD bundan dolayı bilgisayarı ilk satın aldığımızda sistemin olmazsa olmazlarından olamıyor. Çoğu kullanıcı birkaç aşama sonraya bırakmayı tercih ediyor.
Disk boyutları küçük
Eğer bu sürücüleri depolama için kullanacaksanız ve yüksek alan sizin için önemliyse sistemi tamamen SSD ile kurmak oldukça yüksek fiyatlardan sahip olabileceğiniz bir özellik. Genellikle bilgisayar kullanıcıları SSD’ye önemli uygulamalarını kurduktan sonra HDD’de de depolama işlemlerini gerçekleştiriyor. Çünkü fiyatı HDD’ye göre yine de pahalı olan SSD’ler disk boyutu olarak oldukça yetersiz kalıyor.
SSD’ler bahsettiğimizden de anlayabileceğiniz gibi oldukça güçlü ve yenilikçi bir teknoloji. Fakat bazı olumsuz yönleri de mevcut. SSD almayı düşünenler için önemli bir nokta olan kimler kullanmalı sorusuna da yanıtlarımızı belirtelim dilerseniz.
Eğer ekonominizi yoracaksa bu diskler fiyatları yüksek olduğundan dolayı mecburi ya da kullanımı yüksek olan durumlarda alınmalı. Örnek vermek gerekirse bilgisayarı yorabilen tasarım programlarını kullanan mimar ve grafik tasarımcılar bilgisayarlarında bu diskleri kullanmayı tercih edebilirler. Yanı sıra güçlü donanıma sahip bilgisayarlarında sistem gereksinimleri yüksek oyunları oynayan oyuncular için de tercih sebebi yüksek hızları olabilir. Fakat günlük kullanımda gerçekçi bir ihtiyaç söz konusu değil. Eğer kurgu / tasarım / büyük bir oyun hobisi gibi durumlar söz konusu değilse, ekonominizi en azından ilk pc satın alımınızda zorlamanıza gerek olduğunu söyleyemeyiz.
Eğer ciddi ciddi oyunlarla kafanızı bozduysanız Oyun Haberleri kategorimizi takip edebilir, bunun gibi cihazlara meraklıysanız Donanım Haberleri kategorimizden gelişmeleri takip edebilirsiniz.
Allah razı olsun