Marvel’s Spider-Man 2 yılın en iyi oyunlarından biri. Bununla beraber hem harika bir devam oyunu hem de geliştiricisinin en iyi işleri arasında yer alıyor. Gelin, Peter Parker ve Miles Morales’in New York’taki yeni öyküsünü mercek altına alalım.
Marvel’s Spider-Man 2 İnceleme
Her şekilde selefini gölgede bırakmayı başaran Spider-Man 2, önceki oyunun vadettiği neredeyse her unsuru güncellemeyi bilmiş Şehirde gezmek, dövüşmek, boss savaşları, atmosfer, hikaye sunumu gibi detaylar ilk oyuna dönmeyi inanılmaz zorlaştırıyor.
Bundan sonra hem Spider-Man’e hem de spin off olan Miles Morales oynamak için tek sebebiniz hikayesel olacaktır. Çünkü Spider-Man 2, serinin önceki halkalarından en iyi dersleri almış.
Bu açılışı Santa Monica Yapmış Olabilir Mi?
Klasik olarak hikayeden başlayalım. Daha açılış sekansında oyun epik olacağının sinyallerini veriyor. Marko yani nam-ı diğer Kum Adamın devasa formu ile kapışarak açılıyor oyun. Bu noktada geliştiriciler bize Playstation 5’in SSD’sinin gücünü de gösteriyor.
Marko, Peter veya Miles’ı tutup fırlattığında neredeyse şehrin bir ucundan diğer bir ucuna uçuyoruz ve şehir arkada saniyeler içerisinde yükleniyor. Spider-Man 2 Playstation 5’in tüm nimetlerini dibine kadar kullanıyor.
Bu muhteşem savaş sonrası Peter ve Miles kendi hayatlarıyla alakalı sorunlara odaklanıyorlar. Miles üniversite için bir deneme yazısı ile uğraşıyor. Bununla beraber Peter, Spider-Man, hayat ve aile üçgenindeki sıkıntıları yaşıyor. Bunlara ek olarak yetişkinliğin getirdiği iş bulma, kira ödeme gibi sorunlar da baş gösteriyor. İki karakterin de hayatları ile ilgili sıkıntılara değinilmesi bunca yıldır neden Spider-Man’i sevdiğimizi bize hatırlatır nitelikte.
Çünkü Spider-Man milyon dolarlık malikanesinde büyüden farksız nanozırh üreten bir süper kahraman değil. Ya da şehrin ücra köşelerinde bir yeraltı üssü yok. Bu yüzden tez yetiştirmeye çalışan bir öğrenci ya da geçim sıkıntısı yaşayan bir genç hem Peter Parker ve Miles Morales’i, hem de maske altındaki Spider-Man’leri yakından tanıyor ve onlarla bağ kurabiliyor. Spider-Man 2’de anlatım tarafında bu histen uzak değil.
Kraven Av İstiyor!
Gelgelelim oyunumuzun iki ana kötüsünden ilkine: Sergei Kravinoff.
Hayatı boyunca kendine eş bir rakip arayan Kraven New York’a geliyor. Ancak gayesi ve çizgi roman kötüsü düzeyindeki tavırları ona hak vermenizi bir miktar zorlaştırıyor. Fakat şunu belirtmeliyim ki karakterin tasviri yine de harika olmuş. Sahneye çıktığı her anda ağırlığını hissediyorsunuz. Ancak yan görevleri takip etmezseniz neden hırsla av aradığını anlamanız pek de mümkün değil.
“We Are Venom”
Öncelikle Tony Todd bu nasıl bir seslendirme performansıdır acaba? Harika, müthiş, heyecan verici ve inanılmaz ürkütücü… Kısacası Venom’un seslendirmesi şahane…
Insomniac, simbiyotun yavaş yavaş bilinç kazanarak ana hikayee dahil olması noktasında harika bir iş çıkarmış. Aynı zamanda Venom’un en iyi tasvirini kesinlikle Marvel’s Spider-Man 2 üstleniyor. Daha önce Ultimate Spider-Man, Web of Shadows gibi oyunlarda Venom görmüştük fakat en iyisi burada.
Dünyayı İyileştireceğiz
Arkadaşlık, oyunun en çok öne çıkan temalarından biri.
Peter Parker’ın en yakın arkadaşlarından birinin aramıza geri dönmesi hepimizi sevindirdi. Harry Osborn’un dönüşü sadece Peter’ı değil, beni de mutlu etti. Bununla beraber Peter, MJ ve Harry’nin birlikte takıldığı sahneleri görmek de yüzümde tebessüm oluşturdu. Peter ile Harry’nin çocukluğuna inilen geri dönüş sahneleri de çok hoş olmuş. İnsan dostlarının yanında olmasından her daim mutluluk duymalı.
Sinematik Sunuma Naughty Dog Etkisi
Hikaye ile ilgili diğer bir güzel şey ise kesinlikle sunumu. İlk oyunun aksine hikaye sunumunun sinematik zenginliği artırılmış. Santa Monica ve Naughty Dog gibi hafızası güçlü stüdyoların izlerini görmek mümkün. Özellikle yan görevlerin sunumları da beni oldukça şaşırttı.
Tıpkı God of War Ragnarök’un yan görev sunumu gibi sinematik sunuma önem gösterilmiş. Yan görevlerin ana hikayeye anlatımsal etkileri de güçlendirilmiş. Dualsense’in haptik geri bildirim özelliği sayesinde sinematikleri izlerken de oyunun içerisinde hissediyorsunuz.
Bazen Sadece Şehri Gezmek İstersiniz
Yavaş yavaş oynanışa geçerken öncelikle “swing” ve “web wings” özelliklerinden bahsetmek istiyorum. Insomniac Games her zaman “şehirde gezme” konseptinin altından başarıyla kalkan bir firmaydı. Sunset Overdrive, Spider-Man gibi oyunlarda da şehirde gezmek, oyunların en başarılı satış noktaları arasında yer alırdı.
Fakat Spider-Man 2’de çıta yeni bir düzeyde. Şehirde süzülmek o kadar zevkli ki, 30 saatimin en az 5 saatinde sadece şehirde gezdiğimi düşünüyorum. Spider-Man 2’de ağ mekaniği oyunun belki de en iyi yanı.
Burada ilk oyundaki mekanikleri tamamen sıfırlayan yeni bir oynanış formülü yok. Yani temel ağ atma mekaniklerimiz sapasağlam yerinde duruyor. Ancak geliştirici buna ek olarak “web wings” özelliğini eklemiş.
Üçgen tuşuna basarak açtığınız bu kanatlar ağ atmadan havada süzülmenizi sağlıyor. Ağ atarak hızınızı aldığınızda bu kanatları açıp uçmak büyük haz sağlıyor. Ayrıca bu kanatları hava tünelleri içerisinde açarsanız da ekstra hız kazanıyorsunuz.
Savaş Sistemi Nasıl Olmuş?
Kesinlikle ilk oyundaki kostüm süper güçlerinin eksikliği hissediliyor. Ne de olsa çeşitlilik iyidir diye düşünüyorum. Bunun yanı sıra temel olarak yine ilk oyunun savaş sistemini örnek alıyor Spider-Man 2. Düşmanı dövüyoruz ve kafamızda işaret çıktığında kaçıyoruz. Bu temel döngünün üzerine koymamız gereken şey ise bizim yaratıcı yönümüz.
Komboları çeşitlendirmek oyuncunun kendisine bırakılmış. Düşmanı kendinize çekip havaya atıp altından geçip yere indirebilirsiniz. Ya da direkt kare spamlayıp arada bir kaçarak düşmanı pataklayabilirsiniz.
Olmazsa Olmaz Teçhizatlar
Teçhizatlar dövüş formüllerinin kaçınılmaz bir parçası olmaya devam ediyor. Her ne kadar önceki oyuna göre sayıca daha az olsa da artık araçlarınız çok daha etkili. Teçhizatları kullanmak önceki oyuna göre daha da keyifli olmuş. Dört çeşit teçhizat arasından benim favorim ise ağ robotu oldu.
Özel Güçler
Insomniac Games teçhizat eksikliğini özel güç ekleyerek kapatmak istemiş. Bir noktaya kadar da başarılı olduğunu söylemek mümkün. Çünkü bu güçler çok daha etkili ve patlayıcı hissettiriyor.
Peter’ın özel güçleri sırtındaki dört kol ile başlıyor. Bazı yeteneklerimiz düşmana tornado saldırısı yapıyor bazısı da ağla çekip havaya kaldırıp düşmanı çarpıyor. Bunun yanı sıra simbiyot güçleri de oyunun yarısından sonra envantere katılıyor. Elbette simbiyot güçlerini kullanmak Peter’ın ilk özel güçlerini kullanmaktan çok daha zevkli.
Miles ise kendi oyunundaki hareket setine pek çok yeni güncelleme almış. Mavi elektrik saldırıları olarak eklenen bu güçler Venom güçlerini yanı sıra daha kitle kontrol odaklı olmuşlar. Sonuç olarak yaptığınız standart kombolar, teçhizatlar ve bu özel güçleri birleştirince de gayet akıcı, tatmin edici bir savaş sistemi ortaya çıkıyor.
Önce Karşıla, Sonra Yumrukla
Spider-Man 2 savaş sistemini derinleştirirken yeni bir mekanik eklemekten de kaçınmamış. Hemen hemen her aksiyon oyununda bulunan “parry,” yani karşılama özelliği oyuna eklenmiş. Kahramanlarımız üzerinde kırmızı uyarı çıktığında tam saldırı anında karşılama yaparsanız düşmanın duruşunu bozuyor ve üst üste kuvvetli saldırılar yapabiliyorsunuz. Daha agresif oynamak isteyen kişiler için harika.
Yetenek Ağacı
Insomniac Games yetenek ağacını üç kısma ayırmış. Peter ve Miles için ayrı yetenek ağaçlarının yanı sıra iki Spider-Man için ortak bir yetenek ağacı da konulmuş. Karakterlere özel yetenek ağaçları özel güç süresini düşürme ve hasarını artırma odaklı. Fakat ortak yetenek ağacına geldiğimizde işler biraz değişiyor. Öncelikle seyahat ile alakalı yetenekleri buradan artırabiliyorsunuz. Teçhizat sürelerini düşürme, focus barını artırma hatta yeni basit saldırılar gibi özellikleri de buradan açıyorsunuz. İki kahraman için ayrı ağaç ve ortak özellikler için aynı bir ağaç yapılması mantıklı olmuş.
Mary Jane Sekansları Geliştirilmiş
Spider-Man 2 selefinin alışkanlıklarını devam ettiriyor. Mary Jane sekansları bu oyunda da bulunuyor. Fakat bunu bu sefer kötü anlamda söylemiyorum. Mary Jane sekansları gizli kalıp bulmaca çözmekten ziyade derinliği artırılmış.
Üç ayrı bölümde oynadığınız Mary Jane’e her sekansta yeni bir mekanik ekleniyor. Nitekim bu da Mary Jane’i oynarken sıkılmamanızı sağlıyor. Arada bir atmosfer değişikliği olduğundan bu sekansların hoş olduğunu belirtmek lazım.
Belirtmeliyim ki uzun zamandır bu kalitede yan görev oynamamıştım. Hem sunum olarak hem de kendi içlerindeki hikayeler olarak gayet iyiler. Özellikle The Flame ve Mysterio’nun yan görev serisi çok ilgimi çekti.
Peter Mı? Miles Mı?
Öncelikle iki Spider-Man arasında geçiş yapmak oldukça rahat. Bir karakteri oynamaktan sıkıldığınız noktada rahatlıkla diğer Spider-Man’e geçebilirsiniz. Yetenek setleri ve hareket kabiliyetleri de tamamen farklı olduğu için yeni bir soluk alıyorsunuz. Hangisiyle daha çok oynadım diye sorarsanız, cevabım Peter olur.
Kendisiyle yıllardır bir bağımız olduğu için onunla oynamak bana daha keyifli geliyor. Fakat Miles’da hiç küçümsenecek bir karakter değil. Özellikle hikaye tarafında Miles ile daha derin bağlar kurduğumu belirtmeliyim.
Şu bir gerçek ki DualSense oyun oynama deneyiminizi artıran bir cihaz. Haptik geribildirim ve adaptif tetik özellikleri ile diğer kontrolcülerin önüne çok rahat geçiyor. Insomniac Games bunun farkında olacak ki bu teknolojiyi sonuna kadar kullanmış. Özellikle Haptic Feedback konusunda üst düzey bir iş ortaya konulmuş. Ara sahnelerdeki telefon titreşiminden, motor kullanımına kadar elinizde hissedebiliyorsunuz.
Bununla beraber yaptığınız her özel hareket, ağ ile dolaşma, teçhizat kullanma gibi olaylarda da haptik geribildirim şahane çalışıyor. Ağ atarken ağın yavaşça ağırlaşması, bazı bulmacalarda eşit oranda tetiklere basılması ayarlanmış. Dolayısıyla Marvel’s Spider-Man 2’nin Sony’nin birinci parti oyunları arasında DualSense’i en etkili şekilde kullanan oyunlardan biri olmuş.
Seslendirmeler ve Müzik
Yuri Lowenthal, Nadji Jester, Laura Bailey ve tabii ki efsane Tony Todd. Spider-Man 2 harika ses sanatçılarına sahip. Yuri Lowenthal Peter’ı gerçekten çok iyi seslendirmiş. Simbiyot etkisindeki halini, normal MJ ile ilişkisini, sinirini, mutluluğunu tam olarak bize geçirmeyi başarmış.
Aynı zamanda Nadji Jester’da gayet iyi bir iş çıkarmış. Miles’ın kafa karışıklığını ve çaresiz anlarını çok iyi yansıtıyor. Laura Bailey’i anlatmaya gerek bile yok. Kendisini TLOU2’den Abby olarak tanıyorsunuz zaten. Ve son olarak Tony Todd’a bir parantez açmak lazım. Bu kadar iyi bir villain performansı beklemiyordum. Tek kelimeyle muhteşem.
Marvel’s Spider-Man 2 İnceleme: Son Söz
Spider-Man 2 hikayesi, sunum kalitesi, savaş ve seyahat sistemleri, tonlarca farklı kostüm, seslendirmenleri ve müzikleri ile en iyi süper kahraman oyunu olmaya aday. Insomniac Games çizgi romanlardan ve genel Spider-Man işlerinden en doğru ilhamları alarak bir şaheser ortaya çıkarmış.
Olumlu
- Çizgi romanlardan fırlamış bir hikaye
- Derinleştirilmiş savaş sistemi
- Bağımlılık yapan seyahat sistemi
- Daha iyi bir sunum kalitesi
- Yapılan her şehir etkinliğinin hikayeyi genişletmesi
- DualSense böyle kullanılır
Olumsuz
- Bazı oyuncuların yaşadığı bug sorunları
- Uzun fazlı boss savaşları tempoyu baltalayabiliyor
Önce Across the Spider-Verse sonra Spider-Man 2 ile bu sene Spider-Man’e doyduk. Darısı artık Wolverine’in başına!