Temsilci bildirmeyen sosyal medya platformları temmuz ayı içerisinde kabul edilen yasa uyarınca ilk aşama cezalarına çarptırıldılar. Detaylar haberimizde.
Temmuz ayı içerisinde kabul edildikten sonra Ekim ayının başlaması ile birlikte yürürlüğe giren 7253 sayılı yasa gereğince sosyal medya platformlarına ülkemizde temsilci bildirme zorunluluğu getirilmişti. Platformlara verilen yasal sürenin ardından ülkemizde yasal süreç içerisinde bir temsilci belirtmeyen başta YouTube, Twitter, Facebook ve YouTube gibi sosyal medya platformları 10 milyon TL cezaya çarptırıldılar. Kararı Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı olan Ömer Fatih Sayan cezalardan nasibini almış olan Twitter üzerinde bulunan kişisel hesabından duyurdu.
Yasal sürenin sona ermesinin ardından temsilci bildiriminde bulunmayan başta facebook, instagram, twitter, periscope, youtube ve tiktok olmak üzere sosyal ağ sağlayıcılarına 10’ar milyon lira ceza kesildi.
— Dr. ÖMER FATİH SAYAN (@ofatihsayan) November 4, 2020
Ülkemizdeki günlük etkileşimi 1 milyonun üzerinde olan sosyal medya platformları bu cezanın ardından 30 günlük süreç içerisinde yine temsilci bildirmezlerse ceza 30 milyon TL olacak. Bu ceza ardından da harekete geçilmezse reklam verilmesi engellenecek. Reklamların da engellenmesinin ardından 3 aylık süreç içerisinde hala harekete geçmemiş olan sosyal medya platformlarının bant genişlikleri yüzde 50 oranında azaltılacak ve sürecin sonunda ise bant genişliği yüzde 90‘a düşürülecek. Ceza alan platform yükümlülükleri yerine getirdiği taktirde ise uygulanan para cezasının dörtte üçü affedilecek ve diğer yaptırımlar da geri çekilecek.