Oyuncular olarak en sık duyduğumuz kavramlardan birisi olan sistem gereksinimleri ne demek? Gelin birlikte alalım sorumuzun cevabını.
Sistem gereksinimleri, bir programın çalışmak için ihtiyaç duyduğu bilgisayar donanım ve yazılımlarının toplamına verilen isimdir. Sistem gereksinimleri kimi zaman Directx sürümü olabilirken, kimi zamansa belli bir bellek hacmi olarak karşımıza çıkabilir. Yani bu noktada sistem gereksinimlerinin yalnızca donanıma bağlı olmadığını anlamak gerekir.
Minimum Sistem Gereksinimleri Ne Demek?
Bir yazılımın ya da oyunun çalışmak için ihtiyaç duyduğu asgari donanımsal ve yazılımsal yeterliliğe minimum sistem gereksinimleri denmektedir. Kavram genellikle video oyunlarında görmeye alıştığımız bir kavramdır. Ayrıca program ve oyunların optimizasyonlarının ne kadar başarılı olduğunu anlamak amacıyla da kullanılan önemli parametrelerden birisi minimum sistem gereksinimleridir.
Önerilen Sistem Gereksinimleri Ne Demek?
Geliştiricilerin, kullanıcılara “Bizim programımızı en verimli şekilde kullanmak için bu özelliklerde bir cihazınız olmalı” dediği başlık ‘Önerilen Sistem Gereksinimleri’ başlığıdır. Kavram bir sınır olarak kullanılmasının yanı sıra, geliştiricilerin en geçerli gördüğü donanım ve yazılımlar olarak da düşünülebilir. Nihayetinde sorunsuz çalışabilmek önemli unsurlar arasında sayılabilir.
Sistem Gereksinimleri Örnekleri Nelerdir?
Kavramı açıklarken, programların genel olarak talep ettikleri özellikleri de açıklamamak olmaz. Bunu örnekli bir şekilde izah edelim ki karşınıza çıkacak olan duyurularda neyin ne olduğunu sizler de bilin.
- İşletim Sistemi: Windows, iOS, Android, Linux, Mac OS gibi yazılım platformlarına işletim sistemi denilmekte. Yazılımlar bu platformların hepsinde olsalar dahi ancak belirli sürümlerde çalışabilirler. Örneğin Minimum Windows 7 64-bit gibi.
- CPU / İşlemci: Bilgisayarlarımızın beyni olan işlemciler bu konuda oldukça önemli. Programlar saniyede yaptıracakları işlem sayısına göre işlemci gücü ihtiyaçlarını duyururlar. Burada direkt olarak bir işlemci adı ve Ghz duyulabilir. Örneğin minimum 2.4 Ghz ya da minimum Intel i5 4. Nesil gibi.
- GPU / Ekran Kartı: Kimi programlar grafik işlem birimlerine ve hatta çoğu oyun ekran kartlarına ihtiyaç duyar. Buradaki alt sınırı ya da önerileri de performansımız için oldukça önemlidir. Bu noktada da iki ana üretici (AMD ve Nvidia) için duyuru gelmesi alıştığımız durumlardandır. Örneğin AMD RX 5500 / Nvidia 1060ti gibi.
- RAM / Bellek: İşlemcilerin de ekran kartlarının da en yakın dostları olan RAM birimlerinin programlar için de kullanıcılar için de önemi büyük. Burada da çoğu yazılım duyuruda yer verir. Örneğin 8 GB RAM gibi. Yine de bu bellek türüyle ilgili daha fazlasını merak ediyorsanız aşağıdaki yazımızı tavsiye ederiz.
- Disk Alanı / Hafıza: Programların indirme dosyaları oldukça küçük olabilirken çoğu program kurulduğunda epey yüksek bir depolama alanına ihtiyaç duyarlar. Bu ana boyutla ilgili kısımı da kullanıcılarına açıklamaları gerekir. Örneğin 1.5 GB kullanılabilir alan gibi.
- Grafik işlem yazılımı: Bu noktada piyasada devamlılığı olan çeşitli yazılımlar ve bu yazılımların sürümleri bulunmakta. Özellikle oyunlar bu noktada ihtiyaçları olan sürümü genellikle açıklarlar. Örneğin Directx 11 gibi.
Kimi programlar daha başka gereksinimler de sunarken, kimileriyse bunlardan çok daha azıyla yetinecek kadar mütevazı davranabiliyor. Umarız içeriğimiz yeterince bilgilendirici olmuştur.