Popüler kültür gerek direkt kendisi olarak, gerekse gönderme ve esintileriyle günlük hayatımızda karşımıza çıkmakta. Peki nedir? Örnekleri nelerdir?
Popüler kültür, iletişim halindeki insanların çoğunluğuna ulaşabilmiş konuların ve öğelerin genelinin oluşturduğu kültüre verilen bir isimdir. Popüler kültürü oluşturan ögeler kimi zaman çok bilindik film ve şarkılarken, kimi zamansa çok satan bir roman ya da toplumun çoğunluğu tarafından bilinen bir hikaye de öge olarak ele alınabilir. Kültürel konuların pek çoğu gibi bu konu da sosyolojik bir konudur.
SJW Nedir, SJW Akımı ve Filmleri Nelerdir?
Diğer adıyla pop kültür olan bu başlığı daha iyi anlamanın yolu genellikler örneklere göz atmaktır. Göz atılacak ögenin ortaya çıktığı yıl günümüze yaklaştıkça etki alanında büyüdüğü görülebilmektedir. Dolayısıyla örnekleri verirken yayıldıkları yıl açısından üretildikleri tarihleri de not düşeceğiz. Bu sayede ürünlerin günümüzde internet ve diğer iletişim yolları sayesinde çok daha insana ulaşabildiklerini görebiliriz. Eski tarihlerde ülkesel bazda kültürel konular popülerleşebiliyorken, tarihleri her ileri sardığımızda daha global işlerle karşılaşmamız mümkün oluyor.
Popüler Kültür Örnekleri
Benzer davranışların benzer beğeniler de doğurduğu çeşitli dönemler oluşmuştur. Bu dönemler toplulukların belli bir akıma uygun giyinmesine, o akıma uygun şarkılar dinlemesine ve o akımdan işleri izleyip oynamasına neden olmuştur.
Elvis Presley Tipi Faul Kesimi (1960’ların sonları, 1970’ler)
Yeşilçam sinemasını izleyenler de, o dönem yaşayanlar da bu saç tıraşı şeklinin bir pop kültür öğesi olduğunu tahmin edebileceklerdir. Bir dönemin erkekleri kabarık fauller ile gezmişti. Ortak beğeni bu yönde ilerlemiş ve kitleleri arkasından sürüklemişti.
Arabesk Müzik Dinlemek (1970’ler ve 1980’ler)
Bu örnekte ise dünya genelinde topluma yayılmamış fakat Türkiye’deki halkı peşinden sürüklemiş bir müzik türü karşımıza çıkıyor. Bahsedilen yıllarda gençliğini yaşamış pek çok kişinin favori solistleri çoğunlukla arabesk müzik üretmekteydi. Toplumun geneline yayılabilmiş bir müzik türü olmayı başarmıştı.
Fantastik Edebiyat – Fantastik Sinema (1990’lardan günümüze)
Yüzüklerin Efendisi, Harry Potter ve ardından gelen Taht Oyunları yapımları ile toplumda kendi yerini oldukça sağlam bir hale getiren ve çok geniş bir yaş aralığında ortak bir beğeni oluşmasını sağlayan bu ögelerin de kültürdeki etkilerini görmek oldukça önemli. Diğer örneklere göre daha uzun süre hayatta kalmış olması, dinmemiş olması ve beklenti bu türü geçmişte altkültür olarak seyretmesine rağmen bugün popülerleştirmiştir. Aynı zamanda bu alanda üretilen işlerin kaliteli olmasının da payı oldukça büyüktür.
Hip-Hop (Günümüz)
Her ne kadar çıktığı ilk günden itibaren kitleleri hareketine dahil edebilmiş olsa da günümüzdeki kadar toplumun tamamında etki gösterdiği görülmemiştir diyebiliriz. Pek çok ünlü isim yaratmış olmasıyla birlikte gençlerin gündelik yaşantılarını ve alışkanlıklarını da değiştirmiştir. Bunda kıyafet alışkanlıkları gibi konular örnek gösterilebilir.