Dijital PlayStation oyunlarının yalnızca resmi PlayStation Store üzerinden alınabilmesiyle Sony’nin bir tekel oluşturduğunu ve %175 daha fazla para ödediklerini belirten tüketiciler sebebiyle Sony bir toplu dava ile karşı karşıya kalabilir.
Davanın belirttiği üzere Sony 1 Nisan 2019’da Amazon ve GameStop gibi üçüncü parti perakendecilerin PlayStation oyunları için indirme kodları satmalarını yasaklamış ve PlayStation Store‘u dijital PlayStation oyunlarının alınabileceği tek yer yapmıştı. Ayrıca Sony‘nin bu politikası oyun yayıncılarının perakende fiyat üzerinde sahip oldukları bütün kontrolden vazgeçmelerini gerektirdiğinden dava Sony‘nin dijital PlayStation oyunları için perakende marketteki bütün fiyat rekabetini çabucak ve etkili bir şekilde menettiğini iddia ediyor.
Fiziksel versiyonlarına kıyasla hiçbir şekilde indirim almayan, hatta fiyat artışı görebilen PlayStation Store oyunları bu toplu davanın en büyük sebeplerinden biri olarak yerini koruyor. Örnek olarak, Far Cry 5‘in fiziksel versiyonunu yaklaşık 220 liraya alabilirken PlayStore üzerinden oyunu 790 liraya ve Gold Sürüm‘ü 960 liraya alabiliyorsunuz. Diğer yandan Steam gibi bir platformda Far Cry 5 Gold Sürüm + Far Cry New Dawn Deluxe Sürüm‘e normal fiyatında 539 liraya erişebilirken indirimli fiyatında yalnızca 107 lira ödüyorsunuz. Sony‘nin yarattığı tekel bir yana, diğer platform oyuncularının yanında gereğinden fazla uçuk kalan oyun fiyatları yüzünden PlayStation tercihlerinden pişman olacak duruma gelen oyuncuların isyanı gittikçe büyüyor.
Dava dosyası durumu şu şekilde açıklıyor: “Sony‘nin yeni kısıtlamaları dijital PlayStation oyunlarının satışı üzerinde bir tekel oluşturdu. Sony‘nin tekeli ona dijital PlayStation oyunları üzerinde rekabet edilemez fiyatlara sahip olma yetkisi veriyor, ve bu fiyatlar rekabetçi perakende markette satılan fiziksel versiyonlarından ve dijital oyun satan rekabetçi perakende marketteki fiyatlardan çok daha fazla.”
Hoeg Hukuk Bürosundan Richard Hoeg davanın Birleşik Devletler Antitröst Yasası (ticarette rekabeti destekleyen ve tekelin önüne geçen yasa) kapsamında zorlu bir dava olacağını açıkladı. “Genel olarak bu açması zor bir dava çünkü (i) tarihsel olarak Birleşik Devletler Antitröst Yasası bu şekilde hiçbir donanım sağlayıcısına karşı kullanılmadı (bu ayrıca bekleyen davasında Epic‘in aşması gereken bir yokuş), (ii) Epic kendi davasında kendi teorilerinin konsol üreticileri üzerinde uygulanmaması gerektiğini belirten bir tanıklık etmeye gidiyor, ve (iii) Apple‘ın Epic‘in yolundan çıkması isteğinin aksine Sony‘den yalnızca olumlu bir hizmet (dijital kod dağıtımı) sağlaması isteniyor.”
Caccuri ve Sony arasındaki bu davanın bir sonraki aşaması toplu davadaki grupların onaylanıp onaylanmayacağının belirlenmesi olacak. Bu durumdan kaç kişinin etkilendiği ve etkilerin ne kadar benzer olduğu faktörlerini ele alıp davanın ne yönde ilerlemesi gerektiğinin kararını belirleyecek olan bu aşamanın ardından Sony‘nin ve PlayStation oyuncularının kaderini öğreneceğiz.