İzleyeceğimiz içeriklerle, kullanacağımız ekranlarla her gün defalarca kez sayısını seçtiğimiz piksel nedir, Pixel Art nasıl yapılır?
Görüntüyü ortaya koyan kontrol edilebilir en küçük birim olan Piksel aynı zamanda bir ölçü birimidir. Bu noktacıklar çeşitli renklerde ışık verebilirler. Cihazlarda ekrana sığdırılabilen piksel sayısıyla ulaşılabilen çözünürlük de eş değer olarak büyür ya da küçülür. Eğer cihaz potansiyel olarak ulaşılabilen piksel sayısından daha küçük değerlerle çalışırsa, pikseller bir arada hareket ederek tek bir piksel gibi hareket ederler. Çözünürlük ise bu piksellerin sayıları ve oranları ile bir arada sergilenmesi durumuna verilen isimdir.
Pixel Art Nedir?
Görüntülerin piksel boyutunda ya da bu boyutun taklit edilmesiyle hazırlanması yoluyla icra edilen dijital bir sanattır. 8 bit ve 16 bit gibi sistemlerde renklerin bir araya getirilmesiyle yapılan bu çizimleri özel kılan unsur sınırlar ve kısıtlar altında harikalar çıkartılabilmesidir. En nihayetinde noktalara sınırlı sayıdaki renkleri atamaktan daha fazlası değildir.
Pixel Art’ın çıkışı video oyunları ile eşdeğer görülebilir. Geçmiş dönemin bilgisayarları, oyun konsolları ve arcade makineleri sınırlı sayıda renk gösterebilmekteydi. Diğer bir yandan da düşük çözünürlükte ekranlara sahiptiler ya da bu ekranlarla da çalışabilmekteydiler. Bu nedenle geliştiriciler sanat çalışmalarını pikselleri renklendirerek gerçekleştirirlerdi. Bu dönemin bilgisayarlarında pikseller çoğu zaman geliştiricilerin gözleriyle seçebilecekleri boyutlarda olurlardı diyebiliriz.
Pixel Art Nasıl Yapılır?
Bilgisayar ve video oyunları tarihinin ilk dönemlerinden beri yapılıyor olması, günümüzde de uygulamaların sayısını oldukça arttırmakta. Bu programlarda, kısıtlı imkanla yaratıcılığınızı konuşturarak çalışmalar gerçekleştirebilirsiniz. Günümüzde birçok indie yapım, güzel görüntülerini oyuncularıyla buluşturmak ve onları cezbetmek için bu sanattan faydalanıyor. Bu da hem bu hobiyi kazançlı kılabiliyor, hem de öğrenme amacında pek çok güncel ve modern kaynak görebilmenizi sağlıyor.
Aşağıda bu konuda ücretsiz hizmet sağlayan birkaç programı listeledik. İstediğiniz bir tanesini seçip, noktaları renklendirerek sanat yapmaya başlayabilirsiniz.
- Pixel Studio for pixel art: Steam’den ücretsiz olarak ulaşabileceğiniz bu program sayesinde oldukça kolay bir şekilde içerik geliştirebilirsiniz. Katman sistemi, kolaylıkla gif formatında içerik üretilebiliyor olması bu programı özel kılan unsurlardan diyebiliriz. Giriş aşaması ve öğrenmek için oldukça yeterli bir program. Bu programın mobil uygulamasının olduğunu, onun da ücretsiz hizmet verdiğini unutmayın.
- Krita: İnternet sitesi üzerinden indirilebilen Krita programıyla da birbirinden güzel işler ortaya koyulabilmekte. Krita birçok forumda ‘Photoshop Alternatifi’ olarak da anılıyor. Öyle midir, değil midir kararı vermeniz için bu ücretsiz programla bol bol vakit geçirebilirsiniz.
Her ne kadar başarılı ücretsiz programlar yer alsa da, profesyonellerin birçoğu ücretli programlar kullanmakta.
- Aseprite: Aseprite ucuz fiyatı, sürekli olarak geliştiriliyor olması ve piksel sanatlara gösterdiği destek ile bol bol adı anılan programlardan birisi. Birçok amatör ve profesyonel tarafından kullanılıyor olması nedeniyle programla ilgili pek çok içeriğe de denk gelebiliyoruz.
- Pixel FX Designer: Pixel çalışmalarda daha endüstriyel çalışmalar yürütmek ister misiniz? Bu programla piksellerle görsel efektler hazırlayabilirsiniz.
- Photoshop: Sanatçıların en çok kullandıkları görsel düzenleyici tabii ki de Adobe’un başyapıtı Photoshop. Tabii ki en çok kullanılan bu program hakkında kaynak da, programın sağladığı olanaklar da sınırsız. Yeteceğini düşündüğünüz kadar kare oluşturup başlayın tasarlamaya!
Umarız bu içeriğimizle pikseli ve onunla yapılabilen sanatları merak eden, kafasında “piksel nedir?” sorusu yer alan bütün okurlarımıza yardımcı olabilmişizdir.