Linux işletim sisteminin hayatlarımıza kazandırdığı önemli işlerden birisi olan Pardus nedir? Gelin birlikte öğrenelim.
Pardus, adını Anadolu Parsından alan, Linux tabanlı bir işletim sistemidir. Türkiye’de TÜBİTAK destekleriyle geliştirilmeye başlayan Pardus ileriye dönük adımlar atmaya devam ediyor. Özgür ve açık kaynaklı olmasıyla öne çıkan işletim sistemi bir Linux dağıtımı olmasıyla birlikte ücretsiz bir şekilde internetten indirilerek kullanılabiliyor. Elbette konuyla ilgili anlatım yaparken ‘işletim sistemi nedir?’ sorusu da akıllara geliyordur. Pardus bir işletim sistemi olmasıyla birlikte bir Linux Dağıtımı olarak da adlandırılabilir. Ancak yine de merak edenler için aşağıya işletim sistemleriyle ilgili daha detaylı olan yazımızı bırakıyoruz.
Arayüzü kolaylıkla yönetilebilen, özgünleştirilebilen işletim sistemi Pardus’un Türkçe olduğunu da belirtmekte fayda var. Özelleştirilebiliyor olması, açık kaynak kodlu ve kolay kullanılır olması onu öne çıkartmaktadır. Elbette Pardus ülkemizde geliştiriliyor olsa da, diğer bir yandan da yurtdışındaki kullanıcılar tarafından da tercih edilmeyi hedefler. Sonuçta internet ekosistemi böyle alışverişler sayesinde hayatta kalmaktadır. Bu nedenle pek çok dil desteği sunduğunu belirtmemizde fayda var. Eğer bilgisayarlarınızda Pardus işletim sistemini kullanmak isterseniz sistem gereksinimleri aşağıdaki gibidir.
Pardus İşletim Sistemi Sistem Gereksinimleri
Pardus’un son sürümü olan 19.4 XFCE (Kararlı sürüm) için sistem gereksinimleri aşağıda paylaştığımız gibidir. Yeni bir sürüm geldiğinde güncellemeye çalışacağımızı da belirtelim.
Bellek: 1024MB ve üzeri bir RAM
Hafıza: 8GB ve üzeri bir disk alanı
Ekran Kartı: 800×600 ve üzeri çözünürlükleri destekleyen bir grafik işlemci
İşlemci: 64-bit bir işlemci
Son olarak kurulum .iso dosyasının boyutunun 1.7 GB olduğunu da belirtelim. İndirmek için buraya tıklayabilirsiniz. Umarız içeriğimiz Pardus nedir sorunuza yeterli cevabı vermiştir. Geliştiricilerine ve kullanıcılarına bu sistemi hayatta tuttukları için teşekkür ederiz.