Anasayfa > Blog > Oyunlarda Buff Ne Demek? (LoL)

Oyunlarda Buff Ne Demek? (LoL)

League of Legends (LoL) başta olmak üzere birçok oyunda kullanılan buff terimi ne demek, bu kelime ne anlamlarda kullanılır?

Video oyunları her geçen gün daha da yaygınlaşıyor ve kendi kapsamında bir jargon oluşturuyor. Bu jargon, neredeyse her oyunda görebileceğimiz GG, WP gibi terimleri de içeriyor, belli oyunlarda görebileceklerimizi de.

Sık sık karşımıza çıkan LoL terimleri arasında kullanılan buff da bu terimlere gayet iyi bir örnek. Özellikle League of Legends, VALORANT tarzında, güç dengeleri bol bol değişen oyunlarda bulunan, sayısız farklı oyunda da karşılaşabileceğimiz kelimenin ne olduğunu detaylıca anlattık.

Buff Ne Demek?

  • Buff, güç dengelerinin değiştiği oyunlarda karakter, eşya, yetenek gibi ögelerin güçlendirilmesi, kuvvetlendirilmesi demektir.

Bufflanmak Ne Demek?

  • Karakter, eşya, silah gibi herhangi bir oyun ögesinin bufflanması, o ögenin güçlendirilmesi anlamına gelir.

Buff Nedir? (Detaylı)

Buff, genelde oyunlarda hiç kullanılmayan, olması gerekenden daha zayıf ögelere geliyor. Buna bir örnek verecek olursak League of Legends’ta veya VALORANT’ta hiç tercih edilmeyen, olması gerekenden çok daha zayıf bir karakteri düşünebiliriz. Oyunun geliştiricileri, anlaşılabileceği üzere bu karakteri bufflayarak onu daha güçlü kılmak, oyun dengesini düzelterek oyun zevkini de bu sayede artırmak isteyecektir. VALORANT’ın ilk dönemlerinde Viper’a gelen güncellemeler, bunun gayet açık bir örneği. VALORANT için güncelleme notlarını okuyarak Buff ne demek iyi bir örnekle kavrayabilirsiniz.

Saldırı hasarı 70 olan bir karakterin saldırı hasarının 80’e çıkarılması, çok temel bir güçlendirme örneğidir. Bir yeteneğin bekleme süresinin azaltılması da gayet net bir buff olarak karşımıza çıkar. LoL dışında bir oyundan örnek verecek olursak CS:GO’da bir silahın fiyatının azaltılmasını veya hasarının artırılmasını da bir güçlendirme örneği olarak gösterebiliriz. Bunların hepsi direkt olarak güçlendirme değil, fakat belli ögelerin kullanışlılığını artırdığı için örnek olarak görülebiliyor.

Bu terim, oyun geliştiricilerine çağrılar yaparken kullanılabiliyor. LoL oynayıp Riot’a seslenen bir oyuncu “Buff X” diyorsa X’in çok zayıf olduğunu, neredeyse hiç tercih edilmediğini ve daha güçlü olması gerektiğini düşünüyordur. Bu sebepten dolayı X’in güçlendirilmesi gerektiğine inanıyordur.

Nerf Nedir?

Nerf terimi ise güçlendirmenin tam tersini, yani bir ögeyi zayıflatmayı ifade eder. Oyun geliştiricileri, çok güçlü olduğunu düşündükleri ögeleri nerfleyerek onları daha mantıklı bir güç seviyesine çekebilir. Böylece oyunun dengeleri bozulmaz ve oyuncular daha iyi bir oyun deneyimi yakalar.

Meta durumu sürekli değişen LoL, VALORANT gibi rekabetçi oyunlarda sıklıkla gördüğümüz bu iki terimle genellikle yama notlarında karşılaşırız. Oyuncular, hangi karakterlerin güçlendirildiğini ve hangilerinin zayıflatıldığını görmek için güncellemeleri takip eder.

Hakkında Efe Eren Genç

Oyunlarla büyümüş bir dilbilimci, yazar ve çevirir.

3 Yorumlar

  1. Buff bu mu demek ? 🙂 50 yıllık “buff” terimi çöp bilginle bilgin gibi çöp olan valo, lol den örnek vermişsin ki örnekler bile yanlış ve terimi açıklamıyor.

    “.Buff, genelde oyunlarda hiç kullanılmayan, olması gerekenden daha zayıf ögelere geliyor. Buna bir örnek verecek olursak League of Legends’ta veya VALORANT’ta hiç tercih edilmeyen, olması gerekenden çok daha zayıf bir karakteri düşünebiliriz. Oyunun geliştiricileri, anlaşılabileceği üzere bu karakteri bufflayarak onu daha güçlü kılmak, oyun dengesini düzelterek oyun zevkini de bu sayede artırmak isteyecektir. VALORANT’ın ilk dönemlerinde Viper’a gelen güncellemeler, bunun gayet açık bir örneği.”

    Ayrıca A1 seviye Türkçenle saçmalamışsın. Geliştir onu. Güncelleme (ulan bi de boğaziçinde dil öğrencisi ahhasaflhlf ölecem yemin ederim böyle komedi yok asflhafajkdhlaskjf)

    • Selam TDK,

      Buff kelimesi, yaygın olarak senin “Çöp” diye tanımladığın oyunlarda, yazıda bahsettiğim anlamıyla kullanılıyor. Dolayısıyla arama motorlarında bu aramayı yapan kullanıcılar, yazıda verdiğim tanımı arıyor. Bu tanıma oyunlarda bulunan anlık güçlendirmeleri de ekleyebiliriz tabii, fakat kendini üste atabilmek için yazıda bulunan; yanlışı değil, eksiği olan bir bilgiyi yapıcı şekilde değil, böyle eleştirmen biraz komik olmuş. Yine de teşekkür ederim, kelimenin diğer anlamını da ekleyeceğim.

      A1 Türkçeme gelecek olursak ve daha iyisine sahip olduğunu iddia ediyorsan senin de kaleminle binlerce kişiye bir şeyler anlatıp hayatını bu işten kazanmanı, senin gibi insanlardan böyle yorumlar almanı sabırsızlıkla bekliyorum 🙂

    • Mala bak sen açıklada bilelim buff neymiş .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir