En başarılı oyunlar, tüm etmenleri en iyi şekilde toplayan ve uygulayan oyunlardır. İlk video oyunlarından itibaren bir oyunun başarılı olmasındaki en büyük etmenlerden biri de oyunun müziğidir. Bu serimizde sizlere oyun müziği ve oyun müziğinin nasıl yapılacağı hakkında bilgi vereceğiz.
Bir önceki yazımızda oyun müziklerinin tarihçesinden ve genel olarak anlamından söz etmiştik. Serimizin ikinci bölümünde ise oyunlarda en çok kullanılan müzik türleri hakkında bilgi verip bunlardan örnekler paylaşacağız. Hadi gelin listemize bir göz atalım.
Oyun Müziği Türleri
1. Chiptune/8-Bit
Önceki yazımızda Chiptune ve 8-Bit’in aslında oyun müziğinin çıkış noktası olduğundan bahsetmiştik. Eski bilgisayarlarda ve konsollarda çalması için tasarlandığından oldukça basit melodilere ve seslere sahip olmasına rağmen, bu müzik türleri, oyundaki heyecanı ve atmosferi şaşırtıcı olsa da başarabiliyor. Çoğunlukla dijital synthesizerlardan hazırlanan bu müzikler 80’ler ve 90’larda çıkmış, oynadığımız bir çok oyuna eşlik ettiler. Chiptune ve 8-Bit’in çıkış yerinin ise tahmin edebileceğiniz üzere Japonya olduğu düşünülüyor. Tetris, Contra, Legend of Zelda, Super Mario Bros, Final Fantasy ve Megaman gibi bir çok efsanevi oyunda Chiptune’u duyabilirsiniz. Örnek olarak aşağıda, belki de bir çoğumuzun ilk iki kişilik oyunu olan Contra’nın müziğini dinleyebilirsiniz.
2. Synthwave
Synthwave türündeki müziklere aslında Synthwave denilmiyordu. Bu terim 2000’li yılların ortasında 80’lerin film ve video oyunu müziklerinden esinlenilerek oluştu. Özellikle de internetin etkisiyle büyük bir popüleriteye ulaşan Synthwave, adından da anlaşılabileceği gibi Synthesizer kullanılarak yapılan bir başka müzik türü. Chiptune’a göre daha gelişmiş melodileri olan bir müzik türü. Yavaş ve hızlı tempolarda farklı duygular verebilen Synthwave, günümüzde bile bir çok Indie oyunda kullanılıyor. Fakat türün kullanıldığı oyunlardan belki de en ünlüsü Far Cry 3: Blood Dragon. Aşağıda bu oyunun soundtrackinden bir parça bulabilirsiniz.
3. Djent/Metal
Aslında Djent, Metal müziğin bir alt türü. Fakat video oyunlarında en çok tercih edilen alt türlerden biri. Adını ise gitarın çalındığı tonda çıkardığı sesin “Djent” kelimesine benzemesinden alıyor. Enstrüman olarak ise genellikle Oyunlarda kullanılan versiyonu genellikle sözsüz oluyor. Aksiyon ve gerilim öğeleri içeren oyunlarda atmosferi gerçekten mükemmel bir biçimde aktarabiliyor. Quake, Duke Nukem ve Doom gibi oyunlardaki gerici ortamı Djent ve Metal müzik bize yaşatıyor. Aşağıda ise 2016’da çıkan DOOM’dan bir parça dinleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=a6BbvCC0VI0
4. Gregorian Chant/Plainchant
Hepimizin en az bir kere duyduğu fakat adını bilmediği müzik türlerinden biri Chant türü. Aslında Orta Çağ zamanlarında Avrupa’daki kiliselerde ortaya çıkan bu türde sadece koro var. Arkada koroya eşlik eden herhangi bir melodi veya enstrüman yok. Genellikle strateji oyunlarında veya geçmiş zamanlarda geçen oyunlarda dinlesek de, Halo gibi gelecekte geçen aksiyon oyunlarında da görebiliyoruz. Aşağıda ise orijinal Halo oyunun ana müziğini dinleyebilirsiniz.
5. Folk
Türkçe’de “halk müziği” olarak adlandırabileceğimiz Folk müzik, yöreden yöreye farklılık gösteriyor. Güçlü vokallere, yöresel enstrümanlar eşlik ediyor. Çoğunlukla eski, telli ve vurmalı çalgılar tercih ediliyor. Oyun sakin ilerlerken de, aksiyon başladığında da oyuna eşlik edebiliyor Folk müzik. Witcher serisi, Elder Scrolls serisi ve Dragon Age serisi gibi bir çok oyun serisinde görebiliyoruz. The Witcher 3: Wild Hunt’ın soundtrackinden bir parçayı aşağıya bırakıyoruz.
6. Score/Orchestral
Aslında Score bir müzik türü sayılmaz. Başta film müziklerinde Film Score olarak bulunan müzikler, sonradan oyun müziklerini de etkiledi. Genellikle aynı tarzı sergiledikleri Score kategorisi altına toplanabilirler. Çoğunlukla klasik müziğin barok tarzından esinlenilmiş oluyorlar. Ana ve en baskın enstrüman olan piyanonun yanına zaman zaman diğer enstrümanlar da eklenebiliyor. Bir orkestra performansı dinler gibi hissediyorsunuz. Oyunların ise ana müziği, fragmanlarında veya en sonlarında çalan müzikler bu türde olabiliyor. Aşağıda ise Mass Effect 3’te çalan Leaving Earth adlı parçayı dinleyebilirsiniz.
Ben bu yazı serimiz boyunca sizlere oyun müziği yapımını öğretmek için MIDI klavye olarak M-Audio Code 25 Black modelini kullanacağım. Bu serimize sponsor olduğu ve bize bu ürün sağladığı için Compel’e teşekkür ediyoruz. Ayrıca isterseniz M-Audio 25 Black modelini Compel Müzik’in internet sitesinden tedarik edebilirsiniz.
Listemizin ve serimizin bu bölümünün sonuna geldik. Bir sonraki yazımızda basit bir oyun müziğinin nasıl yapılabileceğini anlatacağız. Bunun için takipte kalmayı unutmayın.
To the Moon gibi bagimsiz bir yapimin muzikleri cogu buyuk oyundan daha iyi
Nerde o eski arcade müzikleri… İnsanın hatırladıkça içi gidiyor be