İnternet canlı yayınları hayatlarımıza girdi gireli merak konusu bir program olan OBS nedir gelin hep birlikte öğrenelim.
OBS açılımı Open Broadcaster Software olan bir canlı yayın uygulamasıdır. Ücretsiz olarak kullanılabilen bu uygulama yıllardır canlı yayın sitelerindeki yayıncılar için tercih edilmekte. Özellikle Twitch, Facebook Gaming, YouTube gibi platformlarda canlı yapan insanlar bu program ile hareket etmekte.
Streamer Ne Demek, Stream Nedir
Program yalnızca ekran yansıtmak, sesi paylaşmak ve kameranızı kullanmak gibi işler görmüyor, oldukça detaylı sahne düzenlemelerine, geçişlere ve üçüncü parti yazılımlarla ortak çalışmalara olanak sağlıyor. Bu yönleriyle oldukça öne çıkan bir program olduğunu söyleyebiliriz.
Ayrıca OBS’le video kaydı da yapabilirsiniz. Bu sayede sadece canlı yayın değil, kayıt ardından YouTube ve diğer video platformlarına yükleme yapabileceğiniz dosyalara da ulaşabilirsiniz. Peki OBS nasıl indirilir? BURAYA tıkladığınızda açılan pencereden sisteminize ve tercihinize göre indirme yapabilirsiniz. Program dili de Türkçe olduğu için kolaylıkla kurulum yapabilirsiniz.
OBS Video Çekme, Video Kaydetme Ayarları
Open Broadcaster Software’in en güçlü olduğu alanlardan birisi de video kaydetme özelliğidir. Sahne ayarlamalarınızı yaptıysanız ve sıra video kaydetmeye geldiyse aşağıdaki yolu takip ederek oldukça başarılı videolar çekebilirsiniz.
- Kodlama: Sol üstten ayarlar sekmesine girin ve kodlama kısmına gelin. Burada video ve ses için bithızı gibi ayarlamalar yapabilirsiniz. Kaliteli bir video için 1000’in üzerinde bir Video Bit Hızı ve Stereo sesle birlikte 128 bithızıyla ses kaydı gayet iyi olacaktır. Geri kalan ayarlar geldiği gibi kalabilir, sorun yaratmayacaktır.
- Yayın Ayarları: Eğer canlı yayın yapmayacak ve sadece kayıt alacaksanız ‘Mod’ kısmını buna göre seçebilir ve dosya yolunuzu ayarlayabilirsiniz. Eğer dosya ismini değiştirmezseniz 1, 2, 3… şeklinde kayıtlar alacaktır.
- Video Ayarları: Burada ekran kartınızı, video çözünürlüğünüzü, hangi monitörü kullanacağınızı seçebiliyorsunuz. Ayrıca çözünürlüğünüzü düşürebilir ya da yayın FPS’inizi de yine bu kısımdan ayarlayabilirsiniz. 30 FPS gayet yeterli olacaktır.
- Ses Ayarları: Kullandığınız ses aygıtını ve mikrofonunuzu doğru seçtiğinizden emin olun. Eğer bir sorun kalmadıysa bas konuş ayarlarını da dilediğinizce yaparak devam edebilirsiniz.
- Gelişmiş Ayarlar: Burada eğer video kayıtlarınızda bir sorun yoksa her şeyi olduğu gibi bırakabilirsiniz. Ancak sorun yaşıyorsanız x264 İşlemci Öntanımı ve Kodlama profili ayarlarında düzenleme yapmanızda fayda var.
Umarız OBS nedir sorusuyla birlikte daha fazlasına da yanıt bulmanızı sağlayabilmişizdir. Eğer daha fazla sorunuz ve sorununuz olursa yorumlar kısmından iletmeyi unutmayın.