Bilim kurgu türü ilk ortaya çıktığı dönemden itibaren insanlık olarak hangi noktaya geleceğimizi ön görmeye çalışıyor. Bu türün eserleri geleceğimize ışık tutarak insanlığın yolunu aydınlatmasına yardımcı oluyor. Bu listemizde türün en iyi örneklerinden olan bilim kurgu dizileri bulunuyor, iyi okumalar!
-The 100 (IMDB 7,7)
Kass Morgan‘ın kitap serisinden uyarlanan dizisinde 97 yıl önce yaşanmış nükleer savaştan sağ çıkabilmiş insanların dünyayı terk ederek kurdukları yeni yaşamı görüyoruz. Yıllar içerisinde kurulan tesislerde artan nüfus ve kaynak azlığı nedeniyle yaşam kalitesi düşünce insanlar son çareyi yine evleri olan Dünya’ya dönmekte bulurlar. Dünya atmosferinin yaşanabilir olup olmadığını kontrol etmek için ise 100 tane genç mahkum Dünya’ya yollanır ve hikayemiz böylece başlar.
-The Man in the High Castle (IMDB 8,1)
The Man in the High Catle alternatif tarih anlatımının en başarılı örneklerinden biri. Bilim kurgu edebiyatının en başarılı yazarlarından olan Philip K. Dick‘in aynı adlı kitabından uyarlanan dizide 2. Dünya Savaşı sonrası bir dünyayı görüyoruz. Ancak bu alternatif gerçeklikte savaşın galibi Almanya-Japonya ittifakı olmuş durumda.
-Altered Carbon (IMDB 8,1)
Sırada bir kitap uyarlaması daha var. Richard K. Morgan tarafından yazılan kitap serisinden ekranlara uyarlanan dizide takvimler 25. yüzyılı gösteriyor. İnsan bilincinin sırlarını çözerek bunun yeni bedenlere aktarabilmenin yolu bulunmuş durumda. Siberpunk türünün de başarılı örneklerinden olan diziye bir şans vermenizi kesinlikle tavsiye ediyoruz.
-The Handmaid’s Tale (IMDB 8,5)
Artık sizi şaşırtmayacak farkındayız, The Handmaid’s Tale da bir kitap uyarlaması. Margaret Atwood tarafından yazılan ve distopya türünün başarılı örneklerinden olan kitap aynı zamanda feminist edebiyat için de oldukça önemli bir yerde. Diziye geri dönecek olursak hikaye çok da uzak olmayan bir gelecekte geçiyor. Dünya üzerinde doğum oranlarının inanılmaz derecede düştüğü bir hayat sürüp giderken doğum yapabilme yeteneğini devam ettirebilen kadınlar zengin erkeklerin evlerinde adeta esir hayatı yaşamaktadırlar. Gerçi dizinin dünyasında durum diğer kadınlar açısından da pek farklı değil…
-Doctor Who (IMDB 8,6)
Bilim kurgu ile biraz bile ilgileniyorsanız Doctor Who adını duymamış olmanıza imkan yok. 50 yılı deviren BBC‘nin fenomen dizisinde üstün bir uzaylı ırkına sahip ana karakterimiz Doctor ve zaman içerisinde değişen yoldaşlarının galaksinin her köşesine uzanan maceralarını izliyoruz.
-Westworld (IMDB 8,8)
Bu kez karşımızda bir kitap değil film uyarlaması var. 1973 yılında çekilen aynı adlı filmden uyarlanan dizi izleyiciye yapay zeka, insanlık, yaşam gibi kavramları başarılı bir biçimde sorgulatıyor. Robotlar ile dolu vahşi batı temalı eğlence parkında gelişen hikaye zamanla öyle yerlere gidiyor ki aklınız bahsettiğimiz kavramları düşünmekten ötürü allak bullak oluyor. Kısacası Westworld pek de kelimelerle açıklanabilecek bir dizi değil. İyi si mi siz diziyi hala izlemediyseniz bir şans verin.
-Black Mirror (IMDB 8,8)
Her bölümünde birbirinden farklı konular ve hikayelerden bahseden Black Mirror genel hatlarına baktığımızda kendi içerisinde bu hikayelerin birleştiği tutarlı bir evrene sahip. Teknoloji, sosyal medya, toplum ve daha birçok konu hakkında izleyiciyi düşünmeye zorlayan dizi bize göre oldukça da güzel bir distopya örneği.
-Stranger Things (IMDB 8,8)
Özellikle de 80’ler teması ile bilim kurguyu başarılı bir şekilde harmanlayışı ile dikkat çeken Stranger Things ufak bir kasabada yaşayan küçük bir çocuğun kaybolması üzerine kurulu bir hikayeye sahip. Böyle söyleyince ”milletin bu kadar abarttığı dizi bu muymuş ya” dediniz, biliyoruz ancak demeyin. İşin içerisine dahil olan gizemli deneyler, devlet kurumları, doğaüstü güçler ve yaratıklar hikayenin boyutunu bir anda değiştiriyor.
-The Twilight Zone (IMDB 9,0)
Ülkemizde bilinen adı ile Alacakaranlık Kuşağı Doctor Who ile birlikte listemizin en eski dizilerinden. Şimdilerde Black Mirror ile aşinalık kazandığımız her bölümde farklı bir konu işlenmesi konseptinin de öncülerinden. İşlenen her hikaye sizi kah düşünmeye itecek, kah biraz ürkütecek. Ancak şuna şüphe yok ki bilim kurgu dizileri arasında apayrı bir yere sahip bu yapımdan sonra ekranın başından memnun ayrılacaksınız.
-Rick and Morty (IMDB 9,3)
Rick and Morty animasyon türüne karşı ön yargısı olan kişilere mutlaka izletilmesi gereken bir yapım. Çılgın mucit Rick ve torunu Morty‘nin maceralarını izlediğimiz dizi kesinlikle yetişkinler için tasarlanmış bir iş. ”Aaa, çizgi film” demeden önce bir şans vermenizi öneriyoruz.
Battlestar Galactica (IMDB 8,7)
Ülkemizde bir zamanlar resmi devlet kanalımız TRT’de gösterilerek bir nesli bilim kurgu ile tanıştıran dizi olma özelliğini taşır. Uzayın derinliklerinde geçen dizi için kurulmuş öyle büyük bir evren var ki her detayı akılda tutmak neredeyse mümkün değil. Bir uzay bilim kurgusundan fazlası olan dizi içerisinde politika, strateji, savaş, duygusallık ve mantık gibi bir çok konuyu da sorgulatan ögeler taşıyor.
Lost (IMDB 8,3)
2004 yılında yayınlanan ilk bölümü ile hayatlarımıza giren Lost 6 sezonluk bir macera ile 2010 yılında sona erdi. ”Issız bir adaya düşseniz ne yaparsınız” gibi geyik bir soruyu alıp üzerine bilim kurgu sosu ile inşa edilmiş harika bir dünya kuran dizi ülkemizde de kendisine sıkı bir takipçi kitlesi yarattı. ”3. sezondan sonra çok bozdu yea” geyiğini bu diziyi izleyen herkes yapsa da Lost‘un gönüllerimizdeki yeri çok ayrıdır. Gizem, doğa üstü olaylar ve bilim kurgu ögelerini mükemmel bir biçimde harmanlayan dizi için söyleyecek pek de fazla şeyimiz yok. Bilim kurgu dizileri dediğimizde ilk aklımıza gelen dizilerden biri Lost.
Dark (IMDB 8,9)
Netflix orijinal dizilerinden olan Dark belki de şirketin yaptığı en başarılı bilim kurgu dizileri arasında ilk sıralarda olan yapımlardan biri. Almanya pazarı için yapılsa da ünü çoktan bütün dünyaya yayılan dizide dikkatle takip etmeniz gereken bir olay örgüsü bulunuyor. İpin ucunu bir kez bile kaçırdığınızda yakalamanızın oldukça zor olacağı dizi ufak bir kasabada kaybolan 2 çocuğun hikayesi ile başlıyor. Günümüzde başlayan dizi ise bu olay ekseninde 1986 yılına kadar uzanıyor. İnternette ”yetişkinler için Stranger Things” olarak adlandırılan bu Netflix yapımına mutlaka bir şans vermelisiniz.
X-Files (IMDB 8,6)
Bilim kurgu türü ile hiç aranız olmasa da bu dizinin adını mutlaka bir kere de olsa duymuşsunuzdur. Adını duymadıysanız da elbette bir yerlerde müziği kulağınıza çalınmıştır. O da mı yok? Meşhur ”i want to believe” repliği internette dolaşırken muhakkak karşınıza çıkmıştır. Dizi başlı başına kendi efsanesini yaratmış durumda. 1993 yılında yayın hayatına başladığında yapımcılar bu kadarını bekliyorlar mıydı bilinmez ancak seri tam 11 sezon boyunca devam etti! Bir dizi garip olayın çözüldüğü dizide temponun düştüğü çok az kısım var.
Sense 8 (IMDB 8,3)
Matrix serisi ile bizlere bilim kurgu ve felsefenin birleştiği efsane bir seriyi armağan eden Lilly ve Lana Wachowski kardeşlerin ellerinden çıkma bir diziden bahsediyoruz burada. Zihinsel olarak birbirlerine bir şekilde bağlı 8 karakterin hikayesinin işlendiği bu dizide kendinizi zihin ve benlik kavramını sorgularken bulmanız oldukça olası. Dünyanın dört bir yanından birbirinden tamamen apayrı hayatlar yaşayan bu 8 kişi yalnızca zihinsel bağlarını kullanarak peşlerindeki tehlikelerden kurtulmaya çalışırlarken bir yandan da bir takım olmanın ne demek olduğunu öğrenmek zorundadırlar.
Fringe (IMDB 8,4)
J. J. Abrams, Alex Kurtzman ve Roberto Orci tarafından kurgulanan dizide FBI‘ın bir kolu olan gizli Fringe birimi anlatılmaktadır. FBI‘a bağlı bu birim dünyanın çeşitli yerlerindeki paranormal olayları araştırmakla görevlidir. Bilim kurgu, gerilim ve dram ögelerinin iç içe geçtiği başarılı yapım efsaneler arasına girmeyi sonuna dek hak ediyor.
The Dark Crystal: Age of Resistance (IMDB 8,7)
1982 yapımı olan The Dark Crystal filmi ile aynı evrende geçen dizi Netflix tarafından ekranlarımıza getiriliyor. Yaratılan ve üzerine bolca emek verildiği belli olan dünyası, görsel efektleri, adeta yıldızlar geçidi olan kadrosu ile The Dark Crystal: Age of Resistance son zamanların en iyi bilim kurgu dizilerinden. Görsellerine bakıp ”ya bu çocuk işi, bu yaştan sonra kukla mı izleyeceğiz” demeden önce bir bölüm de olsa şans vermenizi tavsiye ediyoruz. Bizce hiç de pişman olmayacaksınız. Bilim kurgu dizileri için yeni bir soluk.
Love, Death and Robots (IMDB 8,6)
David Fincher gibi bir efsanenin yanı sıra Joshua Donen, Jennifer Miller ve Tim Miller ekibinin ellerinden çıkmış yapım 18 bölümden oluşuyor. Her bir bölümü farklı konular, farklı çizim teknikleri ve farklı oyuncular içeren yapımda anlatılan hikayelerin tümü bilim kurgunun hakkını sonuna kadar veriyor. Bilim kurgu sosunun yanı sıra bölümler insana tarihi olaylar, aşk, savaşlar ve siyaset gibi konularda da düşünmek zorunda hissettiriyor. Muazzam bir sanat tasarımına sahip dizide kendinizden bir şeyler bulabileceğiniz bölümlerin sayısı hiç de az değil. Hatırlatmakta fayda var, bu yapım da bir Netflix işi.
Person of Interest (IMDB 8,4)
J. J. Abrams‘ın ellerinden çıkan başarılı yapımda bilim kurgu ve suç ögeleri iç içe geçmiş durumda. Dizi evreninde suçları daha işlenmeden önlemeye çalışan bir ekibin maceraları anlatılmaktadır. Ortada suçu daha işlenmeden analiz edip haber verebilen bir sistem vardır ancak hangi suçları durdurup hangilerinin olması gerektiğine kim karar verecektir?
Futurama (IMDB 8,4)
The Simpsons ekibinin ellerinden çıkan proje 1999 ve 2013 yılları arasında kalarak oldukça uzun soluklu bir yayın hayatı geçirmiştir. Emmy ödüllü bu sitcom New York’lu bir pizza dağıtıcı olan Phillip J. Fry‘ın 21. yüzyılın ilk saniyelerinde dondurulup 3000 yılında uyandırılması ile başlayan macerayı konu ediniyor. Birbirinden renkli karakterleri, eğlenceli göndermeleri ve yaptığı gelecek tahminleri ile bu dizi kesinlikle bir şansı hak ediyor.
Dimension 404 (IMDB 6,6)
Puanı listemizdeki diğer yapımlara nazaran biraz daha düşük olsa da Dimension 404 özellikle de Black Mirror severler için güzel bir alternatif. Her bölümde farklı konuların işlendiği dizi için Black Mirror‘ın biraz daha geyik hali diyebiliriz. 6 bölümlük kısa bir televizyon geçmişi olan dizi özellikle de izleyecek bir şey bulamadığınız sıkıcı günlerde bir oturuşta bitirmek ve zaman geçirmek için ideal.
Philip K. Dicks’s Electric Dreams (IMDB 7,3)
Adından da anlaşılabileceği üzere ünlü bilim kurgu yazarı Phlip K. Dick‘in öykülerinden uyarlanan ve her bölümünde farklı bir konuyu ele alan yapım 10 bölümden oluşuyor. Tıpkı yukarıda bahsettiğimiz Dimension 404 gibi sıkıldığınız bir günde açıp bir solukta bitirebileceğiniz seri mekan tasarımları konusunda da oldukça başarılı.
Outlander (IMDB 8,4)
Diana Gabaldon‘ın çok satan aynı adlı romanından uyarlanan eserde olaylar 1945 yılında başlıyor. Evli bir hemşire olan ana karakterimiz Claire Randall bir şekilde 1743 yılında gözlerini açıyor. Savaşçı bir İskoç olan Jamie Fraser ile evlenmek zorunda kalan Claire bir yandan bu yeni dünyaya alışmaya çalışırken bir yandan da yaptığı gizemli zaman yolculuğunun sırrını çözmeye çalışmaktadır. 2014 yılında yayın hayatına başlayan dizi 4 sezon sürdü.
Watchmen (IMDB 7,6)
Ünlü çizgi roman yazarı Alan Moore‘un 1986 yılında yayınlanan ve daha sonrasında beyaz perdeye de taşınan aynı adlı eserinden uyarlanan dizi daha oldukça yeni. Henüz ilk bölümü yayınlanan dizi Watchmen adlı bir kahraman grubunun yaşantılarını merkeze alıyor. Günümüzden ayrılarak alternatif bir tarih çizgisinde ilerleyen yapımda kahramanlar suçlu olarak görülmekteler. Ancak tüm bunlara rağmen Watchmen ekibi gizemli bir cinayet davasını çözüme ulaştırmak için uğraşırken büyük bir komplonun içinde kendilerini buluyorlar. Bilim kurgu dizileri arasında en gençlerinden biri olan Watchmen gelecek vadediyor.
The Gifted (IMDB 7,4)
The Gifted, X-Men evrenine aşina olanların daha çok keyif alabileceği bir dizi. Elbette bu demek değil ki X-Men serilerini takip etmemiş insanlar diziden hiç keyif almayacaklar. Aksine bu kişiler için olaylar daha taze olacak ve belki de X-Men ile tanışmak için bir vesile niteliği taşıyacak. Ufak bir kasabada yaşayan bir ailenin çocuklarının özel güçleri olduğunu öğrendikleri andan başlayan dizi bu aile ve çocukların hayatlarının nasıl değiştiğini anlatıyor. Mutantlara güven duyulmayan ve tehlikeli olarak görüldükleri bir evrene sahip dizide tüm bunlara rağmen bir grup insan mutantlar ve insanların barış içinde yaşayabileceklerini savunmaktadır. Hükümetin mutant karşıtı politikalarına karşı bir çeteye katılan aile hayatta kalmak için artık savaşmak zorundadır.
The Boys (IMDB 8,8)
Bu yılın en çok ses getiren bilim kurgu dizilerinden olan The Boys pek de alışık olmadığımız süper kahramanları ele alıyor. Güçlerini alıştığımızın aksine insanlığa yardım etmek için değil de kendi bencil arzuları için kullanan bu süper kahramanlar insanlığı tehdit edecek derecede güçlenmiş durumdadırlar. The Boys olarak adlandırılan bir grup insan ise bu yozlaşmış ve kötü süper kahramanları durdurmak amacı ile bir araya gelirler. Çizgi roman uyarlaması olan dizi şimdilik 2 sezondan oluşuyor.
Impulse (IMDB 7,5)
Hepimizin hayalidir bir süper güce sahip olmak. Bu dizide süper gücü olduğunu keşfeden bir çocuğun hikayesini ele alıyor. Işınlanma yeteneğine sahip olduğunu keşfeden Henry bir gün yaşadığı bir tartışma esnasında istemsizce bu gücünü kullanır ve karşısındaki kişinin ciddi bir zarar görmesine neden olur. Zarar gören çocuğun ailesi ve çevresi neler olduğunu anlamaya çalışırken Henry artık hem neler olduğunu anlamaya çalışan kendi arkadaşlarından hem de bu özel güçten kaçmanın bir yolunu aramaya başlar. Ancak bu arayış onu kendisi gibi başka insanlarla da karşılaştırır.
The Rain (IMDB 7,2)
Danimarka’da geçen hikaye 2 kardeşi merkez alacak bir şekilde ilerliyor. Ölümcül bir virüs taşıyan ve İskandinavya nüfusunun neredeyse tamamını yok yağmurdan kaçmak için bu 2 kardeş güvenli bir sığınak aramaktadırlar. Virüsün ve ölümcül yağmurun etkilerinden kaçmayı başaran bir grup genç ile bir araya gelen kardeşler artık bir yandan da gruba ayak uydurmak zorundadırlar. Netflix‘in Danimarka pazarı için yaptığı dizi kısa sürede dünyanın farklı yerlerinden birçok insanı da kendisine bağlamayı başardı.
Orphan Black (IMDB 8,3)
Sarah zor bir dönemden geçen genç bir kadındır. Bir gün kendisine tıpatıp benzeyen birinin kendini öldürdüğünü görür ve aklına bir plan gelir. Tüm sorunlarından kaçmak ve yaşadığı hayatı geride bırakmak için intihar eden kişinin kimliğine bürünecektir. Ancak Sarah bir şeyi hesaba katmaz, kimliğine bürünmeye karar verdiği kişiyi intihar raddesine kadar getirecek büyük sorunlar. Bilim kurgu dizileri arasında unutulmaz bir yere sahip olan seri 2013 yılında başlayan başarılı dizi 5 sezonluk bir maceranın ardından 2017 yılında izleyicilerine veda etti.
Revolution (IMDB 6,7)
Yine J. J. Abrams‘ın ellerinden çıkma bir bilim kurgu dizisi ile karşı karşıyayız. Oldukça güzel bir fikrin kötü uygulanması sonucu dizi daha 16. bölümü ile ekranlara veda etti ancak yine de arkasında büyük bir hayran kitlesi bıraktı. Dünyadaki enerji kaynakları bir anda kesilirse neler olur? Elektrik olmadan yaşamımızı modern dünyada nasıl devam ettiririz? Bu gibi sorulara cevap arayan dizi muhteşem bir kıyamet sonrası senaryosuydu.