Anasayfa > İncelemeler > MINDMIST İnceleme: Türk Yapımı Hikâye Bazlı Oyun

MINDMIST İnceleme: Türk Yapımı Hikâye Bazlı Oyun

MINDMIST

MINDMIST, bağımsız bir stüdyonun elinden çıkan, hikâye bazlı bir yürüme simülatörü. Oyun, birçok hata barındırsa da beklentilerden çok daha etkileyici bir deneyim sunuyor. MINDMIST, kesinlikle bir şans verilmesi gereken bir eser.

7,5

Dragon Landing adlı, üç üniversite öğrencisinden oluşan bağımsız bir stüdyonun geliştirdiği MINDMIST oyununu bu yazımızda inceledik.

MINDMIST, tıpkı Firewatch veya What Remains of Edith Finch tarzında, bir hikâyenin üzerine gelişen bir yürüme simülatörü olarak karşımıza çıkıyor. Üç adet üniversite öğrencisinin oluşturduğu Dragon Landing adlı ekip tarafından geliştirilen bu oyun, düşük imkânlara rağmen gayet vurucu ve öz bir deneyim sunuyor.

Oyunun en öne çıkan özelliği, doğal olarak hikâyesinin etkileyiciliği oluyor. Oyunda 2045’te yaşayan, çılgın bir projeyle uğraşan, Kıvanç Kızıltepe adlı bir Türk bilim adamını canlandırıyoruz. Geçmişi simüle edebilmemizi sağlayan, yıllar önce vefat eden eşimiz Alya’nın adını verdiğimiz A.L.I.A adlı bir icadımız var. Hikâyenin bizi götürdüğü noktayla birlikte A.L.I.A’yı kullanarak insanlığın içinde bulunduğu farklı çağlara yolculuk yapıyoruz, ve hepsinde ortak bir nokta keşfediyoruz. Hikâyenin sonunda biraz basite kaçılmış, fakat bunun da çok büyük bir problem olduğunu düşünmüyorum. Oyunun sonunu özellikle beğenen birçok farklı oyuncu da mevcut.

mindmist-inceleme-1

Oyunda yolculuk yaptığımız geçmiş çağlarda gördüğümüz detaylar çok etkileyici. Antik Yunan’da karşılaştığımız heykeller, savaş alanındaki mektuplar oyunun tasarımına ayrı bir hava katarak MINDMIST’in sanatsal yönünü bir üst düzeye taşıyor. MINDMIST’in geliştiricileri, oyunun hikâyesiyle birlikte insanlığın geçmişine ve bugününe dair politik mesajlar vermekten de çekinmiyor. Bu mesajlara katılıp katılmamak size kalmış, fakat veriliş şekli gayet etkileyici ve başarılı.

mindmist-inceleme-2

Oyunda İngilizce ve Türkçe ses ve alt yazı desteği bulunuyor. İkisine de biraz göz attım. İngilizce versiyonda seslerin aktörlüğü genel olarak Türkçeden daha başarılı, fakat genel anlamda kalite açısından kötü anlamda göze çarpan bir unsur bulunmuyor. Kötü olan kısım şu ki, Türkçe versiyonda bulunan bazı kalıplar doğal olarak yazılmıştan ziyade İngilizceden çevrilmiş gibi duruyor. Bu da kaçınılmaz bir şekilde ses aktörlüğünün doğallığını baltalıyor. Yine de bunun küçük bir detay olduğunu, Türkçe ses aktörlüğünün ekibin imkânlarına oranla gayet başarılı olduğunu söyleyebilirim.

MINDMIST bizi hikâyesi, ortamı ve mesajlarıyla derinden etkilemeyi başarıyor, fakat oynanış ve optimizasyon bakımından sınıfta kalıyor. Bir yürüme simülasyonu olan bu oyunda koşma tuşunun olmaması beni rahatsız etti. Bunun dışında ayarlar kısmında oynanış açısından düzenleyebileceğimiz bir şey yok, hassasiyetimizi değiştiremiyoruz. Oyunun sistem bakımından çok talepkâr olması ve yüksek performans almanın epey zor olması da cabası.

Oyunun hem Türkçe hem de İngilizce yazıları – gerek oyun içi, gerek alt yazı – birçok hata barındırıyor. Bu hataların bazıları gözden kaçan, el çarpması olarak nitelendirebileceğimiz tipteyken bazıları ise amatörlükten kaynaklanıyor. Genel Türk oyuncu kitlesi için İngilizce gramer hataları pek problem olmayabilir, fakat alt yazılarla sözlerin birçok yerdeki uyuşmazlığı ve alt yazıda bulunan yazım hataları dikkat çekiyor. Menü tasarımı ve yazı tipi seçimi de geliştirilebilecek unsurlar arasında yer alıyor.

mindmist-inceleme-2

Kısaca özetlemek gerekirse Dragon Landing ekibi, kısıtlı imkânlarına oranla gayet başarılı bir oyun ortaya koymuş. Ekip olarak yayımladıkları ilk oyun olan MINDMIST, güzel bir başlangıç olmakla birlikte düzeltilecek birçok unsura sahip. Dragon Landing’in üzerine koyarak ilerleyeceğine inanıyorum ve ekibi MINDMIST ile piyasaya adımlarını attıkları için tebrik ediyorum. Sıradaki oyunlarını oynamayı sabırsızlıkla bekliyoruz. SaveButonu olarak bize inceleme fırsatı sundukları için kendilerine teşekkür ediyoruz.

Kısa olmasına rağmen oyuncuyu derinden etkileyen bir deneyim sunan bir oyun olan MINDMIST, yaklaşık 1,5-2 saatinizi alıyor. Oyunu oynamanızı kesinlikle öneririm. MINDMIST’i Steam üzerinden 18 TL’ye satın alabilirsiniz.

Hakkında Efe Eren Genç

Oyunlarla büyümüş bir dilbilimci, yazar ve çevirir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir