Çokça sevdiğimiz ülkemiz geliştiricilerinden Mindlabor’un yeni bulmaca oyunu Lovux inceleme dosyamızla karşınızdayız!
Mindlabor‘u daha önce çıkardıkları Quadrata ile tanıyor olabilirsiniz. Beyin yakan bir diğer bulmaca oyunlarıydı ve sitemizde Kerem Doğan Karakoç tarafından incelenmişti. Eğer gerçekten kafanızı kullanmaktan hoşlanıyorsanız o oyuna ve incelememize de göz atmanızı öneririm. Aşağıya sitemizdeki incelemeyi bırakarak yeni oyuna göz atmaya başlıyorum izninizle.
Baştan söyleyeyim, ben oyunu yarısına kadar tamamladım ve bu haliyle dahi 2.5 saat sürdü. Oyun gittikçe zorlaştığı için 10 saat civarı bir eğlence (ya da bu oyun için sinir bozukluğu) barındırdığını düşünebilirsiniz. Tabii bu benim bulmaca oyunlarındaki yeteneksizliğimden de kaynaklanıyor olabilir.
Oyunu Kısaca Tanıyalım
Lovux izometrik bir görüntüye sahip, basitten zora doğru sıralanmış bulmacalar içeren bir oyun. Bölüm bölüm ilerleyebildiğiniz bu oyunda, tam 125 tane tasarlanmış bölüm olsa da, bunların bazıları yeni mekanikleri sergilemek için hazırlandığı için 100 kadar bölüm olduğunu düşünebilirsiniz.
Oyunda cam blokları kontrol ediyor, düzlemlerde hareket etmelerini sağlıyor ve hiç blok kalmayıncaya kadar kırmaya çalışıyoruz. Tüm oyun aslında bu tema üzerine kurulu. Ancak hareketi, düzlemi etkileyen yepyeni mekanikler siz bölüm bölüm ilerledikçe açılmaya devam ediyor ve oynanış da bu vesileyle kısırlaşmamış oluyor. Yani tema her ne kadar kulağa tek düze gelse de, oynanış bir hayli çeşitli.
Akıl Bulandıran, Berrak Oynanış
Oyunu oynamak için yalnızca bir fare yeterli ve oynanış gerçekten de çok basit. Hareketlere dayalı fizik, camları birbirlerine çarparak kırmamızı bizden bekleyen bulmacalarla buluşuyor. Bu bulmacaları çözerken ihtiyacınız olan yegane şey ise dediğimiz gibi sol tıklaması çalışan bir fare. Genellikler birkaç farklı şekilde tıklama yapmanız gerekebiliyor. Cam blokları hareket ettirmek için tıklayıp sürüklemek gerekiyorken, aksiyona geçip bir şeyleri kırmalarını istiyorsanız tek bir tıklama yeterli oluyor.
Oyun açıldığı anda, tıpkı aşırı basit (hyper casual) mobil oyunlardan alışık olduğumuz gibi kolayca bizi içerisine alıyor. İlk bölümler zaten oldukça eğitim seviyesinde, basit hamlelerle çözülebilen bulmacalardan oluşuyor. Dolayısıyla zaten kolay olan oynanış, hiç akıl karıştırmadan bizi içerisine alıyor.
Ancak sonrasında, hareket alanlarından doğru faydalanmaya çalışmak akıl bulandırıcı bir hal alıyor ve oynanışı çok basit ama aklınızı çok karıştıran bir oyunla baş başa kalıyorsunuz.
Gelelim Bulmacaların Zorluğuna
Bazı bölümleri geçmek için belki 15 – 20 kere tekrar başlatmam gerekti, bazılarını ise sadece tek denemede geçebildim. Bu her ne kadar kulağa dengesiz bir seviye tasarımına sahip bir oyunla karşı karşıyaymışız gibi gelse de durum pek öyle değil. Seviye tasarımları, oyuncuya nefes boşluğu bırakacak ve ilerlemeye daha çok teşvik edecek şekilde kurulmuş. Yine de tek oturuşta tüketilebilecek bir oyunla karşılaşmadım ben. En azından benim kan şekerim buna müsait değildi yani. Henüz oyunun ancak yarısına kadar ilerlemiş olmama rağmen, çok zorlandığım anlarda oyunu kapatmakta buldum çözümü.
Elbette belli bir düzlemde oynadığınız için, yanlışlıkla dahi bölümleri geçme şansınız bulunuyor. Çözüme ulaşmanın istatistiki karşılığı bölümlerden bölümlere değişse de bilgili tahminler sizi bölümleri bitirmeye itiyor. Oyunun ilerleyen safhalarında da bu böyleyse gayet bitirilebilir bir içerikle karşı karşıyayız her ne kadar bölüm bölüm zorlaşsa da.
Bahsettiğim gibi ‘bitirilebilir, zor mu zor bir bulmaca oyunu’ olması, Lovux’u bulamaca oyunlarına henüz yeni yeni alışacak giriş seviye bulmaca oyuncularına da tavsiye etmemi sağlıyor. Ha, 5000 IQ bulmaca oyunu oyuncuları zevk almaz mı? Bol keseden alır efendim. İşte bu denge de beni kendisine aşık etti. Kendime bu yazıyla bir söz vermiş olayım. Bitireceğim seni Lovux!
Ne Kadar Öneriyoruz?
Yerli yapımlara destek olmak, bulmaca alanının en hoş oyunlarından birini oynamak, kafanızı biraz çalıştırmak istiyorsanız gerçekten de Lovux’a bir şans tanıyabilirsiniz. Diğer bir yandan, mazoşist bir ruh halindeyseniz ve kendi zihninize eziyet çektirmek istiyorsanız da bu oyun doğru bir materyal veriyor size.
Bu incelememizin de sonuna gelmiş bulunuyoruz. Mindlabor’un daha fazla oyun yapmasını çok istiyor, geliştiriciye sevgilerimizi sunuyoruz.