LIT: Bend the Light incelemesi ile karşınızdayız. Steam’in yeni çıkan oyunlarında popüler listesine girmeyi başaran puzzle oyunu oldukça ilgi çekici.
LIT: Bend the Light, Steam’in yeni çıkanlar köşesini gözden geçirirken hemen gözüme takılan bir oyun oldu. Bağımsız yapımcılar tarafından geliştirilen puzzle tarzı oyunlar, kanımca her zaman denemeyi hak ederler.
Geliştirici, Berlin’li dört öğrencinin kurduğu Cooperglass. Copperglass ekibi, Malte, Karolina, Julian, Carolin’den oluşuyor. Geliştiriciler, oyunun Steam sayfasında oyunu iki senede geliştirdiklerini ve oyunla ilgili çalışmayı devam ettiklerini bildirmişler. Ayrıca bug yaşayan kişilerle de kişisel olarak ilgileniyorlar. Bu her zaman olumlu bir durum.
Şimdi gelelim oyunun incelemesine..
Oynanış
Oyunun oynanışı son derece basit. Bir ışık kaynağını, yansıtıcı yüzeyi olan objelerden sektirerek odayı aydınlatmaya çalışıyoruz. Bazı filmlerde, ışığı kullanarak çalıştırılan tarihi güneş takvimlerini hatırlarsınız. Oyun, bu güneş takvimlerinin gelişmiş bir versiyonu gibi. Optik bilimiyle ilgilenenlerin anında ilgisini çekecektir.
Ben oyunu gamepadle oynamayı tercih ettim. Logitech markasının klasik oyun kollarından bir tanesini kullandım. Herhangi bir sorun yaşamadım. Aynı şekilde bilgiyasar klavyesiyle de rahatça oynanabiliyor. Ancak oyunun ambiyansı gereği arkaya yaslanıp elde oyun koluyla oynamak çok daha güzel.
Oyun şimdilik üç değişik zorluktan oluşuyor gibi görünüyor. “Gibi görünüyor” dememin sebebi, geliştirici tarafından böyle bir ayrımın yapılmamış olması. Level sayısı, normal bir puzzle oyununa göre az. Ancak oyunun hala geliştirilmekte olduğunu hatırlatalım.
Oyun süresi için bir şey söylemek zor. Ben tecrübeli bir oyuncu olarak, oyunun yarısına 1 saat kadar bir zamanda geldim. Oyunun giderek zorlaşacağı varsayılırsa, LIT: Bend The Light ortalama bir oyuncuya 3 – 3,5 saat arasında bir oynanış vaad edebilir.
Level Dizaynı
Level dizaynı yeterli. Her aşama olması gereken zorlukta. Bu durum her puzzle oyunu için geçerli değil. Çoğu zaman puzzle oyunlarında başlangıç seviyesinin birden zorlaşıp, orta zorluğun monotonlaştığına şahit olmak nadir değildir. LIT: Bend the Light bu soruna sahip oyunlardan biri değil. Varolan leveller, oyuncuyu hem sıkmayacak hem de sinirlendirip oyunu kapattırmayacak gibi, dengeli şekilde zorlaşıyor.
Sevdiğim bir diğer husus ise, her puzzle oyununda olmayan “level atlama”. Oyun, bir leveli geçemezseniz, diğer bölümden devam etmenize izin veriyor. Bu gerçekten çok önemli. Bir bölümde takılınca oyunu oynamaya devam edebilmek ve sonra takıldığınız bölüme geri dönmek, oyun deneyimini iyileştiren bir durum.
Strese İyi Gelen OyunlarKullanıcı Arayüzü (UI)
Oyunun kullanıcı arayüzü son derece basit ve kullanışlı. Kişisel olarak, karmaşık ve neyi nerede bulacağımı anlayamadığım arayüzlerden oldum olası nefret etmişimdir. LIT:Bend the Light bu anlamda ihtiyacı karşılıyor. Oyunu oynamanız için gereken her şeyi yerli yerinde bulabilirsiniz.
Oyun Müzikleri
Oyunun müzikleri son derece güzel. O anda ışığın yansıyıp yansımamasına göre dinlenebilen basit piyano looplarından oluşan müzikler, oyunla son derece uyumlu ve dinlendirici. Oyuna müzik çeşitliliğinin eklenmesi iyi olabilir, ancak yapımın şartları ve bütçesi düşünüldüğünde başarılı ve yeterili seçimler.
Steam Ucuz Oyunlar AnsiklopediciğiOyun Grafikleri
Oyun grafikleri yaratı değil ama kötü de değil. Oyunun tüm öğeleri, kendi içlerinde ana konseptle uyumlu ve estetik. Seçilen çevresel öğeler biraz daha ilgi çekici olabilirmiş, ya da Trine türü daha masalsı bir konsepte gidilmesi oyuna yakışabilirmiş. Ancak dediğim gibi, oyun estetik anlamda tatmin edici.
Oyunu Almaya Değer Mi?
LIT: Bend the Light, şu anda %10 indirimle 10.35 lira. Puzzle tarzı, oynanış süresi ve genel ambiyans olarak almaya değer bir oyun. Geniş bir akşamüstünde, çay kahve alıp, arkaya yaslanıp rahatlatmak için oldukça iyi bir seçim. Bu anlamda verilen parayı hak ediyor. Oyunun bir diğer artısı ise, yaşını başını almış bilgisayarlara sahip oyuncular için de iyi bir alternatif teşkil etmesi. Sistemi yormayan ve sorunsuz bir oyun. Geliştiriciler, bağımsız bir yapım için son derece somut bir iş ortaya koymuşlar. Umarız Copperglass’ı başka oyunlarda görmeye devam ederiz.
Oyuna son puanım 80/100.