Teknolojinin günümüzdeki noktalara ulaşmasındaki önemli yapıtaşlarından birisi olan Linux nedir? Gelin öğrenelim.
Linux, ilk olarak 1991 yılında yayınlanan bir açık kaynak kodlu işletim sistemidir. İşletim sistemi olarak Pardus, Android, Ubuntu gibi diğer işletim sistemlerinin yaratılmasına da olanak sağlamıştır. En geniş ölçekli özgür yazılım projelerinden bir tanesi olan Linux C ve Assembly dillerinde hayata geçirilmiştir. İlk geliştiricisi Linus Torvalds olan sistem bugün kendi adıyla kurulmuş olan vakıf çatısı altında hizmet vermektedir.
İlk yerli işletim sistemimiz olan, devlet destekli bir proje olmasıyla öne çıkan Pardus da yine bu açık kaynak kodlu işletim sistemi sayesinde hayata geçirilmiştir. Başlangıçta devlet dairelerinde kullanılması amacıyla pek çok mühendise imkan sağlanarak geliştirilmesinin önü açılan Pardus hakkında daha fazlasını öğrenmek isterseniz aşağıdaki yazımızı okumayı unutmayın.
Pardus Nedir? Sistem Gereksinimleri
Linux Ne İşe Yarar?
Aslında “Linux Nedir?” sorusunun net cevapları Linux’un ne işe yaradığında yatıyor desek pek de hata yapmış olmayız. Linux tek başına bilgisayarlarımızda kullandığımız bir işletim sistemi dahi değildir. Çoğunlukla başka işletim sistemlerinin ortaya çıkmasına olanak vermesiyle bilinir. Özgürlükçü bir proje olan Linux sayesinde meydana gelen Android bugün akıllı cihazlarda en çok kullanılan işletim sistemi olmuştur.
Ayrıca Linux ücretsiz bir işletim sistemidir. Linux ile geliştirilen diğer işletim sistemleri de ücretsizdir. Bu normal bir kullanıcı için belki çok önemli olmayabilir ancak kurumsal şirketlerde, sunucularda ücretsiz işletim sistemlerinden faydalanabiliyor olmak şirketlere eşsiz avantajlar tanımaktadır. Normal kullanıcılar içinse Linux ve öncülük ettiği diğer işletim sistemlerinin sınırsız özgünleştirilebilmelere imkân tanıyor olması oldukça büyük bir tercih nedenidir desek hata olmaz.
Günümüzde kullanıcıların en sık kullandığı çoğu program Linux tabanlı sistemlere yönelik versiyonlar da çıkartmıştır. Peki, hangi sistemler Linux tabanlıdır. Adı en çok duyulmuş olanları listeleyerek yazımızı sonlandıralım.
- Pardus: Linux’un ülkemizde bu kadar değerli olmasının sebeplerinden birisi Pardus’un Linux tabanlı olması olabilir.
- Ubuntu: Çıktığı günden itibaren ücretsiz olarak yayınlanan Ubuntu en çok kullanılan işletim sistemleri arasında yer alır. Özellikle bilgisayarda adı oldukça sık anılır.
- Linux Mint: Her ne kadar Ubuntu kadar çok duyulmamış olsa da en iyi çalışan işletim sistemlerinden birisi olan Linux Mint geliştirilmeye devam etmektedir.
- Android: Tam olarak açık kaynaklı olmasa da, işletim sistemi tarafından meydana getirilen en büyük işin Android olduğunu söyleyebiliriz. Bir kısmı Google tarafından korunan sistemi tanımak için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.