KDA, ülkemizde LoL başta olmak üzere birçok skorlu oyunda bolca karşımıza çıkan bir terim. Buna rağmen anlamını bilmeyenler için KDA nedir anlattık.
Oyunlarda KDA Nedir? KDA Ne Demek?
İlk örneğimizi League of Legends’tan vermemize rağmen birçok oyunda bu kavramla karşılaşabiliyoruz. CS:GO, Rainbow Six, DotA 2 ve saymakla bitmeyecek bir sürü oyun KDA terimini barındırıyor. KDA’nın açılımı Kill, Death, Assist. Yani Leş, Ölüm, Asist. Bildiğiniz üzere skorlu oyunlarda birini öldürünce skor, öldürmeye yardım edince de asist alıyorsunuz. Tam tersi olur da ölürseniz bu da ölüm hanenize yazılıyor. Leş ve asist sayılarınızın toplamının ölüm sayınıza bölünmesiyle de KDA oranınız belli oluyor. İyi bir KDA oranının kaç olması gerektiği ise oyundan oyuna değişkenlik gösterebiliyor.
KDA Oranı
Önceki paragrafta bahsettiğimiz gibi oyun içi istatistiklerimizden yola çıkarak KDA oranımızı bulabiliyoruz. Skorumuzla asistimizi toplayıp ölüm sayımıza bölerek bulduğumuz bu istatistiğin iyi olup olmadığını nereden anlayacağız peki? Bu sorunun kesin bir cevabı yok. Bunun sebebi ise her skorlu oyunun mantığının farklı olması ve KDA oranını etkileyebilecek bir sürü faktör olması. Örneğin CS:GO veya Rainbow Six’te genellikle bire bir karşılaşma sonucu bir taraf öldüğü için asiste fazla yer kalmıyor ve dolayısıyla oyunlardan fazla asist çıkmıyor. Fazla asist çıkmaması durumunda ise KDA ortalaması doğal olarak düşüyor. Bunun tam aksine, MOBA oyunlarda ise birçok oyuncu birinin ölümüne en ufak katkıda bulunsa dahi -ki bunu yapmak gayet kolay- asist alıyor ve bu durum da MOBA oyunlarındaki asist sayısını, böylelikle de KDA oranını pozitif anlamda etkiliyor. Bunlardan yola çıkarak LoL’deki bir oyunda ulaştığınız 10 KDA oranının CS:GO’daki bir oyunda ulaştığınız aynı orandan çok daha değerli olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumda da istatistiğinizin iyi veya kötü olduğunu söylemek için tek çaremiz KDA’nızı oyundaki diğer oyuncuların KDA’larıyla karşılaştırmak oluyor.
KDA Örnekleri
Altta gördüğünüz istatistik, League of Legends 2019 Türkiye Büyük Finali serisinin en değerli oyuncusu seçilen Armut’un serinin son maçındaki performansını gösteriyor. 8 leş + 2 asist = 10 skora karşı bir kez ölerek serinin son maçını 10 KDA ile bitiriyor Armut.
Bu da CS:GO 2019 Starladder Major turnuvası doğum gününde kazanması yetmiyormuş gibi gösterdiği muazzam performansla turnuvanın en değerli oyuncusu seçilen device’ın final serisindeki toplam istatistiği. Kendisi 42 leş + 9 asist = 51 puana karşılık 21 kez ölerek CS:GO’ya göre muazzam olan 2.42’lik bir KDA ile finalleri bitirip en değerli oyuncu ödülünü kazanıyor.
Bunun gibi bilgilendirici yazılar için blog kategorimizi takipte kalabilirsiniz. Hepinize iyi oyunlar 🙂
benim bi kda kuralım var şimdi takımdaki oyunculardan birisinin kill oranı diğerlerinden azsa takıma hiçç bir katkısı yok demektir mesela kill sayısı daha fazlaysa deadin önemi yok kill hep yüksek olmalı ben kötü oynadığım zamanlarda bile buna dikkat ederim
kda akali favım abi lolde innanılmmmaz iyi karakter çok düşüyorum kostüme
Ben kostüm seti zannediyordum bunu sadece ahaha
açıklayıcı bir yazı olmuş, teşekkürler save butonu
Device ne ya? HLTV de #12 Olan Türk oyuncumuz Özgür ”W0xic” Eker dururken o örneği vermeniz.
KDA artmayan bir şey naparsam yapayım artmıyor arkadaş