Anasayfa > Blog > Kapitalizm Gamer ‘ları Neden Çok Sevdi?

Kapitalizm Gamer ‘ları Neden Çok Sevdi?

Son zamanların popüler kavramlarından biri de şüphesiz Gamer. En alakasız yerlerde bile karşımıza çıkan bu kavram günümüzde neden bu kadar göz önünde, gelin birlikte konuşalım.

Öncelikle Gamer nedir bunun tanımını en basit hali ile yapmak doğru olacaktır. Bu yazıyı okuduğunuza göre elbette ki kavram hakkında bilginiz vardır, ancak yine de kısa bir tanım yapmanın doğru olacağını düşünüyorum. En temel anlamı ile Gamer oyuncu demek. Zaten kelimenin Türkçe çevirisinin tam karşılığı da bu, farkındayım. Ancak günümüzde kavram daha geniş bir anlamı temsil etmeye başladı. ‘’Video oyunlarına fazla düşkün, oyun kültürüne hakim kişi’’ anlamı ile kullanılıyor daha çok. Peki bu kavram nasıl oldu da birdenbire hayatımızın neredeyse her alanında karşımıza çıkmaya başladı?

Öncelikle eğlence sektörü teknolojinin de etkisi ile son yıllarda büyük bir sıçrama yaşadı. Artık ekran karşısına geçtiğimizde tek seçeneğimizin bir şeyler izlemek olmadığının bilincindeyiz. Bizzat karar vererek ve etkileşimlere bulunarak başrolüne oturduğumuz video oyunları bizlere bambaşka kapılar açtı. Video oyunlarının ilk örneği olan Pong’un yapımcıları bu günleri tahmin edebilir miydi bilemiyorum ancak açtıkları yolun ucu her sene pazar payını daha da büyüten bir sektöre dönüştü. Elbette ki yatırımcıların bu altın yumurtlayan tavuğu görmeleri de fazla uzun sürmedi.

gamer

Pazar payını her geçen gün arttıran ve eğlence sektörünün kralı olmaya doğru adım adım ilerleyen video oyunu sektörü kendi fenomenini de yarattı. Başlangıçta oyun oynamak yalnızca bir eğlenme aracıyken bu durum zaman içerisinde bir alt kültürün doğmasına da vesile oldu. Düzenlenen turnuvalar ve etkinlikler ile video oyunları geleneksel medyanın kaleleri olan gazete ve televizyon kanallarına da taşındı. Oyun oynamak artık eğlence için yapılan basit bir eylem değil, başlı başına bir işe de dönüştü. Çoğu kişi için artık ilham alınan insanlar çoğunlukla sanatçılar yada rock yıldızları değil, espor oyuncuları.

Pastadan Pay Kapma Çabası ve Gamer Kavramının Yükselişi

Durum böyle olunca elbette bu sektör zamanla kendi ekosistemine sığmamaya başladı. Gamer olmak pazarlanacak bir kavram olarak kendine neredeyse her sektörde ve şartta yer buldu. Artık gıda firmalarından tutun da giyim firmalarının reklamlarına kadar her yerde oyun teması üzerinden pazarlama yapıldığını görebilirsiniz. Oyun sektörünün kabına sığmaması da bu olayın önünü açan en büyük etmenlerden. Aksiyon figürleri, tekstil ürünleri ve daha birçok şekilde oyun firmaları yan ürünler çıkartıyorlar. Tek başına bu pazar bile devasa bir hacmi oluşturuyor. Hatta işin içine çoğu zaman siyaset de dahil oluyor. Böylece siyasiler genç seçmeni çekmek için meydanlarda birbirleri ile yarışıyorlar. Bu kavram artık gençlere ulaşmanın da kapısını açan unsurlardan biri haline dönüşmüş durumda.

Durum böyleyken oyun sektörü ile uzaktan yakından alakası olmayan firmaların da pastadan pay kapmak istemesi daha anlaşılabilir oluyor. Gamer kavramının geçmişteki ”oyun oynamak asosyaller içindir” algısından sıyrılması ve ”havalı” bir şey haline dönüşmesi ile ürün satışlarını etkileyebilecek bir potansiyel firmalarca keşfedilmiş durumda. Bakalım bu durum ne zamana kadar böyle şişirilerek önümüze konulmaya devam edecek?

Hakkında Beril Özge Danacı

5 yaşında Tomb Raider oynayan annemi gördüğümde bir aydınlanma yaşadım. Annem hala o güne lanet ediyor.

Bir Yorum

  1. Son dönemlerde okuduğum en iyi tespit yazısının yine dahilinde olduğum bir siteden çıkması çok gurur verici. Kalemine sağlık Özge.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir