İlk oyunun üzerine katarak ilerleyen Lince Works ekibinin son eseri Aragami 2 için inceleme dosyasını açıyoruz.
Aragami 2 İnceleme
İlk oyunu ile 2016 yılında oyuncu karşısına çıkmış olan Aragami bağımsız bir yapım olarak hem oyunculardan hem de eleştirmenlerden genel olarak olumlu yorumlar almayı başarmıştı. Bizlere gizlilik ögelerinin sonuna kadar kullanıldığı bir oynanış sunan ilk oyunda Aragami denilen ve intikam ateşi ile yanıp tutuşan bir ruhu canlandırıyorduk. Devam oyununda da yine Aragami‘nin kontrolünü ele alıyor ve maceraya dalıyoruz.
Hikaye
Oyunun hikayesi ilkinin kaldığı yerden devam ediyor. İlk oyunu oynamamış ve bir şans vermek isteyenler için spoiler vermeden kısa bir özet geçmek gerekirse bir prenses tarafından kendi davası için savaşması için çağırılan Aragami yolculuğu boyunca bazı işlerin iç yüzünü görüyordu. Aragami 2 de bizleri ilk oyunun sonrasına götürüyor. Kısacası Aragami 2‘nin hikayesini kavrayabilmek için ilk oyunu oynamış olmanız önem taşıyor. Bu oyunda savaş ve çatışmaların yıprattığı topraklara gidiyor ve bizler gibi kayıp ruhlardan oluşan Kurotsuba klanına dahil oluyor ve topluluğumuza yardımcı oluyoruz. Oyun kabaca böyle bir hikayeye sahip olsa da hikaye oyun boyunca pek de görkemli bir biçimde işlenmiyor. Aragami ile yaptığımız her suikast, ele geçirdiğimiz her gizli belgenin sebebi biraz havada kalıyor. Zaten oyun da kendini tamamen hikaye üzerine odaklamış değil ve hikayeyi oyunda yaptıklarımızı bir mantığa oturtmak için kullanıyor. Oyun bu yönüyle ilk oyundan bir hayli daha zayıf kalıyor.
Oynanış
Aragami 2 ilk oynanış bakımından ilk oyunun üstüne koyarak ilerlemiş. İlk oyunda gölgelerin arasında ilerlememiz ve gizlenmemiz konusunda bir hayli sıkı olan oyun bu yapımda bunu biraz kırmış. İlk oyunda özel güçlerimizi yalnızca gölgelerde kullanıp gölgelerde tekrar doldurabilirken bu yapımda ise kendimizi karanlıklara gizlememize pek de gerek yok. Elbette ki gizlenmek Aragami 2‘nin de büyük bir mekaniği ancak ilk oyuna göre bu noktada oyuncu sıkboğaz edilmemiş. Bir diğer özgürlük de çatışma alanında olmuş. İlk oyunun neredeyse olmayan yakın dövüş imkanı Aragami 2 ile biraz daha genişlemiş. İlk oyunda bir düşmanla yakın dövüşe girmek neredeyse kesin ölüm anlamına gelirken Aragami 2‘de üzerinde ustalaşıp alıştıkça daha da efektif hale gelebilen bir yakın dövüş sistemi var ancak bu da biraz hantal hissettirmiyor değil. Kısacası oyun yine yakın dövüşü ilk seçenek olarak tercih etmemizi pek istemiyor. Esasen bir gizlilik oyunu için anlaşılabilir bir durum. Oyun ilkine kıyasla görevlerde başarısız olmanın sonuçlarını da hafifletmiş ve bir göreve en baştan başlamadan önce oyuncuya 2 hak sunmaya başlamış. Ancak bu iki hakkınızı da başarısız tamamlarsanız görevi yeniden oynamak zorunda kalıyorsunuz.
Buna ek olarak Aragami‘nin sahip olduğu özel yetenekler de oynanışa renk katan unsurlardan. İşin özünde yeniden hayata dönen intikamcı bir ruhuz, biraz özel güçle kendimizi şımartmayalım mı? Bu özel güçler görevler esnasında kimi zaman sizi yakalanmaktan kurtarırken kimi zaman ise göreve giden yoldaki yaklaşımınızı belirlemenize yardımcı oluyor. Görevlerden bahsetmişken, görevleri de artık topluluğumuzun yaşadığı köyde yer alan bir ilan panosundan alıyoruz ve görevlere gitmeden önce köyümüzdeki dükkandan alışveriş yaparak ya da köy lideri ile konuşarak misyona hazırlanabiliyoruz.
Oynanış açısından getirilen belki de en büyük yenilik ise Aragami 2’nin co-op bir biçimde de oynanabiliyor oluşu. 2 arkadaşınızı daha yanınıza alarak Aragami 2‘nin fantastik dünyasına dalabilirsiniz.
Sonuç
Aragami 2 ilk oyunun üzerine kattıkları ile 57 TL‘lik fiyat etiketini hak eden keyifli bir yapım. Özellikle gizlilik oyunlarını seven oyuncuların kaçırmaması gereken bir oyun olan Aragami 2 57 TL‘lik yerel fiyatlandırmanın yanı sıra Türkçe dil desteği ile de bizlerden ekstra puanı kapıyor. Oyunun ufak tefek hataları olsa da bunlar çoğu zaman oyun keyfini çok fazla zedelemeyecek ve göz ardı edilebilecek problemler diyerek Aragami 2 inceleme dosyamızı kapatıyoruz.