Birçoğumuz oyunları çıkar çıkmaz alabilecek bütçeye sahip değiliz. Hele ki oyun AAA bir oyunsa ancak birkaç sene sonra oynama fırsatı edinebiliyoruz. Evet belki bu kategoride incelediğimiz ilk oyun, Hollow Knight sadece 18 TL olabilir. Ancak zamanında oynayamamış olanlar, oyunu bilmeyenler ve daha yeni fırsat verecekler için böylesine bir inceleme altın madeni olur diye düşündük.
Hollow Knight 24 Şubat 2017’de bağımsız bir stüdyo olan Team Cherry tarafından geliştilmişti. Önce PC platformuna bir yıl ardından ise Xbox One, Nintendo Switch ve Playstation 4 platformlarına çıktı. Biz oyunu çıkışından 3 sene sonra PC platformunda oynadık ve oyun boyunca hiçbir bug veya hata ile karşılaşmadan bitirebildik. Peki Hollow Knight güzel mi? Onu güzel yapan yanları neler? Kategorilere bölerek inceleyip puanlayalım.
Hikaye 10/6
Yazıda hikayeye dair doğrudan bir spoiler olmayacaktır, rahat rahat okuyabilirsiniz. Hollow Knight‘ta hikaye tıpkı Dark Souls oyunlarındaki gibi doğrudan anlatılmıyor. Olayları NPC‘lerle konuştukça kenarından köşesinden öğrenmeye çalışıyorsunuz. Bu hikaye anlatıp tipini ben şahsen hiç sevmiyorum. Oyuncuyu yoran bir sistem olduğunu düşünüyorum.
Ana hikayenin oyun ile bağlantısı bana çok derme çatma geldi nedense. Oyundaki lore‘a yazılmış 3 önemli karakteri öldürüp son Boss‘a koşuyorsunuz. Ana hikayedeki bu “sıkıcı” bosslardansa ara ara karşımıza çıkan ve başlı başına kendi hikayesi olan karakterler bana daha ilgi çekici gelmişti.
Oynanış 10/9
Metroidvania türünün gerekliliklerini oldukça başarılı bir şekilde karşılamasının yanında kendi getirdiği yenilikleri de sisteme çok başarılı bir şekilde yedirmeyi başarmış, Hollow Knight. Yetenek ağacı düşman öldürdükçe kazandığınız “geo“lar ile satın alınabilen charmlardan oluşuyor. Yani ortada bir ağaç yok. Yan görevlerden veya oyun içi dükkanlardan bulabildiğiniz yetenek yerleştirme yuvalarına yeteğinizi yerleştirip kullanıyorsunuz.
Kombinasyon sistemiyle birden fazla yeteneğin birbirlerini güçlendirmesi oldukça başarılı tasarlanmış. Örneğin; kalkan yeteneğiyle zehir yeteneğini birleştirdiğinizde, kalkan yaparken zehirli gaz yayabiliyorsunuz.
Metroidvania türünün getirdiği, “bir bölgede ulaşamadığınız yere ileride gerekli özelliği edindiğinizde geri dönerek ilerleme” sistemi de oyuna çok güzel yedirilmiş. Souls-like checkpoint sistemi, soul benzeri “geo” sistemi ve fast travel konsunda kendisine doğru örnekler almış olsa da bazen haritada bu kadar dolaşmak insanı çok sıkabiliyor.
Müzikler 10/8
Oyunun kendine has temasından sapmayan ve kulağa oldukça güzel gelen müzikleri Christopher Larkin tarafından yapılmış. Oyun içinde o kadar dolaşmamıza rağmen müzikler bizi hemen hiç sıkmıyor aksine havaya sokmayı başarıyor. Yine de daha iyilerini de duymuştum 😉
Grafikler 10/8
Oyunun tatlı ana karakterinden tutun düşman ve harita dizaynlarına kadar yapımcılar grafik konusunda iyi iş çıkarmış. Böyle bir oyundan genelde grafik beklentiniz olmaz ama indie bir oyun için sprite ve particuleler gayet güzel tasarlanmış.
Ekstra 10/8
Hollow Knight‘taki dlc desteği, boss fightların çok eğlenceli geçmesi ve “nalet olasıca” zorluğu benim hoşuma giden diğer etmenler. Tabi bu saydıklarım başkaları için kötü şeylerde olabilir. O yüzden bu ekstra kategorisini oyuna verdiğimiz sözlü notu olarak düşünebilirsiniz :))
Özetle gayet başarılı bir Metroidvania olmasına karşın herkese hitap edebilecek bir oyun değil. Ama türü sevenler ve platform meraklıları mutlaka oyuna bir şans vermeli.
*** Hollow Knight = 7.8 ***