Oyun sektörünün ülkemizde geliştiriciler açısından da gelişmesiyle tanıştığımız Game Jam nedir? Gelin kavramı yakından tanıyalım.
Game Jam, işbirliğine dayalı çoğunlukla konsept ve süre sınırı içeren bir oyun tasarım ve geliştirme etkinliğidir. Dünya genelinde pek çok organizasyonla yapılan Game Jam’ler genç girişimciler ve ekipler tarafından da merakla beklenilmektedir. Çünkü organizasyon diğer ekiplerle iletişimi güçlendirmenin yanı sıra bir kendini gösterme, yeteneklerini test etme şansı da tanımaktadır.
Organizasyonlara mutlaka takımınız hazır bir şekilde katılmanıza da gerek yok. Çoğu etkinlikte yalnız başına gelen insanlar da orada ekipler kurarak tatlı rekabete dahil olabiliyorlar. Maddi ve manevi ödülleri bulunmasına karşın Game Jam nedir sorusunun cevabı kesinlikle ‘Yarışma’ değildir. Bunu belirtmekte fayda var. Rekabet hissi sadece tatlı bir tetikleyici olarak yer almakta. Eğer ortamın nasıl olduğuyla ilgili meraklarınız varsa Elif Cansu ile yaptığımız Game Jam röportajını okumanızı özellikle tavsiye ederiz.
Elif Cansu Özen ile Game Jam Üzerine Röportajı
Genel olarak etkinliklerin neredeyse tamamında görebileceğiniz çeşitli unsurlar da aşağıdaki listedeki gibidir.
- Tema bulunur: İçeriklerin benzer çıkabilmesi için konsept belirlenir. Örneğin fantastik oyunlar yapılacak ya da platform oyunları hazırlanacak gibi düşünebilirsiniz bunu.
- Saat sınırı olur: Çoğu etkinlikte 48 saat sınır olsa da, 24 saatlik daha hap etkinlikler de olmuyor değil.
- Geçmiş proje dosyaları yasaktır: Eski projelerden içerik kullanmak yasaktır. Öyle olursa bir anlamı kalmazdı değil mi?
Eğer bir geliştiriciyseniz ya da bu noktada hevesleriniz varsa hayatınızda en azından bir kez bu ortamı görmenizi özellikle tavsiye ettiğimizi belirtelim. Gidecek olanlara da şimdiden iyi eğlenceler dileyelim. Umarız orada çok güzel insanlarla tanışır, harika işler ortaya koyarsınız. Biz de buna vesile olmuş oluruz belki?