Anasayfa > İncelemeler > F1 24 İnceleme Dosyası: Yılın En Tartışmalı Yarış Oyunu

F1 24 İnceleme Dosyası: Yılın En Tartışmalı Yarış Oyunu

F1 24

F1 24 yenilikçi kariyer modu geliştirmeleri ve görsel kalitesiyle ön plana çıkmayı başarırken tutarsız sürüş modeli, heyecanını kaybeden online modları ve 70 dolarlık fiyat etiketiyle bizden 10 üzerinden 7 alabildi.

70

F1 24 inceleme dosyası ile karşınızdayız. F1 23 ile son yılların en iyi F1 oyunlarından birini çıkaran Codemasters, bu sefer eşit seviyede beğeni toplayamamış gibi duruyor. Bu tartışmalı ve kaotik çıkışın ardından bakalım F1 24 bizde nasıl bir izlenim bırakmış…

EA tarafından satın alınmasının ardından F1 serisinde her geçen sene önemli değişiklikler yapan Codemasters, kimi zaman ağır eleştirilere maruz kalırken kimi zaman da hayranlar tarafından övülmeyi başarıyordu. F1 23 Codemasters’ın son yıllardaki en çok övgü alan oyunlarından biri olmayı başarırken, F1 24 ise aynı coşkuyla karşılanmadı demek mümkün.

F1 23 ile birlikte hayatımıza dahil olan arayüz değişikliği aynı şekilde yer alırken hayranların yıllardır umut ettiği oyun motoru değişikliğini ne yazık ki bu oyunda da görmek bizlere nasip olmadı… F1 24 de Codemasters’ın F1 2009’dan beri kullandığı EGO motoruyla piyasa sürülerek Unreal Engine 5 dedikodularına bir son vermiş.

F1 24’ün çıkışı öncesi paylaşılan bazı videolarda gördüğümüz sürüş motoru o kadar kötü bir izlenim uyandırmıştı ki serinin fanları oyunu almaktan vazgeçme noktasına gelmişti. Ancak oyunun son sürümünde görüyoruz ki erken erişim sürümlerindeki hataların ciddi bir kısmı düzeltilmiş.

Yeni Kariyer Modu

F1 24 inceleme dosyamızın devamında değineceğimiz konu ise hayranlar tarafından uzun süredir talep edilen bir değişiklik: Kariyer modunun geliştirilmesi. Evet uzun süredir ilk defa Codemasters kariyer modunda değişiklikler yapmak üzere kolları sıvamış, geliştirmeler çok büyük heyecan yaratmayı başaramasa da yıllar sonra pozitif değişiklikler görmek bizi mutlu etti.

Kariyer modunda artık pistteki 20 sürücünün yanında artık Ayrton Senna, Michael Schumacher gibi efsaneleri de ana karakterimiz olarak seçebiliyoruz. Hatta Montoya ve James Hunt gibi isimlere de “icons” adı verilen bu yeni sürücü paketiyle ulaşmak mümkün! Ayrıca mevcut sürücülerin yüzleri yeni teknolojiyle tekrar taranarak daha gerçekçi bir görüntü oluşması da sağlanmış.

Bunun yanında yeni eklenen görev sistemiyle yarış mühendisiniz tarafından size yarış esnasında görevler verilebiliyor. Fikri beğensek de görevler bir süre sonra çok jenerik olabiliyor ve yarışın mevcut ilerleyişiyle dengeli bir his yaratmıyor.

Kendi deneyimimde hata yapmayan yapay zekalı sürücülerden dolayı ben olay çıkarmazsam olaysız geçen yarışlar ne yazık ki ruhsuz ve heyecansız bir kariyere yol açıyor.

Bir diğer olumlu gelişme ise eskiden “Acclaim” sistemi olarak bilinen sürücünün itibar seviyelerinin artık “Recognition” sistemi adı altında yeni bir anlam kazanması olmuş. Artık çok daha fazla faktöre bağlı olan Recognition sistemiyle takım içinde verilen kararlar, araçların ve taktiklerin öncelikler bile değişebiliyor. Ayrıca sözleşme görüşmeleri eski düz ve basit çizgisinden uzaklaştırılarak bu şekilde gerçek bir “görüşme” havasında geçmeye başlamış. Oyuncular diğer takımlarla gizli görüşmeler yapabiliyor ancak bunu yapmak için de önemli bir riski göze almanız gerekiyor, takımınızın durumu öğrenmesi! Takımınız gizli görüşmelerden haberdar olursa itibarınız zedelenebilir.

Yeni kariyer sisteminde en beğendiğimiz noktalardan biri ise artık Ar-Ge kaynaklarının takımdaki iki sürücü arasında paylaştırılması ve geliştirmelerin “Recognition” durumunuza göre bölüşülmesi oldu. Artık takım stratejik kararlar verebiliyor ve kime öncelik vereceğini seçebiliyor!

Yeni Sürüş Deneyimi

Yüksek hızlarda oluşan yere basma kuvveti sebebiyle artan aerodinamik yol tutuşu ve düşük hızlarda yararlandığımız mekanik yol tutuşu arasındaki farkı rahatlıkla hissedebiliyoruz. Yere basma kuvvetinin devreye girmesiyle birlikte yüksek yol tutuşuyla rahatlıkla virajları dönebilirken, düşük hızlı virajlar ne yazık ki biraz can sıkıcı hale gelmiş.

Artık klavye ve kumandayla daha rahat oynanabilecek hale getirilen oyunda doğru setupları kullanarak sürüşten daha fazla zevk alabiliyorsunuz.

Sürüş mekaniklerinin oyun çıktığından beri birkaç defa değişmesi oyuncuların oyuna ne tepki verecekleri konusunda şaşkınlık yaşamasına da sebep oldu tabi. Oyunun erken erişim sürümlerinde ve ilk çıktığı zamanlarda karşılaştığımız korkunç mekanikleri büyük tepkiler aldıktan sonra F1 23’e benzer bir hale getirilmiş ve oyunculara tekrar keyifli bir sürüş sunmuştu.

Tabi geliştirmelere rağmen araçların yavaş virajlarda garip davranması, pistlerde “tümsek” benzeri yapıların sürüşü bozması, “kerb”lerin tutarsızlığı, frenajın zorlaşması gibi faktörler sürüşten aldığımız keyfi azaltacak yönde etki etmiş…

Tüm faktörler göz önüne alındığında F1 23’ten sonra F1 24’ün sürüş hissinin “vasat” kaldığını söylemek mümkün.

İşlevsizliği Devam Eden F1 World’e Yeni Ekleme: Fanzone

İlk çıktığı günden beri hiç sevemediğimiz F1 World’e Fanzone isimli yeni bir ekleme yapılmış. Oyuncular, bu özellikle birlikte gerçek hayattaki F1 2024 sezonundan en sevdikleri sürücüyü ve takımı temsil edebilecekleri odalar oluşturabilecekler. Oyuncular bazı görevleri tamamlayarak liderlik tablosunda yükselebilecek.

Görsellik

Herkesin hemfikir olduğu bir konu ise F1 24’ün şu ana kadarki en güzel görünen F1 oyunu olduğu! Yeni teknolojiyle taranan pistler, araçlar ve sürücüler sayesinde oyun artık bir paket halinde çok daha gerçekçi hissettiriyor.

Fiyat

Artık maalesef böyle içerikler yazarken oyuna verdiğimiz puanda göz önüne almamız gereken bir parametre de oyunun vadettiği şeylere karşılık istediği para oluyor. 70 dolarlık bir fiyatla piyasaya sürülen temel sürüm ülkemizde 2300 TL civarı bir değere sahip oluyor. Bu durum da artık oyunu arkadaşlarımızla oynamamızı imkansız hale getirirken, eski lig yarışlarını, popüler klipleri, oyuna karşı o büyük ilgiyi de görmemiz gittikçe zorlaşıyor. F1 24 her ne kadar keyifli bazı yeniliklerle gelmiş olsa da 70 dolarlık fiyat etiketini hak ettiğini söylemek bir hayli zor.

Artılar

  • Yeni kariyer modu
  • “Icon”lar sayesinde efsane sürücülerle yarışma deneyimi
  • “Recognition” sistemiyle birlikte sözleşme ve Ar-Ge süreçlerinin detaylanması
  • Sürücü yüzlerinin ve yarış pistlerinin yeni teknolojiyle taranması

Eksiler

  • F1 23’ten sonra vasat hissettiren sürüş deneyimi
  • Her sene gittikçe artan tekrar hissi
  • Online lobilerdeki bekleme süresi ve bitmek bilmeyen buglar
  • 70 dolarlık fiyat etiketi

Sonuç

F1 24 inceleme dosyamızın sonuna geldik! F1 24 yenilikçi kariyer modu geliştirmeleri ve görsel kalitesiyle ön plana çıkmayı başarırken tutarsız sürüş modeli, heyecanını kaybeden online modları ve 70 dolarlık fiyat etiketiyle bizden 10 üzerinden 7 alabildi.

Oyuna siz de Steam mağazası üzerinden ulaşabilir ve kendi deneyimlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Hakkında Atabek Batuhan BİLGİÇ

23 yaşında oyunlar, diziler, filmler ve müzikle hayatını renklendiren indie sever bir insan. İçerik Yazarı, Elektronik Mühendisi, Product Manager, Freelancer... Ne ararsanız var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir