F1 23 inceleme dosyası ile karşınızdayız. F1 22 ile serinin hayranlarını küsme noktasına getiren EA ve Codemasters, yaptıkları büyük hatalara F1 23 ile cevap vermeyi kafaya koymuş gibi görünüyor.
Açık konuşmak gerekirse F1 22’yi oynamaya gerçekten katlanamamıştık. Oyuncuların büyük çoğunluğu da aynı düşüncede olacak ki, oyun hakkında hemen hemen her platformda büyük eleştiriler paylaşılmasına vesile oldular. Dolayısıyla F1 23 için çok büyük ümit beslemiyorduk desek yeridir. Ancak görüyoruz ki Codemasters gizli destesini oynamaya ve bizi şaşırtmaya hazır.
F1 23 inceleme dosyamıza önce oyunun iyi özellikleriyle başlayalım, sonra da kötü özellikleri yerme kısmına geçelim.
F1 23 İnceleme: Hatalarından Ders Alan Bir F1
F1 22 kontroller konusunda o kadar kötü bir iş çıkarmıştı ki, başta oyun kolu ile oynayan oyuncular olmak üzere serinin onlarca fanı oyunu oynamayı bırakmak zorunda kalmıştı. Bu durumdan memnun olmadığı açıkça belli olan yapımcılar, F1 23 için kolları sıvamışlar.
Oyunu son dönemlerde denizaltı kazası sebebiyle ünlü olan Logitech F710 kolu ile denedik. Virajlarda aracın davranışı artık çok daha tahmin edilebilir olmuş. Öyle ki viraj çıkışlarında çok daha erken gaza da oturabiliyoruz. Alakasız ve rastgele oluşan spinlerin sayısı da yok denecek kadar az.
Artık dördüncü vitese kadar gaza yarım basarak gitme mecburiyeti de yok. Böylece viraj çıkışlarında yavaş yavaş gazı %100 verebiliyoruz.
Oyun içi direksiyon özellikle oyun kolu ile yarışanlar için çok daha iyi hissettiriyor. Sağ-sol inputlara çok hızlı ve sert tepkiler vermeyen direksiyon artık daha “kademeli” bir şekilde tepki veriyor. Bu sayede ani tepkilerde arabanın kontrolünü kaybetmenizin de önüne geçiyor.
Aracı spin öncesinde kontrol etmek çok daha kolay. F1 23’de iyice cilanan direksiyon araca daha rahat kontralar vermemizi sağlıyor.
F1 23’ten Müjde: Kırmızı Bayrak Geri Döndü
Yıllardır, (hatta abartmıyoruz tam 10 yıldır) beklediğimiz kırmızı bayrak sonunda oyuna geri eklendi. Ağır kazalar, aşırı yağmur ve “pile-up” (pist ortasında araçların birikmesi sonucu oluşan trafik) gibi durumlar kırmızı bayrakları tetikleyebiliyor.
Kırmızı bayrak çıktıktan sonra araçlar pitlere doğru ilerliyor ve yarış stratejimizi değiştirebileceğimiz bir ekran bizi karşılıyor.
İstenen Güncelleme Nihayet Geldi
Artık güvenlik aracı arkasında tur bindirilmiş araçlar turlarını geri almak üzere güvenlik aracını geçebiliyor. Turlarını tamamlayarak güvenlik aracı sırasının en arkasında yerlerini alarak yarışa dahil olabiliyorlar.
Gerçek hayatta yer alan bu kural uzun zamandır oyunda istenen bir güncellemeydi. Çünkü bu durum tur bindirilmiş araçların güvenlik aracı çıktığı anda yarışlarının hiçbir eğlencesi kalmaması anlamına geliyordu. Bu elbette ön sıralarda yarışan sürücüler için de engel oluşturuyordu.
F1 23 Braking Point Nasıl Olmuş?
F1 22 ile beklenmedik bir şekilde ara verilen Braking Point serisi neyse ki F1 23 ile geri dönmüş. İlk başta eleştirilse de hikayesi ile beğeni toplayan seri, bir yıllık aranın ardından tekrar oyuncularla buluştu. Hikaye ilerleyişi, olaylar vs. derken Braking Point bizi kendine bağlamayı kısa zamanda başarıyor.
Tabi Braking Point için seneler önce F1 2021’de yaptığımız eleştiriler hala geçerli. Çok çizgisel bir hikaye var diyebiliriz. Öyle ki oynayışımız hikayeye hiçbir etki ediyormuş gibi hissettirmiyor. En zor mod bile oldukça kıdemli oyuncuya kolay hissettirebiliyor.
Tüm bunların yanı sıra Braking Point’de hikayede yer alan görevler de neredeyse hiç özgün değil. “Son tura kadar şu sıraya ulaş, X kişisinin önünde bitir” görevleri sürekli kendini tekrar ediyor. Üstelik görevleri tamamlayamadığımız durumlarda baştan oynamamız gerekiyor. Sonuç olarak bir ceza sistemi veya hikayenin farklı dallara ayrılması gibi yenilikler F1 23’te de yok.
Yeni Bir F1 World Formülü
F1 World için ayrı bir başlık açmamız şarttı. F1 World’de aynı serinin mobil oyununda olduğu gibi çevrimiçi modlarda kullanacağımız arabayı güncelleyebiliyoruz. Bu araba güncelleme kısmı ise başlı başına bir felaket. Çünkü envanteriniz dolduğunda yeni gelen ürünleri alabilmek için önceki ürünleri silmeniz gerekiyor.
Oyunun halihazırda işleyen oynanışını ortadan kaldırıp FIFA-vari bir “Ultimate Team” formülü F1 23’e hiç iyi gitmemiş. Burada geliştirici hedefi ıskalamış gibi hissettirdi.
Ancak F1 World içerisinde çevrimiçi oyun modlarına gerçekten efor harcamak zorunda kalarak erişebiliyoruz. Oyunu ilk açışımda “lütfen artık yarışabilir miyim” siteminde bulunmak zorunda kaldım, çünkü bir yarışa girebilmek için ne öğretici sekansları bitiyor ne de yeni sekmeler…
Görüntü ve Ses
Hala 2023 yılında çıkış yapmış bir oyun için yeterince etkileyici olmasa da, F1 23 serinin önceki halkalarına kıyasla (doğal olarak) çok daha iyi görünüyor. Işıklar ve yansımalar daha süzgeçten iyice geçirilmiş. Parlak renk paleti ve oyun içerisindeki dış dünyaya ait ögeler kesinlikle daha gerçekçi hissettiriyor. Son olarak araç kaplamaları da geçtiğimiz yıllara göre oldukça başarılı görünüyor.
Oyuna yeni pistler ve eski pistlerdeki güncellemeler bu sefer şaşırtıcı derecede sorunsuz şekilde eklenmiş. Birkaç eksik olsa da yıllardır yeni pistler ve pist güncellemeleri yokmuş gibi davranan Codemasters da politikasını değiştirmiş. “Codies” EA bünyesine girdiği tarihten bu yana pist güncellemeelerine daha çok önem veriyor diyebiliriz.
Ses efektleri noktasında geliştiricinin kendini birçok kez kanıtladığını biliyorduk. F1 23’te de yılların deneyimi konuşmuş ki her motor sesi oldukça gerçekçi hissettiriyor. Bunun yanı sıra menüde çalan şarkılarda yapılan güncelleme de oyunu modernize etme konusunda başarılı bir hamle olmuş.
Menü
Menüye ne olmuş öyle? Güncellenmiş menüyü ne kadar sevmediğimi kelimelerle anlatmakta güçlük çekiyorum. On sekiz yıldır oyun oynayan, F1 serisindeki son altı oyunu kaçırmamış biri olarak şunu söylemekten hiç çekinmiyorum: Menüde kayboldum!
Braking Point, Career, F1 World, Local Multiplayer ve League Racing olarak ana menüde ayrılan oynanabilir modlar, “F1 World” sekmesine girince daha da çeşitli modlara ayrılıyor. Menü tasarımından puan kırdık. Codemasters’ın UX üzerine iyice çalışması gerekiyor.
F1 23 UI ve UX
F1 World’e tıklıyoruz, öğreticiyi dinliyoruz. Sonra “Play”e tıklıyoruz ve başka bir öğretici dinliyoruz. Burada açılan oyun modlarından birini seçiyoruz. Bu kez başka bir öğretici dinliyoruz. Üstelik çevrimiçi yarışa girmeden önce “Series” sekmesindeki görevleri de tamamlamamız gerekiyor. Elbette bu noktada da öğretici devreye giriyor.
Oyunların özellikle son on yıldır oyuncuyu oyuna alıştırma (onboarding) çalışmalarında yaşananan değişiklikleri doğal karşılıyoruz. Dolayısıyla “ileri gitmek için W’ya bas” ifadesini her ne kadar anlayışla karşılasak da F1 23 çıtayı iyice yukarıya çıkarmış.
Oyunun öğreticileri seriye yeni başlayanlar bir yana, sanki hayatında ilk defa bilgisayarı açmış insanlar için tasarlanmış gibi hissettiriyor. Her yerden yeni özellikler, tonla seçeneği ve bitmek bilmeyen öğreticiler geliyor.
Tüm bunlarla beraber keyfimizi kaçıran birkaç noktayı da listeledik.
- Kariyer modu yine güncellenmemiş. Ar-Ge ağaçları, oynanış ve kariyer modları sırasında yaşanan “real time event”ler ne yazık ki hala aynı.
- Önceki oyuna neden eklendiğini anlayamadığımız Supercars eklentisi, ne yazık ki bu oyunda da karşımıza çıkıyor. Formula’yı Formula yapan, F3, F4, F1 Academy veya eski adıyla W Series gibi klasmanlar ise hala oyunda yok. Yarışılabilecek daha fazla Formula serisi ile birlikte çevrimiçi deneyimi şenlendirmek mümkündü. Ancak EA bu sene de Supercars modunu tercih etmiş.
- Supercars ile alacağınız deneyim ise oldukça tatsız. Hatta bir tuğlaya direksiyon bağlasak bu araçların kontrol mekaniklerinden daha tepkisel olur diye düşünüyoruz.
F1 23 Alınır mı?
F1 23 her ne kadar F1 severlerin mutlaka oynaması gerektiğine inandığımız bir oyun olmuş olsa da fiyatı biraz tuzlu. Tüm günahlarına rağmen serinin en güncel halkası bizden olumlu puanı aldı ancak oyunun fiyatının 1200 TL oluşu da aklımızdan çıkmıyor. Bu bütçeyi ayıramayacak oyuncular için şimdilik indirimleri beklemekten başka çare yok gibi…
F1 23 inceleme dosyasının sonuna geldik. Özet olarak, F1 23 önemli konularda kullanıcılarını dinleyerek harika bir oynanış ortaya koymuş diyebiliriz. Geliştirici şu noktada F1 22 faciasını affettirmeyi başarmış gibi görünüyor.
Çevrimiçi mücadelelerin keyifli formülleri geri dönmüş. Seri oyun kolu kullanan oyuncular ile barışmaya kararlı. F1 23 gerçek hayattaki bazı kurallar ile uygulamaları da bünyesine katarak başarılı bir gerçekçilik seviyesi yakalamış.
Ama bunun yanında EA etkisi ve Amerikan oyuncusunu kendine bağlama isteği de ön plana çıkıyor. Bu noktada F1 serisinin Call of Duty ile FIFA arasında kalmış tasarım tercihleri yaptığını söyleyebiliriz.
Son Söz
Bunların yanı sıra üç senelik kritik bir dönem boyunca hala oturmayan Braking Point, serinin kıdemli hayranlarını bir miktar üzecektir. Aynı şekilde kariyer modu ve çevrimiçi oynanıştaki hatalar da tat kaçırmayı sürdürüyor. EA çatısı altında eklenen önce “Supercars” ardından da “F1 World” gibi büyük boyutlu değişiklikler serinin fanlarını mutlu etmemeye devam ediyor.
Tüm detayları göz önünde bulundurduğumuzda F1 23 bizden 8 puan kapmayı bildi. F1 serisinin en son oyunu, kimi eksikleri ile bizi üzse de, büyük ölçekte kazandığı yeniliklerle kesinlikle bu senenin iddialı oyunlarından biri olacak.