Anasayfa > İncelemeler > F1 22 İnceleme Dosyası: Yeni Bir Çağ Başlıyor!

F1 22 İnceleme Dosyası: Yeni Bir Çağ Başlıyor!

F1 22

Eğlenceli bir oynanış, yıllardır süre gelen online buglar ve "olmasa da olur" denilebilecek bazı özelliklerle birlikte, sürüşü imkansız hale getiren yeni mekanikleri de göz önünde bulundurarak oyuna puanımız 7.5! Tüm eksiklerine rağmen sunduğu muazzam eğlence ile F1 severlerin mutlaka deneyimlemesi gereken bir oyun olduğuna inanıyoruz.

7.5

F1 22 inceleme dosyamız ile karşınızdayız! Şüphesiz bu senenin en çok beklenen yarış oyunu F1 22 sonunda markette yerini aldı! Biz de SaveButonu ekibi olarak bayramı sevdiklerimizle F1 22 oynayıp incelemekle geçirdik. Şimdi dilerseniz hep birlikte bu senenin Formula 1 oyunu hakkında konuşalım.

F1 22 İnceleme Dosyası

F1 22, gerçek hayatta da uygulamaya geçirilen kuralları anında oyuna taşımayı başarmış. FIA yepyeni bir araba tasarımı hakkında kuralları duyurunca, gerçek hayattaki F1 takımları tüm eforlarını bu yeni arabaları tasarlamaya vermişti. Yeni aerodinamik detaylar, yeni kontrol dinamikleri, yeni parçalar derken F1 dünyasındaki bir sürü şey bu yeni araçlarla birlikte değişti. EA desteğini arkasına alan Codemasters ekibi, F1 22 ile bu değişimleri yakalayabilmiş.

Neler Değişti?

Yeni oyunda beğendiğimiz bir çok değişiklik oldu! Gelin hangi değişimleri beğendik birlikte inceleyelim:

Yepyeni görünüşüyle F1 araçları!

 

  • Arabaların görünüşü tamamen değişti! FIA tarafından açıklanan yeni regülasyonlar oyunda yerini aldı ve F1 22’de kullandığımız arabalar gerçek hayattakine benzer bir görüntüye sahip oldu.

 

  • “Damage Model”lar değişti. Arabanın görünüşünün değişmesiyle birlikte, MFD üzerinde görüntüleyebildiğimiz aracın zarar görebilen parçaları ve zarar görme mekanikleri eski oyunlara göre oldukça farklı.

 

  • Kanat mekanikleri F1 2021’deki korkunç durumun ardından sonunda daha gerçekçi hale geldi. F1 2021 oynayan oyuncular hatırlayacaktır, kanatlardaki en ufak zararda bile araba sürülemez hale geliyordu ve pite girmek gerekiyordu. Şimdi hem ön kanada zarar vermek o kadar kolay değil hem de zarar gören kanatla aracı kullanmak hala mümkün oluyor. Kıpkırmızı bir kanatla Suudi Arabistan’ın hızlı virajlarında kendinizi pitlere atmanız artık mümkün, F1 2021’de kırmızı bir kanatla aynı pistte yapılabilecek en güzel şey genellikle kendinizi en yakın duvara vurup DNF olmak oluyordu.

 

  • Araba kontrolü değişti. Yeni aerodinamik detaylar ve lastik regülasyonlarının değişmesiyle birlikte, araba kontrollerinin çok daha farklı hissettirdiğini söylemek mümkün. Önceki oyunlara kıyasla, bir F1 arabasını sürdüğünüzü en çok hissettirecek oyun bu olabilir! Aracın “çiğ hızı”nı ve gücünü her gaz verişinizde hissedebiliyorsunuz. Araçlar çok daha atik ve bu yeni kontroller sayesinde diğer araçlarla mücadele etmek çok daha keyifli.
Yeni sezonla birlikte hem gerçek hayatta hem de oyunda yerini alan Miami pisti.

 

  • Var olan pistlerin bazıları sonunda güncellendi ve Miami pisti de oyuna eklendi.

 

  • Araba input’lara eskisinden çok daha iyi tepki veriyor. Özellikle F1 2021’de araba bir kere kaymaya başladığı anda oyun size resmen “artık kurtarmak için çok geç!” diyordu. Arabayı ani müdahalelerle kaymaktan kurtarmak oldukça zor olabiliyordu. F1 22’de ise hem arabaların aerodinamik paketlerinin değişmesiyle hem de oynanışta yapılan bazı güncellemelerle birlikte, aracımızı ani bir girdi ile kontrol altına almak daha kolay hissettiriyor. Bununla birlikte arabanın herhangi bir komuta tepkisi de oldukça iyileşmiş durumda.

 

  • Yarış mühendisimiz Jeff gitti… Yerine daha “az robotik” bir yarış mühendisi eklendi.

 

  • Oyuna Sprint formatı ve VR kullanma opsiyonu eklendi.

Gelelim beğenmediğimiz değişikliklere:

  • F1 Life adı verilen, oyun modu demek pek mümkün olmayan bir mod oyuna eklendi, burada evinize eşyalar satın alabiliyor, yarışlarda kazandığınız jetonlar ile açabildiğiniz “supercar” adı verilen yarış arabalarını evin çeşitli köşelerine yerleştirebiliyorsunuz. Bunun yanında karakterimize gerçek hayattaki çeşitli markalardan kıyafetler ve aksesuarlar alabiliyor, Formula 1 sürücülerinin lüks hayatını deneyimleme şansı yakalayabiliyoruz (yani en azından oyun bize böyle söylüyor). Oyunun en anlam veremediğimiz özelliği bu oldu, çünkü bir F1 oyununda neden böyle bir şey yapıyoruz? Belki sonraki oyunlarda gelişecek ve daha çok anlam kazanacak bir özelliktir…
Süper arabaları evinizde sergileyebileceğiniz, karakterinize lüks markalardan kıyafetler alabileceğiniz ve evinizi eşyalarla düzenleyebileceğiniz, “F1 ile bunun ne alakası var?” diyebileceğiniz yeni bir mod: F1 Life.

 

  • “Fena değil ama…” diyebileceğimiz bir diğer yeni özellik ise, yukarıda bahsettiğimiz süper araçları sürebildiğimiz bir oyun modu. Tek kişilik challenge’lardan oluşan bu oyun modunda amacımız bazen drift yaparak istenen skoru geçmek, bazen de zamana karşı yarışmak. Ama burada da tekrar aynı soruyu sormak mümkün: “bir F1 oyununda neden böyle bir şey yapıyoruz?”. Oyuncuların çoğu F1 Life’ı tamamen göz ardı ederek F1 araçları ile yarışmayı sürdürecek gibi gözüküyor.

 

  • “Braking Point” hikaye modu, çok beğenilmesine rağmen bu oyunda kaldırıldı. Serinin fanları moddaki eksiklerin yeni oyunda giderilmesini ve daha heyecan verici bir hikaye ile karşılaşmayı beklerken, EA’in maddi kaygıları bunun önüne geçmiş gibi gözüküyor…

 

Neler Değişmedi?

Şimdi, F1 22 inceleme dosyamıza, değişmesini beklediğimiz hangi sorunların değişmediğini konuşarak devam edelim:

  • Codemasters geleneğidir, tabi ki her pist güncellenmedi ve gerçek haline %100 benzetilmedi. Ama bazı pistler üzerinde bu sefer büyük emek harcandığını görmek mümkün.

 

  • Kerb’ler hala tahmin etmesi oldukça zor, bazen sizi hiç beklemediğiniz bir anda spin attırabiliyor.

 

  • Online lobi bugları… Sadece birkaç saatlik online deneyimimiz sırasında kaç kere farklı hatalarla karşılaştığımızı ne siz sorun ne biz söyleyelim. Zaman geçtikçe lobileri düzenlemeyi başarsalar da, oyun çıkışlarında online lobiler hala Codies’in zayıf noktalarından biri. 

 

  • Safety Ratingler çok kafa karştırıcı. Herkesin favori modu Rütbeli Mod olmayabilir belki, ancak kattığı rekabet faktörü ve seviye atlama mantığı sayesinde bizim en sevdiğimiz modlardan birisi oldu. Safety Ratinglerin neye göre verildiğini anlamak ise oldukça güç! Bazen şanssız bir yarış yaşayıp tabiri caizse “arabayı millete çat çut vurduğunuz” yarışlarda Safety Rating’iniz %5 düşerken, bazen tertemiz bir yarış yaşayıp hiçbir araçla temasta bulunmadığınız bir yarışta hakkınızla podyuma adımınızı attıktan sonra %10-15 SR kaybı yaşayabiliyorsunuz.

 

  • Menülerde çeşitli geliştirmeler olsa da, oyunun arayüzü neredeyse hiç değişmemiş. Bu da oyunun her zaman geçen yıl çıkan oyunun sadece rengi ve kaplamaları değişmiş bir kopyası olduğu hissini yaratıyor. Aynı sıkıntı ne yazık ki pistlerde de var, Codemasters her ne kadar pistler üzerinde çalışsa da, klasik pistlerde yıllardır aynı modelleri kullanıyor ve neredeyse hiç güncelleme yapmıyor. Pistlerdeki tek güncelleme, renklerin daha gerçekçi hale getirilmesiymiş gibi hissettiriyor.

 

  • Yıllardır eklenmeyen bazı harika pistler, ne yazık ki bu sene de oyunda yok. Hockenheim, Istanbul Park, Kyalami, Hanoi ve Sepang gibi F1 fanlarının sevdiği, yıllardır oyunda görmek istediği pistler bu sene de oyunda yer almayacak.

 

Neler Kötüydü?

Yazımızı ilk yayınladığımız günlerde daha ufak bir sorun gibi gözükse ve ilk güncellemelerle düzeltilmeye uğraşılsa da, kontroller sonraki güncellemelerle birlikte korkunç bir hal aldığından yazımızda bu güncellemeyi de yapma gereği duyduk.

Gerçek hayatta F1 aracını sürmek bu oyunda olduğundan daha kolay olabilir! 4. vitese kadar gaza oturamadığımız düzlükler, her seferinde bambaşka tepkiler veren tahmin edilemez virajlar, yok yere kontrolü düzlükte bile kaybettiğimiz bir fizik mekaniği derken oyunu oynamak imkansız hale gelebiliyor.

 

F1 22 İnceleme Dosyası’nın sonuna geldik. Oynanış, görünüş ve hız hissi olarak şu ana kadarki en iyi F1 oyunu F1 22 olsa da, EA’in F1 oyunlarına dahil etmeye çalıştığı bazı özellikler, şimdilik seriye uyum sağlayabilmiş gibi gözükmüyor. F1 Life, süper araçlar, arkada çalan elektronik müzik ve ev dekorasyonu serinin atmosferine pek de uymuyor gibi siz ne dersiniz? Bunun yanında tam bir fiyasko olan araç kontrolü ve oyun fiziği yüzünden aracımızı düz yolda bile sürmek imkansız hale gelerek serinin fanlarını küstürüyor.

Eğlenceli bir oynanış, yıllardır süre gelen online buglar ve “olmasa da olur” denilebilecek bazı özelliklerle birlikte, sürüşü imkansız hale getiren yeni mekanikleri de göz önünde bulundurarak oyuna puanımız 7.5! Tüm eksiklerine rağmen sunduğu muazzam eğlence ile F1 severlerin mutlaka deneyimlemesi gereken bir oyun olduğuna inanıyoruz.

Dilerseniz siz de oyunu Steam, Epic Games ve diğer platformlar üzerinden satın alabilir, klavye, gamepad veya direksiyon setiniz ile birlikte oynayabilirsiniz.

Bize F1 22’yi deneyimleme ve inceleme fırsatı sundukları için Codemasters ve EA’e teşekkür ederiz.

 

 

 

Hakkında Atabek Batuhan BİLGİÇ

23 yaşında oyunlar, diziler, filmler ve müzikle hayatını renklendiren indie sever bir insan. İçerik Yazarı, Elektronik Mühendisi, Product Manager, Freelancer... Ne ararsanız var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir