Anasayfa > İncelemeler > F1 2021 İnceleme Dosyası: Yılın Yarış Oyunu

F1 2021 İnceleme Dosyası: Yılın Yarış Oyunu

F1 2021

Oyun gerçekten bizi heyecanlandırdı ve Codemasters her zamanki gibi tatmin etmeyi başardı. F1 2021'e SaveButonu olarak puanımız 10 üzerinden 9. Geliştirilmesi gereken yönleri hala olsa da, Formula 1 deneyimini yaşamak için hala en heyecan verici seçenek F1 2021.

9.0

F1 2021 inceleme dosyamız ile karşınızdayız. EA tarafından satın alınmasının ardından Codemasters, 2021’in en iyi oyunlarından birini çıkarmış olabilir! Gelin F1 2021’i birlikte inceleyelim.

Öncelikle F1’in artık eski F1 olmadığını hatırlatalım. Codemasters’ın satın alınmasının ardından F1 oyunları EA Games çatısı altına girdi. EA Games etkisini de firmanın çıkardığı ilk oyunda görmek mümkün oldu. “Piste çıkmak için 30 dolar ödeyin.” tipi bir etkiden bahsetmiyoruz üstelik, çünkü EA ve Codemasters oyunu eksiksiz ve tam bir sürümle piyasaya sürmüş. Kozmetikler ve ek paketler dışında para verilecek herhangi bir şey şimdilik yok (gelecekte 3 yeni pist DLC ile eklenecek). Bahsettiğimiz asıl etki, bir hikaye modu! Artık Formula 1 oyunları serisi bir hikayeye sahip olacak. Hikaye modunun dışında iki kişilik kariyer modu da seriye yeni eklenenler arasında. Ayrıca yapay zeka, grafikler ve oynanış alanında önemli değişiklikler var. Şimdi önceki oyuna kıyasla değişen veya yeni eklenen tüm o detayları inceleme zamanı.

F1 2021 İnceleme Dosyası: Değişiklikler

Kerbler

F1 2021 oyununda en çok dikkatimizi çeken detaylardan biri “Kerb”ler yani taralı alanlar oldu. Kerb adı verilen bu taralı alanlar, pistin kenarlarında, genellikle virajlarda bulunan hafif eğimli tümseklerdir. Bunlar bazen yarış çizgisinde yer alıp sürücülere hız kazandırabilirken bazen de üzerinden geçilmesi durumunda arabaları yavaşlatabilir hatta yoldan bile çıkarabilir. İşte F1 2021 bu noktada 2020’den biraz ayrılıyor. 2020’de hatırladığınız üzere kerbler biraz daha az cezalandırıcıydı ve yerden yükseklikleri de azdı. Oysa 2021’de kerbler gerçeğe çok daha yakın, yerden daha yüksek ve doku farkı çok daha rahat hissedilebiliyor.

Downforce (Bastırma Kuvveti)

Kerbler demişken oyundaki downforce değişikliğinden bahsetmemek olmaz. Önceki oyunlarda çoğunlukla sabit bir yere bastırma kuvvetiyle karşılıyorken, F1 2021’de bu oldukça değişken. Bir virajı alırken veya bir yükseltinin üstünden geçerken bir anda yere basma kuvvetimiz azalabiliyor, bu da arabanın kontrolünü hiç beklemediğimiz bir anda kaybetmemize sebep oluyor. F1 2020’deki virajlara alışmış olan oyuncular, 2021’e adapte olabilmek için biraz zaman harcamak zorunda. Virajlarda kerbler ve yükseltiler sıkıntı yaratabiliyorken, düzlüklerde de ani hareketler hava akışını değiştirerek yere basma kuvvetini azaltabiliyor.

MINDMIST İnceleme: Türk Yapımı Hikaye Bazlı Oyun

Motor Modları

FIA’in aldığı karara göre, Formula yarışlarında sürücüler artık yarışta tek bir yakıt tüketim modu kullanabiliyor. Bu gelişmenin ardından F1 2021 oyununda da benzer bir kısıtlamaya gidildi. Artık yakıt tüketimimizi sadece belirli koşullar altında değiştirebiliyoruz. Örneğin güvenlik aracının çıktığı turlar. Bu yeni değişiklik bazı kullanıcılar için olumsuz olsa da oyunda odaklanmamız gereken bir etken eksildiği için özellikle yeni oyunculara biraz destek olmuş olabilir.

Elektrik Motoru

F1 2021’de en tatmin edici ses değişikliği elektrik motorlarında gerçekleşmiş. F1 2020’de pek duyamadığımız elektrik motoru, yeni oyunda devreye girdiği anda F1 fanlarının bileceği o güzel ve tiz sesi çıkarmaya başlıyor. Bu noktada geliştirilebilecek bir nokta ise sesin çok monoton olması. Her hızlandığımızda sesin neredeyse tamamen aynı şekilde çıkması gerçekçiliğe ufak bir darbe vuruyor.

Yeni Parçalar ve Yeni Hasar Sistemi

MFD menüsünde hasar alabilecek yeni parçaları görmek mümkün.

MFD’mizi açtığımız zaman karşımıza artık zarar görebilecek yeni parçalar çıkıyor. Önceki oyunda ön kanat dikkat etmemiz gereken noktayken, F1 2021’de bu parçalar çeşitlendi. Ön kanat, arka kanat, difüzor, taban ve sidepod’lar F1 2021’de zarar görebilen parçalar arasında. Üstelik bu zarar sadece MFD ekranında gözükmekle kalmıyor, oyun içinde görsel olarak da fark edilebiliyor.

‘Braking Point’ Hikaye Modu

Aiden Jackson’ın F1 macerasını oynadığımız “Braking Point” hataları olsa da seriye güzel bir eklenti.

Braking Point adlı hikaye modunda, Aiden Jackson adlı genç bir sürücünün kariyerinden anlar yaşıyoruz. F2’den başlayan hikaye F1’e ilerliyor. F1 2019’dan hayali F2 sürücüsü Devon Butler’ı da hikayeye dahil eden yeni oyun modu, takım arkadaşımızla ve çeşitli başka faktörlerle mücadele ettiğimiz drama dolu bir hikaye sunuyor. F1 serisi, Braking Point ile birlikte ilk defa bir hikaye moduna sahip olmuş oldu.

İki Kişilik (Co-Op) Kariyer Modu

Arkadaşlarımızla oynayabileceğimiz, aynı takım için birlikte mücadele edebileceğimiz ya da birbirimize karşı yarışacağımız iki kişilik bir kariyer modu F1 2021’in ilgi çekici özelliklerinden biri.

“My Team” Modunda Çeşitli Değişiklikler

“My Team” kariyeri için çeşitli güncellemeler yapılmış. Antrenmanlar için çok daha fazla seçenek eklenirken ayrıca birçok olay da oyuna eklenmiş. Eklenen olaylar, genelde departmanları ilgilendiren bir seçim olarak karşımıza çıkıyor. 2 seçenekten birini seçerek belirli bir departmana moral verebilmek mümkünken, bazen de olumsuz seçenekleri tercih etmek zorunda kalıyoruz.

Yapay Zeka

Yapay zekalı sürücülerin hareketlerinde ve viraj alışlarında değişiklikler olduğunu hemen fark edebiliyoruz. Yarış oyunlarına tamamen tutarlı yapay zekalar eklemek oldukça zor fakat F1 yapay zekasının bazı klasik hataları bazen bizi tek kişilik modlardan bezdirebiliyor. Virajlarda oldukça sık hata yapan yapay zekalı pilotları içten “dalış” yaparak geçmek yine başvurduğumuz yöntemlerden biri olacak. Buna rağmen yapay zekanın bu oyunda eskilerine oldukça daha agresif ve daha hızlı olduğunu söylemek mümkün.

Güvenlik Aracı (SC) ve Sanal Güvenlik Aracı (VSC)

File:Aston martin vantage safety car f1 2021.jpg - Wikimedia Commons

Bundan önceki F1 oyunlarında lastiklerin havada uçuştuğu, 3-4 arabanın paramparça olduğu korku dolu bir kazanın ardından oyunun hiçbir şey yokmuş gibi davrandığı anlar yaşadınız mı? Yeni oyunda bu “tepkisizlik” biraz çözülmeye çalışılmış. Büyük bir kanat parçası yola düşmüşse oyun VSC yani Sanal Güvenlik Aracı çağırabiliyor, pistteki kalıntılar temizlenemezse Sanal Güvenlik Aracı, Güvenlik Aracı’na bile dönebiliyor. Güvenlik Aracı’nın çıktığı durumların daha tutarlı olması ve VSC ile SC arasında geçişlerin yapılabiliyor olması bizi oldukça tatmin etti.

Renkler ve Grafikler

F1 2021’de kullanılan yeni renkler gerçeğe daha yakın ve 2020’ye göre daha “soğuk”. Çakıl taşları, çimler, kerbler ve yollar için ciddi grafik geliştirmeleri yapılmış. Ayrıca piste düşen gölgeler de eskisinden çok daha detaylı. Yağmurlu bir havada yoldaki çukurlarda oluşan su birikintileri en çok dikkatimizi çeken grafik detaylarından bir diğeriydi, gerçekçilik bakımından büyük değişiklik olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz.

F1 2021 İnceleme Dosyası: Eksiklikler

Klasik arabalar yok.

Codemasters' F1 2020: An All-Time Great Racing Game Mixed With Fun Nostalgia

Ne yazık ki F1 2021’de artık klasik arabaları göremeyeceğiz. Önceki oyunda bulunan bu özel seçenekle yıllardır F1 pistinde sahne almış efsane arabalarla yarışabiliyorduk. 2021’de bunu yapmak mümkün değil, arkadaşlarınızla eğlenceli bir klasik araba yarışı yapmak istiyorsanız F1 2020’ye geri dönmek zorunda kalacaksınız.

Pistlerin “short” varyasyonları kaldırıldı.

ABD, Bahreyn, Japonya ve Britanya pistlerinin kısa halleri fazla oynanmadığı için oyundan kaldırıldı. Bu pistleri severek oynayan azınlık içerisinde yer alıyorsanız ne yazık ki yeni oyunda beklediğinizi bulamayabilirsiniz.

Hikaye modu bazen sıkıcı ve monoton hale gelebiliyor. 

Drama dolu olsa da “Braking Point” in hikayesi bazı noktalarda çok tahmin edilebilir ve sıkıcı hale gelebiliyor. Zor mod bile ortalama bir oyuncu için pek zorlayıcı olmayabiliyor. Rahatlıkla 1. olduğumuz serbest yarışların ardından bir anda senaryoya fırlatılıp kötü sonuçlar almak zorunda olmamız biraz sinir bozuyor ve gerçekçiliği azaltıyor. Hikayede kesinlikle geliştirilebilecek çok yön var ancak seride ilk defa denenen hikaye için acımasız olmaya gerek yok, geri bildirimlerimizi ileterek gelecekte çok daha farklı hikaye modlarıyla tanışabiliriz. Hem arcade hem de simülasyon yarış ögeleri içeren F1 2021, hikaye moduyla da denenmeyeni denemeyi amaçlıyor.

Haritalar güncellenmemiş.

Codemaster bir alışkanlığını yine değiştirmemiş, geçtiğimiz sezon çeşitli değişiklikler yapılan pistler, bu oyunda ne yazık ki eski halleriyle kalmaya devam ediyor. Pistlerde yıllardır yapılan birçok değişiklik F1 oyunlarında yer almıyor, Codemasters bu noktada kolaya kaçmakla eleştiriliyor çünkü oyundaki pistler (grafik güncellemelerini saymazsak) genellikle önceki yılın tamamen aynısı oluyor.

Diğer eksikler.

En çok şikayet edilen noktalardan biri beyaz arayüz. Oyun açılırken biraz gözlerinizi kapamak isteyebilirsiniz. “MyTeam” modunda R&D ağacı eskisine göre daha karışık, önceden güzel ve basit olan bu kısmı yeni oyunda zorlaştırdıklarını söylemek mümkün. Klasik lobi bugları hala oyunda bulunuyor. Birisi oyuna bağlanamadıysa ya oyundan Alt+F4 ile çıkmak zorunda kalıyoruz ya da oyuncu bağlanana kadar siyah ekranın karşısında oturup kendimizi izliyoruz, ama buna zaten önceki oyunlardan da alışığız, değişen bir şey yok. Son olarak en büyük sıkıntımız oyunun fiyatı. Türkiye şartlarında yeni büyük yapımların çoğu artık ne yazık ki bu fiyatlara sunuluyor. F1 2021 de döviz kurlarından etkilenen bir diğer oyun. Oyunun normal sürümü 420 TL’ye Deluxe sürümü ise 530 TL’ye alınabiliyor.

F1 2021 inceleme dosyamızın sonuna geldik. Oyun gerçekten bizi heyecanlandırdı ve Codemasters her zamanki gibi tatmin etmeyi başardı. F1 2021’e SaveButonu olarak puanımız 10 üzerinden 9. Geliştirilmesi gereken yönleri hala olsa da, Formula 1 deneyimini yaşamak için hala en heyecan verici seçenek F1 2021. Oyunu Steam sayfası üzerinden satın alabilirsiniz.

Bu inceleme “F1® 2021 Deluxe Edition” deneyimlerimiz sonucunda yazıldı. Bize bu oyunu deneme ve oynama fırsatı sundukları için Codemasters’a teşekkür ederiz.

Hakkında Atabek Batuhan BİLGİÇ

23 yaşında oyunlar, diziler, filmler ve müzikle hayatını renklendiren indie sever bir insan. İçerik Yazarı, Elektronik Mühendisi, Product Manager, Freelancer... Ne ararsanız var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir