Son yıllarda her şeyin dijitalleşmesiyle beraber literatürümüze yeni bir terim girdi: Espor. Peki espor nedir? Gerçekten spor mudur?
Espor Spor Mudur?
Espor ile ilgili sorularınızın cevabını bu makalede bulacaksınız. Kafalara ilk takılan soru genelde esporun gerçekten spordan sayılıp sayılmayacağı oluyor. Haklısınız, sonuçta yıllardır kafamızda yerleşen geleneksel “spor” kavramında fiziksel hareketlilik görüyoruz ve bu yüzden sporu hareketle bağdaştırıyoruz. Peki bu ne kadar doğru? Gerçekten de “Spor” terimini sadece fiziksel olarak mı kullanmalıyız? Cevap tabii ki hayır. Bunu TDK’nin “spor” tanımından gayet rahat biçimde anlayabiliyoruz.
Espor Nedir?
Elektronik spor olarak açabileceğimiz espor kavramını “Kişilerin dijital ortam üzerinden belirli kurallara göre yaptıkları, fiziksel veya bilişsel gelişime katkı sağlayan aktivitelerin tümü” olarak tanımlayabiliriz.
- Just Dance gibi oyunlar ve Wii tarzında konsollar ise esporu fiziksel ortama taşıyarak kendisinin sadece dijital ortamda bulunmamasını, böylece kişilerin fiziksel gelişimine de katkı göstermesini sağlıyor.
Esporun fiziksel ve dijital dünyayı birbirine bağlamasına bir örnek olarak temsilcimiz Umutcan Tütüncü’nün de yarıştığı Just Dance 2018 Dünya Kupasının finallerini izleyebilirsiniz.
Espor Neden Spordur?
Tanımda da görebileceğimiz gibi “Zihni geliştirmek” ve “bazı kurallara göre uygulanan” kısmından esporun da spordan sayılabileceğini anlıyoruz. Kullanılan taktikler, el-göz koordinasyonu gibi faktörler bilgisayar oyunlarında çok büyük yer tuttuğu için esporun bilişsel gelişimi olumlu yönde etkilediğini de gayet rahat bir biçimde söyleyebiliyoruz. Esporun tanım sebebiyle bir spor olduğunu söylememizin yanında bunu destekleyen birçok büyük organizasyon da var. İnsanlar bu sektör üzerinden inanılmaz paralar kazanabiliyor, oyuncular, analistler, spikerlerle beraber tıpkı geleneksel spor sektöründeki gibi bir topluluk oluşmuş durumda. Bahsettiğimiz organizasyonlardan ülkemizde en çok karşılaşabileceğimiz ise League of Legends Vodafone FreeZone Şampiyonluk Ligi. Ülkemizde sıklıkla oynanan League of Legends oyununun Türkiye’deki en büyük ligi olan bu turnuvanın kazananı tıpkı diğer sporlardaki gibi uluslararası arenada ülkemizi temsil ediyor. Her sene düzenlenen bu turnuvanın kitlesi de azımsanmayacak kadar az. Finalleri büyük takımların salonlarını tıklım tıklım dolduracak dereceye gelen turnuva için İstanbul’da bir salon bile kuruldu: Espor Sahnesi.
İstanbul Watergarden’da bulunan Espor Merkezi, 1000 kişilik kapasitesiyle Avrupa’nın en büyük espor arenası olma özelliğini taşıyor. 1000 kişilik kapasite olmasına rağmen finallerin kitlesi çok daha büyük oluyor, öyle ki dediğimiz gibi büyük spor salonlarını tamamen doldurabiliyorlar.
Türkiye’de Espor
Futbol, basketbol gibi geleneksel sporlardan aşina olduğumuz Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş gibi kulüpler de espora adımını atmış durumda. League of Legends, CS:GO ve Zula gibi oyunlarda aktivite gösteren takımların hepsi League of Legends Şampiyonluk Liginde de boy gösteriyor. Kendilerine ek olarak yine aşina olduğumuz Bursaspor’un espor branşı da LoL kolunda İstanbul’un üç büyüğüne rakip durumda.
Dünyada Espor Nedir?
Yazımızda şu ana kadar neredeyse sadece ülkemiz üzerinden örneklendirdiğimiz sektör tabii ki de ülkemizle sınırlı değil. Dünyada şu an genelde CS:GO, Hearthstone, Overwatch ve ülkemizde olduğu gibi League of Legends oyunlarıyla boy gösteren sektörün dünya çapında çok büyük bir kitlesi var. Aşağıdaki görseli incelerseniz belki de siz de bizlere bu konuda katılabilirsiniz.
Bu sebeple eğer spiker olarak, oyuncu olarak veya sporla bağlantılı herhangi bir rolde yeteneğiniz olduğunu düşünüyorsanız “Bundan spor olmaz” deyip geçmeyin, yeteneğinizi duyurursanız siz de espor sektöründe kendinize güzel bir yer edinebilirsiniz.
“Espor nedir” sorusunu bu makalemizde elimizden geldiğince yanıtlamaya, sizleri bilgilendirmeye çalıştık. Umarız yararlı bir içerik üretebilmişizdir. Böyle bilgilendirici yazılar için de bol bol bilgi ve ilgi barındıran blog kategorimizi inceleyebilirsiniz. Hepinize iyi oyunlar diliyoruz 🙂