Anasayfa > Listeler > En Çok Yasaklanan Oyunlar Listesi

En Çok Yasaklanan Oyunlar Listesi

Bugün En Çok Yasaklanan Oyunlar Listesi’nde hangi oyunların, hangi ülkelerde, neden yasaklandığını inceliyoruz. İyi okumalar!

Bazı oyunlar barındırdıkları yüksek şiddet ve cinsellik gibi içerikler sebebiyle kimi ülkelerde yasaklanabiliyor. Bazı oyunların yasaklanma sebebi ise çok daha alışılagelmedik. Kültürel farklılıklar, siyasi mesajlar, tarih… Yıllar boyu bir çok oyun çeşitli ülkelerde bu ve benzeri sebeplerden sansüre uğradı veya tamamen engellendi. Absürt ve manasız kışkırtmalarla sansürleri hak eden oyunların yanında hiç suçu olmayan zavallı oyunlar da bu listede yerlerini alacaklar. Hazırsanız başlayalım!

En Çok Yasaklanan Oyunlar Listesi

1) God Of War

God of War 2018 Wallpapers - Top Free God of War 2018 Backgrounds - WallpaperAccess

Tartışmalı listelerin olmazsa olmazı God Of War. Şiddet, cinsellik ve dini temaları sebebiyle dünyanın çeşitli ülkelerinde büyük tepki çekmiş olan oyun serisi çeşitli yasaklara da maruz kalmıştı. Suudi Arabistan tarafından “interaktif seks sahneleri ve çıplaklık” sebebiyle engellenen oyunun isminde “God” yani Tanrı kelimesinin geçmesi de ülkede tepki toplamıştı ve yasaklar için bir sebep oluşturmuştu. Oysa oyundaki “tanrı” İslam dinini değil, Yunan mitolojisine ait tanrıları temsil ediyordu. Zaten bu zavallı tanrılar da Kratos tarafından avlanıp pata küte dövülüyor ne yazık ki…

Oyun ayrıca Brezilya ve Almanya gibi ülkelerde şiddet içeriği sebebiyle kısa süreli engele maruz kalmış ancak bu ülkeler şiddetin hayali varlıklara karşı uygulandığı ve oyunun büyük kısmının puzzle çözme mekaniklerine sahip olduğunu fark ederek yasağı kaldırmıştı. Arap ülkelerinde God of War oyunlarının yasağı hiç kaldırılmadı, ülkeler ancak 2018 yılında çıkan God of War 4’ü sonunda yayınlamaya uygun gördüler.

2) Pokemon

Cute Pokémon Backgrounds - Wallpaper Cave

Eminim listede böyle bir oyun beklemiyordunuz. Masum bir çocuk çizgi dizisi ve oyun serisi olan Pokemon ne yapmış olabilir ki? Suudi yetkililer ne yazık ki aynı şekilde düşünmüyor. Pokemon “kumarı ve siyonizmi özendirdiği” ve “evrimi yücelttiği” gibi gerekçelerle Suudi Arabistan, Katar ve Mısır’da engellenmiş. Hatta Suudi dini liderler işi oyuna karşı fetva yayınlamaya kadar ilerletmişler.

Hazır Pokemon demişken, Pokemon Go’nun Malezya’da “güç arayışı” sebebiyle yasaklandığını biliyor muydunuz? Hala monarşi ile yönetilen bu devlet dini ve siyasi sebeplerle oyuncuların “güç arayışı”ndan rahatsız olmuşa benziyor.

3) Saints Row

23 Saints Row IV HD Wallpapers | Background Images - Wallpaper Abyss

Cinsellik, şiddet, kara mizah, uyuşturucu… Saints Row çıktığı dönemlerde oldukça aykırı bir oyundu. Almanya’da fazla kanlı şiddet sahneleri sebebiyle sansüre uğrayan oyun, Avustralya’da da uyuşturucuyu özendirdiği gerekçesiyle yasaklanmıştı. Birleşik Arap Emirlikleri ise oyunun fiziksel sürümlerine cinsellik, uyuşturucu ve alkol temaları sebebiyle yasak getirirken dijital sürümlere dokunmamayı tercih etmişti.

İnsanları seks oyuncakları ile dövebildiğimiz, bolca suç ve yasadışı faaliyet içeren oyunun mizahi anlayışı her çevreye hitap etmemiş gibi gözüküyor.

4) PUBG

An official PUBG Battle Royale game is coming to mobile in China

Son yıllarda mobil oyun sektörünü sallayan PUBG, Ürdün, İran, Nepal ve Hindistan’da vatandaşlara “negatif etkileri” sebebiyle bir süreliğine engellenmiş. Bu negatif etkiler şiddet ve siber zorbalık olarak ifade edilse de ülkelerin iş gücüne olan negatif etkiyi de hesaba kattığından şüphem yok. Bölgeden daha önce oyuncuların iş başında bile PUBG bağımlılıklarından kurtulamadığı haberleri gelmişti.

5) Manhunt

Manhunt 2 Uncut Pc Download Free Game

Ah, Manhunt… Rockstar Games bu listede en çok tekrar eden isim olacak çünkü her zaman tepkinin odağı olmayı başarıyorlar. Manhunt’ın sansürlenmemiş hali İngiltere, Yeni Zelanda, İrlanda, Suudi Arabistan, Güney Kore ve tabi ki katı oyun kurallarıyla bilinen Almanya’da yasaklanmıştı. Ülkeler yasak sebeplerini genel olarak “iğrenç, amansız ve nedensiz şiddet” ve “aşırı kanlı sahneler” olarak bildirmiş. Şiddet sahnelerinin bir kısmı sansürlenip yumuşatılınca çoğu ülkeden oyuna izin çıkmış.

Ülkelerin şiddet konusundaki çekincesini anlamak mümkün çünkü oyunda düşmanlarımızı çöp öğütücülere sokuyor, kafalarını beyzbol sopasıyla patlatabiliyoruz. Oyunculara yaratıcı öldürme imkanları sunan bu oyun günümüz standartlarında çok etkileyici olmasa da 2003 yılında oldukça endişe verici olarak görülmüş olabilir.

6) GTA

12 new GTA 5 screenshots | Grand theft auto, Gta, Grand theft auto series

“GTA oynayan adam hırsızlık yaparken yakalandı!”

En çok yasaklanan oyunlar denildiğinde hemen akla gelen GTA serisi yıllarca dünyanın bir çok yerinde hırsızlığa, alkole, uyuşturucuya ve cinayete özendirdiği gerekçesiyle suçlandı. Kimi ülkeler halklarını suçlara karşı eğitmek yerine GTA serisinin oyunlarını ülkelerinden uzak tutmak için bayağı çaba sarf etmişler.

Oyunlar konusunda pek etliye sütlüye karışmayan Yunanistan bile GTA 4’ü çok kanlı bulduğu için sansürletmiş. Almanya şaşırtmayarak neredeyse her GTA oyununa şiddet damgası yapıştırıp engellerken, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Malezya gibi ülkeler de şiddet, alkol ve çıplaklık gibi sebeplerle oyunların ülkelerinde alınmasını yasaklamışlar. Bu ülkeleri Brezilya ve Avustralya gibi ülkeler de takip etmiş. Amerika gibi bazı ülkelerde ise mantıklı bir çözüm uygulanmış ve oyunun yaş sınırı artırılmış. Acaba şiddet sebebiyle oyunları yasaklayan bu ülkeler televizyondaki ve kitaplardaki tüm içerikleri de filtreliyor mu?

Yasaklar yetti mi? Yetmedi. Oyuna en son eklenen “Casino” özelliği, kumara özendirdiği gerekçesiyle yine Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Sudan, Umman gibi alıştığımız ülkelerde engellenirken yanlarına Polonya, Portekiz ve Arjantin gibi ülkeler de eklenmiş.

7) Rapelay

RapeLay Free Download FULL Version Crack PC Game

Listemizde sırada gerçekten iğrenç bir oyun var. 2006 yılında Illusion Soft adlı bir Japon firması tarafından çıkarılan oyun hastalıklı bir temaya sahipti. Ana karakteri kelimenin tam anlamıyla bir sapık olan, taciz ve tecavüz gibi aşırılıklar içeren oyun kısa sürede büyük tepki topladı. Oyun hakkında daha fazla detay paylaşmaya içimiz el vermiyor, zaten savunulabilecek bir yanı da yok. Çin, Arjantin, Yeni Zelanda başta olmak üzere bir sürü ülkede oyun tamamen yasaklandı.

8) Mortal Kombat

Buy Mortal Kombat 11 Ultimate - Microsoft Store en-IN

Dövüş, kan, vahşet! Mortal Kombat gelmiş geçmiş en iyi dövüş oyunlarından birisi şüphesiz. Ama kanlı ve gerçekçi grafikleriyle bir çok ülkenin tepkisini çekmeyi başarmış. Sizi şaşırtmayarak Almanya ile başlıyoruz. Almanya’da Mortal Kombat oyunları 2020’ye kadar aşırı şiddet ve kan içeriği sebebiyle yasaklıymış! Bunun yanında Güney Kore, Malezya gibi bir çok ülke de oyuna çeşitli yasaklar getirmiş.

Mortal Kombat’taki karakterler tanrılar, süper güçlü insanlar, robotlar vb. şekilde sıralanabilir. Oyundaki şiddet ögeleri de aynı şekilde fantastik. Oyunda düşmanlarımızı ikiye bölmek, balık kılçığı ayıklar gibi omurgasını sökmek, kalbini çıkarmak gibi enteresan hareketler yapabiliyoruz. 18 yaş üzeri sınırlaması olan bir dövüş oyununu oynarken insanlar bu hareketlere özeniyorsa acilen bir psikoloğa başvurmalılar zira burada suçlu olan oyun değil, bu insanların beyinleri…

Araştırmalara Göre Video Oyunları Şiddeti Tetiklemiyor!

9) Bully

Bully: Scholarship Edition Side Mission - Errands (HD) - YouTube

Bully, Rockstar Games tarafından üretilen bir diğer oyun. Okul hayatınızı şekillendirirken şiddet ve cinsellik gibi ögelerle de karşılaşabildiğimiz oyun bir okulda geçtiğinden dolayı Brezilya’da tepki almış ve yasaklanmıştı. Üstelik bu yasak 2016’ya kadar da kalkmamış. İngiltere’de de oyunun yasaklanması için çeşitli adımlar atılırken bunlar yürürlüğe konulamamış, sadece bazı şirketler oyunu satmaktan vazgeçmişti.

10) Carmageddon

Carmageddon: Max Damage Review - Gamereactor

Çarpışıp birbirini patlatmaya çalışan arabaların yarıştığı Carmageddon, Birleşik Krallık, Almanya ve Brezilya’da yasaklanmış ve büyük tepki çekmiş bir oyun. “Yayaları arabayla ezmek” kavramını oldukça normalleştiren oyun sivil düzeni korumak isteyen ülkelerde hoş karşılanmamıştı. Oyundaki yayaların yeşil uzaylılarla değiştirilmesinin ardından ise bu ülkelerde yasaklar gevşemiş. Uzaylılar bir insan kadar değer görmüyor galiba…

12) Wolfenstein

Almanya artık Nazi sembollü oyunları kabul etmeye başlıyor

Oyunların yeni yeni ünlendiği bir dönemde Nazi sembolleriyle donatılmış ve dönemi için oldukça fazla şiddet içeren bir oyundu Wolfenstein 3D. Almanya oyunun içeriğini çok ofansif bulmuş ve engelleme kararı almıştı. Sonradan çıkan Wolfenstein oyunları da benzer bir atmosferde, alternatif bir Nazi evreninde geçtiğinden, hatta açık açık Hitler’i bir karakter olarak gösterdiğinden Almanya’yı oldukça rahatsız etmiş neredeyse tüm oyunlar bir engellemeyle karşılaşmıştı.

Almanya faşist düşüncelerin herhangi bir şekilde ülkeye tekrar girmesinden korkarken Suudi Arabistan Wolfenstein’ı engellemek için yine farklı bir sebep tercih etmiş: seks sahneleri…

Suudi Arabistan’da ayrıca Wolfenstein, Metro, Witcher 3, Read Dead Redemption, Heavy Rain, Assassin’s Creed, Call of Duty ve Watch Dogs gibi oyunların çeşitli sebeplerle engellendiğini biliyor muydunuz?

13) Last of Us Part 2

Lesbians In Zombieland, A Queer Take on The Last of Us 2 — The Cultured Queers

Last of Us, oyun severlerin kalbinde en çok yer tutan oyunlardan biri. Karakterlerle birlikte heyecanlandığımız, birlikte ağladığımız bu post apokaliptik dünyada Joel ve Ellie’nin yolculuğuna tanık oluyoruz. Sıradaki yasak gerçekten üzücü cinsten, Last of Us’ın merakla beklenen 2. oyunu “homoseksüellik” içerdiği için yasaklanmış. Hangi ülkelerde mi? Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri… Oyundaki karakterimiz Ellie’nin hemcinslerine ilgi duyması oyunun bu ülkelerde büyük korku yaratmasına sebep olmuş.

 

En çok yasaklanan oyunlar listemizin burada sonuna geldik. Kimi gerçekten aşırı şiddet ve yasadışı davranışlara özendirdiği için yasaklanan oyunlardan bazıları da pek anlam veremediğimiz sebeplerden sansürlere ve yasaklara maruz kalmış. Bu noktada herkese pay düştüğünü söylemek lazım. Video oyunu üreticileri hastalıklı içerikleri oyunlarından uzak tutarken, oyunları “yasaklamakla” yükümlü devlet kuruluşları da komik sebeplerle insanların zevklerini ellerinden almamalı.

Herkese sağlıklı oyunlar dileriz…

Hakkında Atabek Batuhan BİLGİÇ

23 yaşında oyunlar, diziler, filmler ve müzikle hayatını renklendiren indie sever bir insan. İçerik Yazarı, Elektronik Mühendisi, Product Manager, Freelancer... Ne ararsanız var.

3 Yorumlar

  1. Bence god of war yasaklanmamalı çünkü en iyi oyunlardan biri.

  2. mortal yasaklanmadı bunlar yalancı pubg ve gta da yasaklanmadı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir