Driver dilimize ‘Sürücü’ olarak geçmiş olan, işletim sistemi ile aygıtların optimizasyonunu sağlayan yazılım güncellemeleridir.
Bu güncellemelerin yapılıyor olmasının çeşitli sebepleri vardır. Başlangıçta cihazın çıkışına yetiştirilmesi gereken aygıtlar çoğu zaman fabrika ayarlarıyla cihaza takılır. Sonrasında cihazın herhangi bir internet bağlantısı olmadığı için bu şekilde kalırlar. Bilgisayarlar satıldıkça aygıtların üreticileri yaşanan sorunlara ve optimizasyon sorunlarına daha kolay göz atma fırsatı bulurlar. Bu sürecin sonunda yazılım güncellemeleri yayınlayarak cihazın daha verimli kullanılabilmesini sağlarlar.
Driver Güncelleme İşlemi Nasıl Yapılır?Diğer bir yandan işletim sistemi için bir güncelleme yayınlandığında bu optimizasyon süreçlerinde yeni değişiklikler yaşanmış olabilir. Kimi zaman aygıtların daha iyi noktalara getirilmesi için, kimi zamansa yaşanabilecek sorunların önüne geçilmesi için yeni yazılım değişiklikleri sağlanır. İşte bu değişiklerin adına driver diyoruz.
Sürücü güncellemelerini en kolay yoldan ve düşük riskle elde etmenin yolu cihazınızın sitesine girip model numaranız için yayınlanan listeden tamamını indirerek güncellemek olacaktır. Elbette üçüncü parti programlarla da bu işlemi tamamlayabilirsiniz.
Hangi Aygıtlar Sürücü Güncellemeleri Alır?
Her ne kadar güncellenmediğinde en çok sorun çıkartan aygıtlar olarak ekran kartlarının adını anıyor olsak da elbette konu bununla sınırlı değil. Kablosuz bağlantı aygıtları, yazıcılar ve daha fazlası güncelleme alan aygıtlar arasında sayılır. Hatta kullandığımız fareler ve giriş portu olarak kullandığımız USB girişleri dahi güncelleme alabilmektedir.
Denetim Masası üzerinden erişebildiğiniz Aygıt Yöneticisi üzerinden gördüğünüz tüm birimler driver yeniliklerine maruz kalabilmektedir desek yanlış bir şey söylemiş olmayız.
Eğer bir tavsiye arıyorsanız, senede bir de olsa yeni bir yazılımın yayınlanıp yayınlanmadığını kontrol etmenizde fayda olduğunu söyleyebiliriz. Unutmamak lazım, teknoloji her geçen gün hızla gelişiyor. Dolayısıyla üreticiler geçmişte piyasaya sundukları ürünler için kodlarla işleyişine müdahale ettikleri yazılımlar yayınlamak isteyebilirler. Biz kullanıcılar için en güzeli bunları yakalamak ve kaçırmamak olacaktır.
Toplama bir bilgisayar kullanıyorsanız (bilgisayarınız bir markaya ait değilse), birimlerin isimlerini aygıt yöneticisi üzerinden öğrenerek şirketlerin kendi siteleri üzerinden indirme işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Unutmayın, 3. parti programlar bu konuda hizmet veriyor olsalar da özellikle eski ürünlerde sisteminizi bozabilecek hatalar yarattıkları da bir gerçek.