Anasayfa > Blog > Dahili Ekran Kartı Nedir? Harici Ekran Kartı ile Farkları

Dahili Ekran Kartı Nedir? Harici Ekran Kartı ile Farkları

Dahili Ekran Kartı nedir? İşlemcilerin son yıllardaki güçlü ilerleyişiyle adını yeniden andıran Paylaşımlı Ekran Kartı nedir?

Dahili Ekran Kartları donanım dünyasının uzun yıllar dışlanan çocukları olmuştu. Paylaşımlı ekran kartları görevleri itibariyle güçlü ekran kartları sayılmazlardı. Her ne kadar bilgisayarların genel işlevlerini yerine getirmelerine olanak sağlıyor olsalar da, grafik tasarım, video oyunları ve video kurgusu gibi işlerle uğraşan insanlar için yetersiz kalmaktaydılar.

Dahili Ekran Kartı; bilgisayarın ekran için ihtiyacı olan donanımı işlemci vasıtasıyla çözmesi durumuna denir. Yani Paylaşımlı ekran kartı işlemcinin ekran kartı işlevini de görmesi durumudur. Örnek olarak belirtmek gerekirse Intel HD Graphics gibi ekran kartları Intel işlemcilerin içerisindeki ekran kartı modülleridir.

Aynı zamanda paylaşımlı ekran kartı grubuna anakartın ekran kartı donanımı görevini görmesi de dahildir. Özellikle geçmişte onboard ekran kartları bir dönem anakartı üreten firmalar arasında epey popüler olmuştu. Günümüzde ise yine pek çok anakart için bu durum pek önemli görülmemekte.

Dahili Ekran Kartı Nedir? diye tekrar soracak olsak ve özet cevaplar verecek olsak şu şekilde olurdu. Dahili Ekran Kartı, Paylaşımlı ekran kartıdır ve sistemde bulunan diğer bir ekipmanın özelliği olarak işlem yapar. Bu bazı durumlarda Anakart iken, günümüzde çoğunlukla İşlemcidir.

SSD Nedir? SSD’ler hakkında bilmeniz gerekenler

Günümüzde Dahili olarak bulunan bu donanımlar geçmişe göre çok daha güçlü bir durumdadır. Özellikle AMD’nin geliştirmekte olduğu Ryzen işlemcileri ile ortak çalışan paylaşımlı kartlar güçlü oyunların açılmasına ve çeşitli kurgu programlarının stabil çalışmasına olanak sağlayabilmektedir.

Dahili Ekran Kartı Nedir ve Harici Ekran Kartı ile farkları nelerdir?

Şimdi sıra geldi Dahili ve harici ekran kartları arasında bulunan farklardan konuşmaya. 2000’li yıllarda bu yazıyı yazıyor olsaydık oldukça kolay bir yazı olurdu, çünkü Harici Ekran Kartları o dönemin bilgisayarlarında her işlemin yapılmasına olanak sağlayabiliyorken Dahili olanlar sadece monitörlerimize görüntüyü işleyebiliyordu, fazlasını yapmamız imkansız bir noktadaydı.

Günümüzde ise durum bir hayli daha karışık maalesef. Yoo aslında pek de maalesef değil. Çünkü bilişim dünyasındaki gelişmeler, bilgisayar kullanıcısı olan bizler için her zaman faydalı olmuşlardır. Bu teknolojinin ilerleyişi de aynı şekilde biz kullanıcılar için önemli atılımlar arasında.

Donanım olarak ilerleyen Dahili Ekran Kartları ve yine gelişimden mahrum kalmamış olan Harici Ekran Kartları arasındaki işlevsellik farkı hala mevcut. Yüksek görsel kalite isteyen işleri uzun süreli olarak gerçekleştirdiğimizde işlem yükünden dolayı Paylaşımlı Ekran Kartları bu işlem yükü altında kalabiliyor ve oldukça zorlanıyorlar. Bu zorlanmaya uzun dönemlerde maruz kalan işlemciler oldukça zorlanıyor. Paylaşımlı Ekran Kartı konusunda büyük atılımlar gerçekleştiren AMD markası, kendi ürünleri olan Ryzen işlemcileri için oldukça rekabetçi söylemlerde bulundular. Gerçekten de bir dahili karttan beklenmeyecek işlemleri oldukça verimli bir şekilde gerçekleştiriyor Ryzen işlemcilerin paylaşımlı ekran kartı modülleri.

paylaşımlı / dahili ekran kartı

Belirtmekte fayda var, her Ryzen işlemcisi bu durumdan faydalanamıyor maalesef, işlemcinin APU olması gerekiyor. Burada APU nedir anlatmayacağız çünkü daha önce yayınladığımız bir yazımızda bu soruyu yanıtlamıştık. Detaylı bilgi için onu da okumanız daha iyi olacaktır.

Apu Nedir? Apu Sistem Nedir?

Harici ekran kartları için yaşanan gelişmelerse geçmişle eşit ölçüde ilerlemesine olanak sağladı en temel gözlerle baktığımızda. Harici ekran kartları bilgisayarlarımız ile tüm işlemleri gerçekleştirebilmemize olan sağlıyorlardı, bu durumda bir değişiklik olmadı. Güncel sistemler, güncel programları stabil çalıştırabilmek için geliştiriliyor en nihayetinde. 4K ve FPS bağlamında yaşanan gelişmeler de buna dahil edilirse, yıllar ilerledikçe video oyunları ve tasarım programlarının ihtiyaçları arttıkça, donanımlar da buna göre gelişerek karşımıza çıkıyor.

 

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

11 Yorumlar

  1. Hâlâ böyle yazıları görmek insanı sevindiriyor 🙂 Zevkle okudum, teşekkürler

  2. Para yok vallahi yalan oldu dahili de harici de

  3. Bugünde bilgisayar kültürümüz arttı çok şükür

  4. Bugünde bilgisayar kültürümüz arttı savebutonu sağ olsun.

  5. DAHILI EKRAN KARTI OLAN PC YE
    HARICI EKRAN KARTI TAKILIR MI

    • Ali Merhaba,

      Evet. Eğer anakart üzerinde boş bir ekran kartı soketi bulunuyorsa harici ekran kartlarını da kullanabiliriz. Fakat burada çok önemli bir nokta var, alacağımız ekran kartımızın anakartımızda kullanılabilir olması gerekiyor. Yani laptop için, masaüstü ekran kartı alamayız, aynı şekilde diğer türlü de olmuyor maalesef.

      Bu biraz daha detay bir konu tabii ama alacağımız ekran kartı bilgisayarımızın elektrik aksamının temel kaynağı olan Power Supply’ını da zora düşürmemeli.

      • cevabin için çok teşekkür ederim

      • birçey daha sormak istiyorum
        Türkiyeden Azerbaycana hepsi burada dan paket gele bilirmi

        • Muhtemelen anlaşmalı oldukları kargo firmaları mevcuttur ve gönderim yapıyorlardır. Fakat önceliğin Azerbaycan’daki alışveriş siteleri olursa daha iyi olur. Çünkü bunlar pahalı ürünler olduğu için gümrükte takılacak olursa ya da bir sorun yaşanacak olursa onlarla ekstradan uğraşman gerekir. Azerbaycan gümrük kanunlarına hakim olmadığım için net bir cevap veremiyorum vergilendirmeler hakkında maalesef.

  6. Hocam merhaba.2016 da asus x550jx xx106t bilgisayarını almıştım hala verimli şekilde kullanıyorum bir sorun çıkartmıyor.Soracağım soru şu laptopta hem nvidia gtx 950 m bulunmakta ekran kartı olarak hem de dahili grafik olarak İntel HD 4600 bulunmakta.İkisini birden bulundurmanın amacı nedir sadece merak ettim

    • Nvidia’nın göstereceği herhangi bir hataya karşı gibi düşünebilirsiniz bunu. Ancak en net şekilde cevap vermek gerekirse, Intel işlemcide grafik birimi de bulunduruyor. Hangi bilgisayarda kullanılacağı belli değil nihayetinde. Ekran kartı koyulmamış bir sistemde de işlemcilerinin kullanılabilmesini hedefleyerek ağını genişletiyor diyebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir