İnternet haberciliğinin ve okurluğunun artışıyla hayatlarımıza giren kavramlardan bir diğeri clickbait nedir, örnekleri nelerdir?
Clickbait, tıklama almak için yemleme yapmak olarak adlandırılabilir. Türkçemiz tık tuzağı ya da tıklama tuzağı olarak çevrilmektedir. Bu yemleme kimi zaman yalan ve yanlış içeriklerle olabildiği gibi, kimi zamansa yalnızca abartılı içeriklerle yapılabiliyor. Clickbait aynı zamanda bir virüs yayma yolu olarak da kullanılabildiği için bir hayli tehlikeli.
SJW Nedir? (Social Justice Warrior)
İnternetin her yerinde yüksek trafik sağlamanın içerik üreticiler ve siteler için oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz. Diğer bir yandan sosyal medyalarda da çok geniş kitlelere ulaşmak mümkün olduğu için, bu kitleleri bir şekilde içeriklerine yönlendirmek isteyenler Clickbait yolları deneyebiliyor.
Peki, trafik toplamak için insanları yemleyen bu yolun örnekleri nelerdir? Bunları nasıl fark edebiliriz? Clickbait’e karşı ne yapabiliriz? Gelin birlikte öğrenelim.
Clickbait Örnekleri
“İşte O Ünlü İsim Böyle Görüntülendi, Akıllara Durgunluk Verdi!” bu tip bir başlık gördüyseniz, haberin çok büyük bir ihtimalle başlıkta anıldığı kadar büyük bir haber olmayacağını ve hatta bir ihtimal de yalan haber olacağını düşünmüşsünüzdür. Düşünmediyseniz de düşünün. Örneklere geçmeden önce bunun nedenini açıklayalım. Tıklama toplamak için abartılı tavır gösteren habercilik tavırlarının altları dolu çıkmıyor maalesef. Yeterince önemli bir haber olduğunda başlığın haricinde de bilgiler veriliyor ki okurların konuyla ilgili merakları öne çıksın.
Tabii ki Clickbait illa sosyal medyada karşımıza çıkmıyor. Mücadele arama motorlarında da hınca hınç bir şekilde devam ediyor. Örneğin sürekli olarak merak edilen çeşitli başlıklarda içerik üreten büyük siteler hiçbir bilgi vermeseler de aranıldığını bildikleri bu sonuçlar hakkında yazmaya devam ediyorlar. Örneğin “Elektrik zammı” konusunda herhangi bir gelişme olmasa bile, sürekli olarak varmış gibi yazan ve hatta içeriye girdiğinizde sizi sayfa sayfa gezdiren sitelere denk gelmeniz içten bile değil.
Clickbait’te yalan haberlere karşı ellerimiz geçmişe göre çok daha güçlü. Özellikle Facebook, Twitter gibi sosyal medya platformları tık tuzağı yanlış içeriklere savaş açmış durumdalar. Bu içerikleri şikayet ederek bu sitelere karşı elinizden geleni yapabilirsiniz. Postların üzerindeki üç noktaya tıklayarak ‘spam olarak işaretle’ demeniz yeterli olacaktır.
Clickbait İçeriklere Yakalanmama Yolları
Kendimizi bilinçli hale getirmek bu noktada çok ama çok önemli, bunu en baştan söyleyelim. Uzun yıllar internette yer alan bireyler gerekli refleksleri de yavaş yavaş geliştiriyorlar. Ancak yine de bu süreçte daha az zarar görmenin de önemini anlamak lazım. Çünkü başta da söylediğimiz gibi clickbait içerikler yalnızca karşı tarafa kazanç sağlamıyor, kimi zaman sizlere ve cihazlarınıza zarar vermeyi de hedefleyebiliyor. Peki, bu konuda ne yapabiliriz?
Özellikle kendimizi yeni medya okuryazarlığı konusunda geliştirmeliyiz. Gerekirse bu başlıkta akademik eğitim veren birkaç videoyu izleyebiliriz. Aşağıda benzer bir içeriğe yer verdik.
Videoyu izlediğimize göre tıklama tuzaklarından kaçınabileceğimiz yolları anlatan infografiğimizi de görerek konuyu noktalandıralım. Umarım içeriğimiz sizler için yeterince faydalı olmuştur ve clickbait nedir artık biliyorsunuzdur. Daha sağlıklı bir internet deneyimi yaşamanızı temenni ederiz.