Bildiğiniz üzere son dönemlerde yayınlanan veya fragmanları gösterilen oyunlar, bir önceki jenerasyon oyunlarından oldukça farklı. Eski jenerasyon oyunlar, farklı bir kesime hitap ederken yeni jenerasyon oyunlar, daha çok ”casual” diye tabir ettiğimiz oyuncuları hedefliyor. Bu yazımızda ise “Eski jenerasyonlarda popüler olan ‘çizgisel oyun’ nedir, bu jenerasyonda veya önümüzdeki jenerasyonlarda bu kavram ölecek mi?” gibi soruları ele alacağız.
Video oyunları dendiğinde aklınıza ne geliyor? Vakit öldürmek için bir uğraş mı yoksa sanatsal açıdan büyük işlere imza atmış yapımları deneyimlemek mi? Yoksa her ikisi mi? Bunu sormamın sebebi aslında konumuz ile alakalı. Oyuncular, günümüzde uzun süren ve oyuncuyu içine çeken yapımlardan çok, oldukça hızlı oynanışa sahip eğlenceli oyunları tercih ediyorlar. Kendiniz de test edebilirsiniz. Büyük ihtimalle bu yazıyı okuyanların çoğu eskisi gibi çizgisel oyun değil de daha çok hızlıca oynanabilen ve kafa dağıtan eğlenceli oyunları tercih ediyordur. Tabi yanlış anlaşılmasın her iki türü de severek oynuyoruz, oyuncularına saygı duyuyoruz. Fakat burada bahsetmek istediğim şey bu kitlenin oldukça hızlı bir şekilde artması. Bundan ötürü de oyun firmalarının artık tarz değiştirmesi. Tamam tamam, daha fazla çorba olmadan önce en iyisi ben “çizgisel oyun” nedir onu bir açıklayayım.
“Çizgisel Oyun” Nedir?
Öyle dönemlerden geçtik ki çoğu zaman büyük bütçeli filmlere taş çıkaracak nitelikte oyunlar gördük. Gerek hikayesi, gerek olay örgüsü, gerek karakterleri ve karakter gelişimleri ile adeta sanat eseri diyebileceğimiz yapımlar hem de. Tabi bu oyunlar kişiden kişiye göre değişir. Kimisinde çok büyük etkiler bırakır, kimisinde hiçbir etki bırakmaz. Çizgisel oyun dediğimiz kavram ise az önceki verdiğim örnekler gibi bir noktadan başlayıp bir noktada biten hikaye ağırlıklı oyunlardır. Bir hikaye var ve başından sonuna kadar deneyimliyoruz. Yani adı üzerinde bir çizgi üzerinde gidiyor. Hatta kabaca bu terime biz “hikayeli oyun” veya “ilerlemeli oyun” da diyebiliriz. Hemen çizgisel oyun kavramına örnekler verelim ki tam olarak anlaşılsın. Defterlerinizi çıkarın not tutturacağım!
Çizgisel Oyun İçin Örnekler
- Metro serisi
- Max Payne serisi
- UNCHARTED serisi
- Half-Life serisi
- Wolfenstein serisi
Verdiğim örneklerde de gördüğünüz gibi tamamen bir noktadan başlayıp (film tadında) bir noktada sona eren oyunlar. Zaten örneklerden sonra “Hee” dediğinizi hissettim bile. Şimdi ise yeni jenerasyonda oyun sektörü ne durumda gelin bir bakalım.
Yeni Jenerasyonda İşler Nasıl?
Oyun oynamak eskiden ufak bir kitlenin uğraşı iken, günümüzde neredeyse herkesin vazgeçilmezi oldu. Dolayısıyla oyun firmaları, artan kitleyle beraber doğal olarak daha fazla para kazanmayı amaçladılar. Bununla birlikte hayatımıza “mikro ödeme” adlı sistem girdi. İnsanlar, günlük yaşamın yarattığı tempodan ve sorumluluklardan dolayı hızlıca oynanan, kafa dağıtılabilen oyunlara yönelmeye başladı. Tabi bu işte televizyonun ölmesi ve yerine Twitch, YouTube gibi platformların geçmesinin payı yüksek. Ayrıca dünya çapında gelişen e-spor turnuvalarının da etkisi oldukça büyük. Profesyonel olarak oynamadıkları sürece günlük girip en fazla 1 saat harcayacakları oyunların sayısı git gide artmaya da başladı. Mikro ödemeler de bu hızlı oyunların içine dahil olmaya başladı. Bildiğiniz üzere geçtiğimiz haftalarda Fall Guys: Ultimate Knockout adlı oyun büyük bir patlama yaşadı. Günümüzde durum böyleyken hala çizgisel oyun yapmaya devam eden firmalar var elbet. Fakat ülkemizdeki oyun fiyatlarından ve zaman eksikliğinden ötürü daha çok Twitch, YouTube, Facebook ve benzeri platformlarda çıkan yeni oyunları izlemek tercih ediliyor.
Onun dışında çoğu firma da çizgilerini bozup servis oyunları veya Battle Royale oyunları yapmaya başladı. Bu firmalardan en göze batanı şüphesiz Activision. Call of Duty serisini bozmakla yetinmeyip yeni nesilde çıkardıkları reboot oyunları da ellerine yüzlerine bulaştırmayı başardılar. Elbette bütün oyunculara saygımız sonsuz fakat olan yine çizgisel oyun sevenlere oluyor. Gönül isterdi ki herkese göre oyunlar çıksa. Bildiğiniz gibi daha geçtiğimiz günlerde Apple ve Epic Games sırf bu para mevzusu yüzünden davalık oldu.
Fortnite, Apple ve Google’a Dava AçıyorOyun sektörü nerdlerin elinden alındı ve paragöz insanların eline geçti. Bu da akıllara şu soruyu getiriyor: “Çizgisel oyun devri bitiyor mu?”
Çizgisel Oyun Devri Bitiyor Mu?
Sektör böyle gitse bile bitmesi biraz zor. Çünkü işin içinde konsollar da var. Eğer küçük bir ihtimalle önümüzdeki jenerasyonlarda çoğu firma çizgisel oyun yapmayı bıraksa da konsollar için exclusive oyun çıkaran firmalar, elbet eninde sonunda taş gibi hikayesi olan oyunlar çıkaracaktır. Çünkü bir konsolu sattıran etmenlerden birisi de exclusive yani konsola özel oyunlardır. Kısaca özetlemek gerekirse her ne kadar firmalar, oyunları online odaklı yapsalar da hala çizgisel oyun üreten firmalar konsollar sayesinde olacaktır. Üstelik hatırı sayılır kadar oyuncu kaybı yaşamayı göze alamazlar değil mi?
Aslında kafa dağıtma kısmı oyuncudan oyuncuya göre değişebiliyor. Örneğin ben günün stresini atmak için RPG oyunları tercih ediyorum. Başka bir oyuncu ise Online FPS tercih edebilir. Şunu da söylemek isterim ki çizgisel oyunların belli bir tekrar oynanabilitesi olmadığı için bizim gözümüze bitiyor gibi görünebilir. Fakat kaç sene geçerse geçsin dillerde bir Half-Life serisi ya da bir MW Serisi olacaktır.