Fantastik eserlerin şahı Witcher oyun serisini hayatımıza katan CD Projekt Red’i bir listeyle daha övgüye boğmasak ayıp olurdu.
Polonyalı oyun stüdyosu CD Projekt Red’in sektördeki yeri paha biçilemez. Yapım maliyetleri dolayısıyla çoğu şirketin bulaşmaktan korktuğu Fantastik türünde çıkardıkları cesur seri, birçok oyuncunun favori oyunu haline geldi. Hem de bu şirketin ilk oyun geliştirme deneyimi de yine bu serinin ilk oyunuydu. Şimdilerde ne yapsa tutar ve beğenilir gözüyle bakılan CD Projekt Red ile ilgili listemize geçelim dilerseniz.
Bir de kardeşi var
Tıpkı Espor takımlarında ve Rockstar’da olduğu gibi Red, Blue iki ayrı takım. Tabii bu oyun firmasında ufak bir farkları var. Birisi oyun geliştirken, diğer Gog’un (Good old Games) yönetimini üstlenmiş durumda. Bildiğiniz üzere Gog şu an dünyanın en büyük oyun satış platformları arasında yer alıyor.
Geliştiricilerin Umut Işığı
Sektörün kimsenin tekelinde olmadığını kanıtladılar. Hem de güzel ve tek bir seri ile. Bunun ne denli büyük bir başarı olduğu üzerine dahi oyun yapılabilir. Zaten bu başarının ardından firmanın içerisinden çıkan bir grup geliştirici de en sevilen bağımsız oyun firmalarından birisi olan 11 Bit Studios’u kurdu (Evet evet, This War of Mine ve Frostpunk gibi efsanelerin ev sahibi). Onlar da oldukça hızlı gelişerek diğer indie oyunlar için yayıncılık rolü üstlenmeye başladılar.
Türkçe This War of Mine Kısa FilmiKitaplardan da ‘iyi’ oyun olurmuş
Tabii ki yapılan Harry Potter ve Yüzüklerin Efendisi oyunlarını unutmamak lazım, o tarafta da çok iyi işler gördük. Fakat hikayeden bağımsız ilerleyen ya da hikayenin ancak ufak bir kısmını ele alan bu işlerin Witcher serisi ile karşılaştırılması ya da kıyaslanması büyük ayıp olur.
Yazarın Hüsranı
Yazar Andrzej Sapkowski’nin oyunla olan hikayesini kısaca özetleyelim. Ekip serinin oyununu yapmak istedikleri fikriyle geldiğinde ceplerinde pek paraları yok, ne de olsa bu kadar büyük bir şirket değil. Andrzej Sapkowski de toplu ve tek bir ödeme ile oyunu yapmalarına izin veriyor ve teklif edilen her satıştan pay alma fikrini bir kenara itiyor. Yazarımız için bu noktadan sonra hem cennet hem de cehennem aynı anda yaşanmaya başlıyor. Kitaplarının bilinirliği çok yükselse de asıl kazanç kapısı olduğu çok belli olan Witcher oyun serisinden bir kazancı olmuyor. Bu durum onu o kadar sinir ediyor ki, katıldığı röportajlarda dile getirmekten hiç çekinmiyor.
Witcher ilk oyunları ama
Yazının başından itibaren birkaç kez bunun ilk oyunları olduğunu dile getirdik. Witcher serisinin ilk oyunu 2007 yılında yayınlanıyor, fakat CD Projekt çok daha eski bir şirket. Temelleri 1994’te atılıyor. Şirket her ne kadar oyun geliştirmekten uzak dursa da oyunlardan o kadar da uzak duramıyor. Büyük oyunların Lehçe çevirilerini yayınlayarak ülkelerindeki oyunseverlere sunuyorlar.
Türler arası atlayış
Fantastik’ten Bilim Kurgu’ya bir anda, ara bir oyun bile olmadan atlamaları da şirketin cesaretini bize tekrar gösteriyor. Şimdi temelde bakalım olur mu dostlar? Witcher nerede, Cyberpunk 2077 nerede Allah aşkına? Tabii o işin de üstesinden çok iyi geldikleri belli. Daha ne yapsın bu adamlar gerçekten, ülke yönetseler razıyız biz.
Şirketin Politik Duruşu ve Ülkeyi Kalkındırması
Şirketin ülke politikasında da etkili bir duruşu var. Polonya Hükumeti son yıllarda yazılım ve oyun stüdyolarına ülke hazinesinden büyük yatırımlar yapıyor. Tabii yazılımcıların da bunun karşılığını güzel verdiğini hatırlatmakta fayda var. 40 Milyondan az nüfusu olan bu Doğu Avrupa ülkesi G2A, CD Projekt, GOG, 11 Bit Studios gibi çok büyük markalara ev sahipliği yapıyor.