Yapılan araştırmalar sonucunda domuzların oyun kolunu kullanabildiği ortaya çıktı. Oyun oynayan domuzlar hakkındaki detaylar haberimizde.
Purdue Üniversitesi’nin araştırmacıları dört domuzun burunlarını kullanarak oyun kolunu kullanabildiğini ortaya çıkardı. Yürütülen deneylerde domuzların oyun kolunu oldukça başarılı bir şekilde kullandığı ve oyun oynayabildiği görüldü.
Deney süreci ise oyun kollarını kontrol ederek yeme ulaşma sistemiyle yürütüldü. Domuzların ilk aşamada oyun kolunu isabetli bir şekilde oynatması ve yeme ulaşması gerekiyordu. Bu süreci kolayca atlatan denek domuzlar, sürecin daha sonra zorlaşmasına rağmen kolayca adapte oldular.
Ebony ve Ivory adındaki Panepinto domuzları %84’lük bir başarı oranıyla deneyi tamamladı. Diğer tarafta Hamlet ve Omelet adlı domuzlar ise yine birinci ve ikinci aşama zorluğa sahip deneylerden başarılı bir sonuç aldı.
Domuzlar ve oyun oynama yetisi konusundaki deneyin yaklaşık dört ay sürdüğü belirtiliyor. Deneye dair belgeler hazırlayan araştırmacı profesörler Candace C. Croney ve Sarah T. Boysen, denek olarak kullanılan hayvanların etkileyici bir öğrenme kapasitesine sahip olduğunu ifade etti.
Görevi anlama ve motor yetilerini kullanma gerekliliklerine sahip olan deneyler, Ebony, Ivory, Hamlet ve Omelet adındaki domuzların oldukça zeki olduğunu da göstermiş oldu.
Joystick’i hareket ettirerek karınlarını doyuran ve zorluk seviyesinin artmasına rağmen işin altından başarıyla kalkarak oyun oynayan domuzlar birçok kişiyi şaşırtırken, oyun oynama konseptinin bilimsel dünyada da altını çizdi.