Biden Intel’in 20 milyar dolarlık fabrika yatırımının “heyecan verici bir gelişme” olacağını belirtti. Intel Ohio’da işlemci fabrikası kurmaya hazırlanıyor.
ABD merkezli işlemci üreticisi Intel, 1968 yılında başladığı yolculuğuna bugün dünyanın en büyük işlemci üreticisi olarak devam ediyor. Çeşitli teknolojilerin mucidi olan Intel, işlemciler, mikroişlemciler, anakart çipsetleri, yapay zeka ve ağ teknolojileri gibi konularda büyük projeler üretiyor. Geçtiğimiz yıllara damgasını vuran çip kıtlığından ciddi derecede etkilenen firma hala kıtlığın etkisinden çıkamayan teknoloji dünyasını kurtarmak için adımlar atmaya hazırlanıyor. Intel’in tahminlerine göre bu kriz gelecek yıla kadar devam edecek ancak Intel’in atacağı adımlar uzun vadeli bir değişimin parçası olacak.
Intel, Ohio’da iki yeni yarı iletken fabrikasına 20 milyar dolar harcayacağını duyurdu, fabrikalar 2025 yılına kadar çip üretmeye hazır olmayacak olsa da bu adım teknoloji dünyasının geleceğini şekillendirecek. Biden Cuma günü Beyaz Saray’da yaptığı açıklamalarda global çip kıtlığının farkında olduklarını ve üretime katkı sağlamak üzere üretimlerin artırılması konusunda talimat verdiklerini belirtti. Çip kıtlığının araba üreticilerini ne kadar zorladığına değinen Biden, tabi ki bilgisayar oyuncularının, oyun ve e-spor endüstrisinin yaşadığı sıkıntılara değinme gereği duymadı, siyasilerin oyun sektörü yokmuş gibi davranması pek de yeni bir durum değil.
Biden, açıklamalarının devamında Intel’i ABD merkezli bir fabrikaya büyük harcama yaptığı için övdü. Samsung ve Micron gibi firmalardan da geçtiğimiz yıl benzer yatırım sözleri alan ABD, çip kıtlığından, çip lideri bir ülke olarak çıkmayı amaçlıyor. Intel, AMD, and Nvidia gibi firmalarla da iş birlikleri yapan Biden, durma noktasına gelen sağlık ve otomotiv sektörünü ayaklandırmak istiyor. Medikal araçlar, otomobiller ve ekran kartları çip kıtlığından en büyük miktarda etkilenen ürünler arasında yerlerini almıştı.