Her ne kadar hala “çocuk işi” olduğunu düşünen güruhlar var olmaya devam etse de, animasyon tutkusu yaştan bağımsız gelişir. Bu tutkunun ürünleri olan yetişkin animasyon dizileri günümüzde hiç az olmamasına rağmen isimlerini duyduklarımız hep aynı diziler. Bu yazıda The Simpsons, South Park, Family Guy ve Rick and Morty gibi efsane yetişkin animasyon dizileri ile karşılaşmayacaksınız. Hazırsanız başlayalım!
Underrated Animasyon Dizileri Listemiz
Yetişkin animasyonları ne yazık ki hala istenilen düzeye gelmiş sayılmaz. Çok kaliteli işler çıkmasına rağmen bu tür hakkındaki ön yargılar hala yıkılmış değil. Bu sebepten olsa gerek, diğer türlere oranla keşfedilmesi çok daha zor madenler barındırıyor kendi içinde. Yetişkin animasyonu izlemek isteyen birine Simpsons ya da Rick and Morty önermek, film izlemek isteyen birine Fight Club önermekle aynı şey. Bu yüzden bugün biraz derinlere inmek istiyorum. Size bilinmeyeni göstermek gibi bir vaat sunmuyorum, yazımızda animasyona ilgisi olanların çok iyi bildiği diziler illaki vardır ama biraz olsun klişeden uzaklaşacağımızın garantisini verebilirim.
Eve Kapanmışken İzlenebilecek 10 Animasyon Filmi!
Yazımızdaki dizileri Netflix’te bulabilirsiniz, iyi okumalar dileriz.
Big Mouth
Big Mouth, üç sezondan oluşan bir komedi animasyonu. Karakterlerimizin ergenlik denen “canavarlarla” ve birbirleriyle olan ilişkisini anlatan, kimileri için rahatsız edici olabilecek derecede cinsel unsur barındıran ama bunu objeleştirerek değil, günlük hayata adapte ederek yani olması gerektiği şekilde yapan bir dizi. Bu diziyi izlemek sanıyorum izleyen herkes için bambaşka bir deneyim olmalı. Çünkü bu konsepte ya da bunu yapabilecek cesarette sahip olan başka bir yapım olduğundan emin değilim.
Disenchantment
Disenchantment, The Simpson’ın yaratıcılarının elinden çıkmış iki sezonluk komedi animasyonu. Ana karakterimiz prenseslikle tek alakası içine doğduğu aile olan Prenses Bean, kişisel şeytanı Luci ve mutlu bir hayattan sıkılıp memleketini terk eden maceracı elfimiz Elfo ile tanışıyor ve olaylar gelişiyor. Tahmin edilebilirlikten çok uzakta olan bu diziyi izlerken her an şaşırmaya hazır olun.
F is for Family
F is for Family, 4 sezonluk aile komedisi animasyonu. Dizimiz 3 çocuklu bir ailenin hayatını anlatıyor. Bu diziyle ilgili en çok sevdiğim şey, dizi ve filmlerde görmeye alışık olduğumuz ve zaman zaman kendi sosyal hayatlarımızda kullandığımız son derece sahte “mutlu ve sorunsuz aile” imajını yerle bir etmesi. Aile ilişkilerini son derece esprili ve gerçekçi şekilde yansıtıyor. Ebeveynlerin bireylikten vazgeçişi ve bunun çocuklar üzerindeki etkisi, çocukların kendilerini bulma yolculuğu, ilişkiler, maceralar derken bu dizi göründüğünden çok daha fazlasını anlatıyor aslında.
Final Space
Final Space, iki sezondan oluşan bilim kurgu içerikli komedi dizisi. Komedi dediğime bakmayın, bu işi zirveye taşıyan Bojack Horseman’dan sonra komedi/dram ikilisini bünyesinde en iyi harmanlayan dizi olabilir kendisi. Baş karakterimiz Gary, uzayda hapsedilmiş bir mahkum. Evrenin en şirin ve ölümcül tehlikesiyle yolları kesişiyor ve hikayemiz başlıyor. Bir ekibin başından geçen olayları izliyoruz. Konusu her ne kadar fantastik olsa da ele alış biçimi son derece içten, insancıl ve samimi. Beyaz ve siyahlardan ibaret olmayan, hatalarıyla var olan ve bazen de bu hatalarla dalga geçebilen, genel olarak alışılmışın dışında denebilecek karakterlere sahip bir dizi. Müziklerinin güzelliğini de belirtmek isteriz…
Paradise PD
Paradise PD, iki sezondan oluşan kara mizah dizisi. Dizimiz bir polis ekibinin başından geçenleri anlatıyor ve bunu yaparken türlü türlü göndermelerden faydalanıyor. Kesinlikle izlemeyi herkesin hazmedebileceği bir dizi değil. Bazı anlarda çizgiyi aşıp seyircinin midesini dahi bulandırabilen bir dizi olmasına rağmen çok sağlam bir mizahı olduğunu söyleyebiliriz.
BONUS: Solar Opposites
Bu dizimiz Netflix’te yok çünkü bir Hulu orijinal yapımı. Solar Oppasites, Rick and Morty’nin yapım ekibinin imzasını taşıyan, henüz tek sezonluk bir dizi. Dizimiz, uzaylı bir ailenin uzay aracının bozulması üzerine Dünya’da mahsur kalışını anlatıyor. “Rick and Morty bitti, boşluğa düştüm.” diyenlere ilaç gibi gelebilecek bir yapım. Rick’in sesini başka bir karakterde duymak en başta biraz garip gelse de hikayeye alışınca bu detaylar önemini yitiriyor.
Okuduğunuz için teşekkürler. Animasyonlara daha fazla önem verildiği günlere uyanmak dileğiyle 🙂