Telefon ve diğer akıllı cihazlarımızın neredeyse hepsinin işletim sistemi olan Android nedir? Gelin hep birlikte öğrenelim.
Android, Linux tabanlı ücretsiz bir işletim sistemidir. 2008 yılında piyasaya sürülmüştür ve açık kaynak kodludur. Bununla birlikte Google ve Open Handset Alliance gruplarınca geliştirilir. Her ne kadar özgür bir işletim sistemi olsa da güvenlik amacıyla bir kısmı Google tarafından kapalı tutulur.
Android Nedir? Android İşletim Sistemi Nerelerde Kullanılır?
Her ne kadar çoğunlukla mobil cihazlarımızda bu işletim sistemini görmeye alışmış olsak da tek kullanım alanı telefon ve tabletler değil. Özellikle günümüzde diğer akıllı cihazlarda da en çok Android işletim sistemi kullanıldığını kolaylıkla söyleyebiliriz. Yine de ufak bir liste yapmamız gerekiyor.
- Telefon ve tabletler
- Akıllı ev eşyaları (Akıllı televizyonlar, buzdolapları, çamaşır makinaları)
- Giyilebilir teknolojiler (Akıllı bileklik ve saatler, gözlükler, evcil hayvan tasmaları)
- Güvenlik teknolojileri (Alarm ve kilit sistemleri)
- Ulaşım araçları (Akıllı arabaların yanı sıra panel sistemleriyle birlikte motor ve scooterlar)
Yukarıdaki listede gördüğünüz alanların hepsinde Android’in gücünden faydalanıldığını söylememiz mümkün. Eğer evinizde bir akıllı süpürge varsa bilin ki geliştirilirken bu sistemin nimetlerinden faydalanılmıştır.
Android Nasıl Güncellenir? Nasıl Yükseltilir?
Cihazların güncellenmesi hem uzun süreli kullanım, hem de performans açısından oldukça önemlidir. Cihazınızın ‘Ayarlar’ sekmesi üzerinden güncel sürümünü öğrenebilirsiniz. Her ne kadar Android sık sık güncelleme alıyor olsa da maalesef üretici firmalara da bu konuda sorumluluk düşmekte.
Yani Android yeni bir güncelleme yaptığında cihazınız direkt olarak bu desteği almıyorsa üretici markanın sürüm getirmesini beklemeniz gerekiyor. Eğer getirirse cihazınızın üst menüsünde bir bildirim ile bunu görebilirsiniz.
Güncellemenin gelmesi için telefonunuzun internete bağlı olması gerektiğini unutmayın. Eğer sabit bir internet bağlantınız varsa ve telefonunuzun şarjı yeterliyse güncelleme yapabilirsiniz.