Amerika günlerdir kaynıyor. En güçlü oyun firmalarının, donanım üreticilerinin ve haber sitelerinin yer aldığı ülkede eylemlerin etkisi ne oldu?
Geçtiğimiz hafta George Floyd isimli afro amerikalı vatandaş, ilginç bir zulüm örneği ile polisler tarafından öldürüldü. Dört polisten yalnızca birinin tutuklanması sebebiyle de ülke gerçekten kaos yaşamaya başladı. Birçok eyalete yayılan eylemlerde, yoğun bir yağmacılık söz konusu. Eylemler ne zaman bitecek bilmiyoruz, fakat oyun sektörünü etkilediği ve etkileyeceği aşikar. Peki bunlar üzerine konuşalım mı?
Konsol cephesi tetikte
Özellikle Xbox ve onun kadar olmasa da PlayStation markaları tetikte. Bildiğiniz üzre, iki marka da yeni konsollarının piyasaya sürmenin arifesindeydi. Olaylardan önce donanım güçleri üzerine, oyun grafikleri ve konsollara özel oyunlar üzerine yazıp çiziyorduk oyun medyası olarak. Peki bugün baktığımızda durum nedir?
Amerika’nın oyun sektörü için çok önemli bir pazar olduğunu unutmamak gerek, firmalar konsol stratejilerinin çok önemli bir bölümünü Amerika üzerine senaryolaştırıp, kurguluyor. Fakat bugün durumu gözlemlediğimizde, firmaların mağazalarda yaşanan yağmacılıktan etkilendiğini gözlemliyoruz. Bunun yanı sıra Korona pandemisi dolayısıyla dünyadaki neredeyse bütün ülkeler, ekonomilerinde küçülme bekliyor. Halk konsollara ne kadar akın edebilecek kestirmek oldukça zor. Ki biz bundan geçtiğimiz aylarda bahsetmiştik, konsol markalarının neden tetikte olduğunu anlamak için aşağıdaki yazımızı da okumanız fena olmaz.
Pandemi Oyun Sektöründe Neleri Değiştirecek?
Ekonomik sorunlardan dolayı çekinceleri bulunan konsol üreticileri, bir de Amerika’yı kasıp kavuran eylemlerle karşı karşıya kaldı. Önce etkinliklerini, sonra lansmanlarını iptal ettiler. Muhtemelen olaylar tam anlamıyla durulana kadar, konsol cephesi bir atağa geçmeyecek.
Oyun basınında haber akışı kesildi
Malumunuz, ülkemizde oyun medyası organları, basın yayım konusunda maalesef yurtdışındaki gelişmeleri kovalamakla meşgul olabiliyor çoğunlukla. Bu yurtdışı haber üreticileri de yoğunlukla Amerika’da yer alıyor. Şu an onlar da gerek durumu protesto etmek için, gerekse habere ulaşamadıkları için oldukça durağan bir durumdalar. Zaten son bir haftadır üretebildiğimiz haberlere göz atacak olursanız, pek dişe kemiğe dokunur gelişmeler olmadığını sizler de görebilirsiniz.
Amerikadaki eylemlerin de pandemi döneminden ayrı yorumlanması pek mantıklı olmaz. Maalesef Amerika’da şu an her 4 kişiden 1’i işsiz. Bu durum orayı etkilediği gibi dünya genelinde de etki yaratıyor. Kabul etsek de etmesek de dünyanın lokomotif ülkelerinden birisi yanıp tutuşurken, bizim de bir şeylerden geri kalmamız kaçınılmazdı.
Başka neler olacak?
Eylemlerle ilgili aktif bir çözüm araması gereken kurum şirketler ya da eylemcilerin kendisi değil. Ülkede azınlık olan afro amerikalı vatandaşlar belli ki bir şeylerden rahatsız ve hükumetlerinden bir çözüm bekliyorlar. Bu çözüm geciktikçe şirketlerin ekonomisi kötü etkilenmeye, planları aksamaya devam edecek. Bir hafta atlatılabildi, fakat bu süre bir ayı bulduğunda birçok şirketin hükumete olan ağır ve haklı eleştirilerini de duyacağız. Hükumet bu dev markaların ülkede vergileriyle iş yapmaya devam etmelerini istiyorsa daha ılımlı bir çaba içerisine girmesi şart.
Çünkü baktığımızda böyle ağır bir dönemde, Amerikan hükumetinin virajda kontrolü ilk kaybedişi değil bu. Korona döneminde 110.000’in üzerinde insan hayatını kaybetti ve rakamlar her geçen gün artıyor. Süreç pek doğru yönetilemedi, sağlık sistemi her gün daha ağır eleştiriler aldı ve işsizlik rakamları da bunlara tuz biber oldu.
Oyun sektörü özelinde konuşacak olursak pandemi başlarda bir fırsat olarak görülerek hamleler yapıldı ve aksiyona girildi, tek kaybı büyük fuar ve etkinlikler gibi görülüyordu. Fakat süreç uzadıkça oyun sektörü de kan kaybetmeye başladı ve gerek George Floyd sonrasında başlayan eylemlerin hız kaybetmemesi, gerekse pandemi bu kan kaybetmeyi arttıracak gibi görünüyor.