Strateji oyunlarının atası kabul edilen Age of Empires serisi, 2021 sonbaharında Age of Empires 4 ile hayranlarıyla yeniden kavuşuyor.
Strateji oyunu dendiğinde akla gelen ilk isimlerden biri olan Age of Empires serisinin 4. oyunu bu sonbaharda PC için çıkacak. Oynanış videosundan anlaşıldığı kadarıyla grafik konusunda kendini gerçekten geliştirmeyi başarmış gibi gözüken Age of Empires 4, oyun içi mekanikler açısından da bazı yeniliklere başvurmuş gibi gözüküyor.
Serinin son oyunu olan AoE 3’ün üzerinden 16 sene geçmesine rağmen bugün bile serinin oynayanları çok. Serinin en sevilen oyunu AoE 2 ise HD Edition ve Definitive Edition olmak üzere 2 farklı Remaster almıştı, ancak yeni bir oyun çıkmamıştı. Şimdi ise Age of Empires 4, hayranlarıyla olan bu 16 yıllık hasreti sonlandırmak, ve belki de strateji oyunu camiasını yeniden hareketlendirmek için adeta küllerinden doğmayı hedefliyor. Oyunun kendisine ve içeriklerine gelecek olursak, oyun tamamen bir nostalji bombası gibi durmuyor. Gerçekten üzerine düşünülmüş yenilikçi bir yaklaşımı var. Yeni imparatorluklar, 4 farklı tarihi sefer ve hikayeleri, yeni birimler ve oyunda daha önceden görmediğimiz yeni mekanikler de var. Mesela artık şehrinizin etrafına çektiğiniz surlar düşmanınızla aranızda duran sadece bir engel değil, üzerine okçular ve gözcü birimler koyabildiğiniz taktiksel bir araç olarak da kullanılabiliyor. Ancak hayranların dikkatini çekmeyi başarmış nostaljik elementleri de görebiliyorsunuz. Bu geri dönen nostaljik elementlerin birisi de Age of Empires ile artık birleşmiş olan, herkesin “Wololo!” diye bağırmasıyla tanıdığı rahip birimi.
Merakla Beklenen Deathloop Tekrar Ertelendi
Bunun yanında küçük, ama birbiri üstüne eklendiğinde gerçekten de büyük farklar yaratan yeni dokunuşlar da eklenmiş. Bunlardan biri ise oyunun yeni gizlilik sistemi. Ormanları ve belirli bölgeleri birimlerinizi saklamak için kullanabileceksiniz. Bunun yanında oynadığınız imparatorluklar ve hükümdarlar da çok daha detaylı işlenecek. Mesela İngiltere olarak oyuna ilk başladığınızda birimlerin kullandığı dil artık neredeyse anlaşılamayan Eski İngilizce dilinde olacak. Tarih yavaş yavaş Rönesans dilimlerine geldiğinde ise hepimizin aşina olduğu modern İngilizce dilinde konuşmaya başlayacaklar.
Oyun ilk çıktığında 8 farklı medeniyet ile oynayabileceksiniz. Bu sayı size çok düşük gelebilir ancak geliştiriciler bilerek bu sayıyı düşük tutuyor. Sadece 3 ırk ile dünyanın en büyük strateji oyunu olmayı başarmış StarCraft’ı da örnek göstererek “Medeniyetlerin çok daha derin ve ayrıntılarıyla işlenmesini istiyoruz” diyen Relic Entertainment; bu oynanabilir medeniyetlerin sadece bir takım olarak gözükmesini değil, arkasında yatan devasa tarihi hissettirebilecek bir unsur olarak görülmesini istiyor. Bir diğer güzel haber ise oyun çıkmadan önce yakın bir zaman diliminde kapalı betaya girecek, ve başvurular çok yakın bir zamanda başlanmak için hazırlanıyor.